Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο takotsubo: Τι είναι & τι προκαλεί στην καρδιά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι Ιάπωνες το ονομάζουν σύνδρομο takotsubo. Takotsubo σημαίνει «παγίδα για χταπόδια» και το σύνδρομο πήρε το όνομα αυτό επειδή κάνει την καρδιά να φουσκώνει και να παραμορφώνεται, με αποτέλεσμα να μοιάζει με το δοχείο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ιαπωνία για το ψάρεμα του χταποδιού.

Το σύνδρομο takotsubo είναι επίσης γνωστό ως μυοκαρδιοπάθεια takotsubo, μυοκαρδιοπάθεια από στρες, σύνδρομο εν είδη μπαλονιού ή σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς και αποτέλεσε το κεντρικό θέμα μελέτης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν στη Μεγάλη Βρετανία.

Το βασικό εύρημα της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Υπερηχοκαρδιογραφίας (JASE) και χρηματοδοτήθηκε από τη Βρετανική Ένωση Καρδιολογίας, είναι ότι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί, αφού φαίνεται να προκαλεί μακροπρόθεσμες βλάβες στην καρδιά, σύμφωνα με το BBC.

Σύνδρομο takotsubo: Τι είναι & τι προκαλεί στην καρδιά

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να προκληθεί από την έντονη συναισθηματική καταπόνηση, όπως αυτή που συνοδεύει τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Τα συμπτώματα του συνδρόμου μοιάζουν με αυτά του εμφράγματος –κυρίως πόνος στο στήθος, δύσπνοια και λιποθυμία– και πλήττει συχνότερα τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες.

Οι μέχρι τώρα γνωστές επιπλοκές του συνδρόμου περιλαμβάνουν την προσωρινή καρδιακή ανεπάρκεια και θεωρείτο ότι η καρδιά αναρρώνει πλήρως μετά το στρεσογόνο συμβάν, όμως τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι βλάβες είναι σε πολλές περιπτώσεις μακροχρόνιες.

Οι ερευνητές από το Αμπερντήν μελέτησαν με τη βοήθεια υπερήχου και μαγνητικής 52 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς και διαπίστωσαν μια μόνιμη διαταραχή στην ικανότητα της καρδιάς να διοχετεύει το αίμα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι σε τμήματα του καρδιακού μυός είχε σχηματιστεί ουλώδης ιστός, που μειώνει την ελαστικότητα της καρδιάς και την εμποδίζει να συσπάται ομαλά.

Τα νέα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγούν γιατί τα άτομα που εκδηλώνουν το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς παρουσιάζουν την ίδια πρόγνωση και το ίδιο προσδόκιμο επιβίωσης με τα άτομα που έχουν πάθει έμφραγμα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ποσοστό 3-17% των ασθενών με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς τελικά πεθαίνουν σε διάστημα 5 ετών από τη στιγμή της διάγνωσης.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Ντάνα Ντόσον, «παλαιότερα πιστεύαμε ότι τα άτομα που πάσχουν από μυοκαρδιοπάθεια takotsubo αναρρώνουν πλήρως και μάλιστα χωρίς ιατρική παρέμβαση».

«Η νέα μελέτη δείχνει όμως ότι οι βλάβες έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην καρδιά των ασθενών».

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@