Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το Σύνδρομο Διαρρέοντος ή Διαπερατού Εντέρου είναι μια πάθηση στην οποία ορισμένοι επαγγελματίες υγείας αποδίδουν ευρύ φάσμα χρόνιων επιπλοκών, όπως η επίμονη κόπωση ή ακόμη και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Σύμφωνα με το Βρετανικό ΕΣΥ (NHS), το σύνδρομο οφείλεται σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μικρόβια, τοξίνες και άλλες ουσίες που έχουν περάσει στην κυκλοφορία του αίματος λόγω της μειωμένης εντερικής διαπερατότητας, δηλαδή επειδή το έντερο είναι πορώδες ή παρουσιάζει «διαρροή».

Αν και σε γενικές γραμμές αναγνωρίζεται από την ιατρική κοινότητα ότι ορισμένες παθήσεις ή ορισμένα φάρμακα αυξάνουν την εντερική διαπερατότητα, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη κατά πόσο αυτή αποτελεί άμεση αιτία οποιασδήποτε σοβαρής ή εκτεταμένης επιπλοκής στον οργανισμό, επισημαίνει το NHS.

Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα

Πού οφείλεται το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου

Το εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου καλύπτεται από ένα στρώμα κυττάρων, τον βλεννογόνιο φραγμό (mucosal barrier), ο οποίος απομονώνει το έντερο από τον υπόλοιπο οργανισμό. Αυτός ο φραγμός είναι υπεύθυνος για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και παράλληλα εμποδίζει μεγάλα μόρια και μικρόβια να περάσουν από το εσωτερικό του εντέρου στο αίμα. Υπό ορισμένες συνθήκες (π.χ. λόγω χρόνιας κατάχρησης αλκοόλ ή μιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου όπως η νόσος του Crohn), ο βλεννογόνιος φραγμός αποδυναμώνεται, παρουσιάζοντας «διαρροή», αν και αυτή η αποδυνάμωση από μόνη της θεωρείται ότι δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα

Με ποια συμπτώματα και με ποιες επιπλοκές συνδέεται το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου

Οι πιθανές εκδηλώσεις του συνδρόμου ποικίλλουν και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

– τροφικές αλλεργίες

– ημικρανίες

– αίσθημα κούρασης και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

– άσθμα

– αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, πολλαπλή σκλήρυνση)

– δερματικές παθήσεις (π.χ. σκληρόδερμα, έκζεμα)

– αυτισμός

Ενοχλήσεις που δεν είναι δυνατό να αποδοθούν σε κάποια διαγνωσμένη πάθηση (όπως μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) πρέπει να αξιολογούνται από τον θεράποντα γιατρό, συνιστά καταληκτικά το NHS.

Να σημειωθεί ότι το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου αναγνωρίζεται κυρίως από επαγγελματίες στο πεδίο της εναλλακτικής και της συμπληρωματικής ιατρικής.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@