Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Το στρες εξαπλασιάζει την ταχύτητα εξάπλωσης του καρκίνου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το στρες φαίνεται ότι είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς των πασχόντων από καρκίνο, καθώς ενδέχεται να εξαπλασιάζει την ταχύτητα εξάπλωσης της νόσου στο σώμα.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης και έδειξε ότι το στρες μπορεί να μετατρέψει το λεμφικό σύστημα του σώματος σε «αυτοκινητόδρομο» μέσω του οποίου εξαπλώνονται ταχύτατα τα καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Ο ρόλος του στρες στην πρόγνωση του καρκίνου αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο έρευνας. Παρότι ουδέποτε αποδείχτηκε ότι το στρες προκαλεί τη νόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν πια ότι παίζει ρόλο στις μεταστάσεις της.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications» και έδειξε ότι στα ποντίκια που βίωναν στρες επειδή τα τοποθετούσαν οι ερευνητές σε μικρά κλουβιά, η ταχύτητα εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων ήταν εξαπλάσια απ’ ό,τι σε ποντίκια που δεν βρίσκονταν σε κατάσταση στρες.

«Ανακαλύψαμε ότι το στρες στέλνει ένα μήνυμα στα καρκινικά κύτταρα που τους επιτρέπει να αποκόπτονται από τον όγκο και να εισέρχονται στους παρακείμενους λεμφαδένες για να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έρικα Σλόαν, λέκτορας στο Τμήμα Φαρμακευτικής & Φαρμακευτικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

«Επιπλέον, επιφέρει αλλαγές στο λεμφικό σύστημα που επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση των καρκινικών κυττάρων, διευκολύνοντας έτσι την δημιουργία αποικιών τους στα πιο απομακρυσμένα σημεία του σώματος».

Τα καλά νέα είναι ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν πως μία παλιά οικογένεια φαρμάκων, που κανονικά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και της καρδιακής αρρυθμίας, μπορεί να αναχαιτίσουν τους μηχανισμούς αυτούς, επιβραδύνοντας τις μεταστάσεις.

Τα φάρμακα αυτά είναι οι βήτα-αναστολείς και, όπως έδειξε η παρούσα μελέτη, αδρανοποιούν εντελώς τις σωματικές επιδράσεις του στρες στο λεμφικό σύστημα.

Οι ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει κλινική μελέτη (σε ανθρώπους) στο Κέντρο Καρκίνου Peter MacCallum της Μελβούρνης, στο πλαίσιο της οποίας χορηγούν σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού είτε τον βήτα-αναστολέα προπανολόλη είτε μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο) για να δουν αν μπορεί να αμβλύνει τις επιδράσεις του στρες στο σώμα τους.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Efi Nika

Μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού ή του ποδιού: Τα πιθανά αίτια

Γιώργος Newsitamea