Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ο ρόλος του ανοσοποιητικού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που αφορούν διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται σε διαταραχή της μυϊκής του δραστηριότητας.

Πρόκειται για μία καλοήθη δυσλειτουργία που δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, τα συμπτώματά της όμως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Aνάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, το σύνδρομο μπορεί να είναι ήπιας, μέτριας ή βαριάς μορφής.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ο ρόλος του ανοσοποιητικού

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σχετίζεται με την «εξουθένωση» του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε μια μικρή ομάδα ασθενών με διάφορους τύπους του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και για πρώτη φορά τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για έναν χρόνο, συγκρίνοντας δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί όταν οι ασθενείς είχαν συμπτώματα και όταν ήταν ελεύθεροι συμπτωμάτων.

Όλοι οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που προκαλεί διάρροια διαπιστώθηκε ότι είχαν το ίδιο είδος εξουθένωσης στα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού τους.

«Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε ότι στους ασθενείς με ευερέθιστο έντερο που προκαλεί διάρροια, τα Τ-κύτταρα φαίνονταν κουρασμένα ή να έχουν εξαντληθεί. Τα συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ανταποκρίνονται λιγότερο στην περίπτωση διέγερσης, εκκρίνοντας λιγότερους διαμεσολαβητές και γενικά διαχωρίζονται λιγότερο. Αυτό το είδος της αντίδρασης συχνά παρατηρείται στις χρόνιες λοιμώξεις», εξηγεί ο Δρ Πάτρικ Χοτζες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη που θα βοηθήσει στην περαιτέρω διάκριση των διαφόρων τύπων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να κατανοήσουν καλύτερα πως μπορούν να διαγνώσουν και θεραπεύσουν την πάθηση.

Έχει τεκμηριωθεί από σειρά ερευνών ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σχετίζεται με το στρες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι η κορτιζόλη και οι ορμόνες του στρες μπορούν να μπλοκάρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Gut.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea