Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Έρχονται μειώσεις έως 25% σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το νέο σοκ έρχεται το 2019 και αφορά σε 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. Εκείνοι θα δουν τότε τις συντάξεις τους να “τσεκουρώνονται” και το ποσοστό της μείωσης μπορεί να φτάσει και το 25%.

Και γιατί η μείωση αυτή τη φορά θα είναι τόσο μεγάλη; Γιατί δεν θα είναι μόνο το 18%, μείωση που φέρνει η προσωπική διαφορά, αλλά το ποσοστό ανεβαίνει γιατί καταργούνται τα επιδόματα συζύγου και παιδιών.

Η μέση κύρια σύνταξη για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από το Δημόσιο με 25, 35 ή και 40 χρόνια υποχωρεί στα 868 ευρώ από 1.050 ευρώ σήμερα. Από την 1η Ιανουαρίου 2019, η μέση μείωση στις συντάξεις του δημοσίου είναι 17,2% λόγω της προσωπικής διαφοράς, αλλά εξαιτίας της κατάργησης των επιδομάτων συζύγου – τέκνων, πολλοί συνταξιούχοι θα χάσουν το 23% από το ποσό σύνταξης και επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα!

Στο ΙΚΑ, η μέση μείωση από τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων είναι στο 15%, αλλά σε αυτό το ποσοστό θα προστεθεί και μια οριζόντια περικοπή άλλων 49 ευρώ από το επίδομα συζύγου που επίσης λαμβάνουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι.

Οι συνταξιούχοι από τα πρώην “ευγενή ταμεία” (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, τραπεζών) έχουν «προσωπικές διαφορές» στις επανυπολογιζόμενες συντάξεις τους που είναι δύο ταχυτήτων:

– Όσοι αποχώρησαν με πολλά χρόνια (πάνω από 35) και με μεγάλους μισθούς (πάνω από 3.000 ευρώ) έχουν είτε μηδενική προσωπική διαφορά είτε οριακή μείωση

– Όσοι (και κυρίως οι γυναίκες) αποχώρησαν με λίγα χρόνια (κάτω από 30), ακόμη και με μισθούς των 2.000-2.500 ευρώ, βγαίνουν ζημιωμένοι, γιατί η σύνταξή τους με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου βγαίνει κατά μέσο όρο μικρότερη κατά 10% με 12%.

Το πρώτο σοκ θα έρθει μέσα από τα ενημερωτικά σημειώματα του 2018 και το δεύτερο θα είναι με την πληρωτέα σύνταξη που θα πάρουν στο χέρι οι συνταξιούχοι την 1η/1/2019.

Εντός του 2018 στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται το ποσό της νέας σύνταξης, που έχει επανυπολογιστεί, και το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, που είναι η μείωση της νέας σύνταξης από αυτή που παίρνουν σήμερα. Για όλο το 2018, θα λαμβάνουν το άθροισμα των δύο ποσών, δηλαδή τη νέα μικρότερη σύνταξη και την προσωπική διαφορά που καταργείται το 2019.

Την 1η/1/2019 η μείωση από τα «χαρτιά» θα περάσει στην τσέπη… Όσοι έχουν προσωπική διαφορά που οδηγεί σε μείωση άνω του 18% θα έχουν περικοπή μέχρι το 18%. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά που βγάζει μείωση 15% θα μείνουν στο 15%.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος  , www.newsit.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου για ΙΚΑ, δημόσιο, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ

Efi Nika

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

Efi Nika

Βρέχει λεφτά και το Πάσχα: Νέο επίδομα σε 2,3 εκατομμύρια Έλληνες, πoιoι θα το πάρετε, πόσα χρήματα στην τσέπη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika