Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Στοματίτιδα: Ένας άγνωστος κίνδυνος από την κανέλα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Στην αρχή εμφανίζονται «κάψιμο» στη γλώσσα και ανεκτός πόνος, που όμως επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου και γίνεται πιο έντονος όταν ο ασθενής τρώει ή πίνει κάτι ξινό ή με αλάτι, με πολλά καρυκεύματα ή με ανθρακικό.

Ταυτοχρόνως, μερικά σημεία μέσα στο στόμα κοκκινίζουν αλλά σταδιακά γίνονται λευκωπά, ενώ αργότερα μπορεί να εμφανιστούν πληγές οι οποίες προκαλούν ανυπόφορο πόνο και εμποδίζουν την κατανάλωση τροφής.

Τα συμπτώματα αυτά δεν οφείλονται σε κάποιο περίεργο νόσημα, αλλά σε ένα συχνό πρόβλημα το οποίο όμως πολλές φορές καθυστερεί να διαγνωστεί: στην στοματίτιδα από επαφή κανέλας.

«Η διαταραχή αυτή είναι μια συχνή αντίδραση του βλεννογόνου του στόματος στην επανειλημμένη χρήση προϊόντων αρωματισμένων με αιθέριο έλαιο κανέλας» εξηγεί ο δρ Γιώργος Χ. Λάσκαρης, αναπληρωτής καθηγητής Στοματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας.

«Τα πιο συνηθισμένα προϊόντα με κανέλα είναι τσίχλες, καραμέλες, οδοντόκρεμες, οδοντικό νήμα και διάφορα στοματοπλύματα, τα οποία αρέσουν τόσο πολύ σε πολλούς ανθρώπους, ώστε να τα χρησιμοποιούν καθημερινά και σε διάφορες μορφές. Οταν όμως γίνεται συχνή χρήση και είναι μακρά η παραμονή αυτών των προϊόντων στο στόμα, μπορεί να εμφανιστούν βλάβες και ενοχλήματα – και αυτό είναι συνηθέστερο με τσίχλες και καραμέλες».

Αντιθέτως, «η χρήση κανέλας στο φαγητό δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, αφενός διότι το αιθέριο έλαιό της εξατμίζεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αφετέρου επειδή οι τροφές με κανέλα παραμένουν ελάχιστο χρόνο στο στόμα» συνεχίζει.

Όπως προαναφέρθηκε, η στοματίτιδα από κανέλα έχει πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα, με το αίσθημα του καύσου και του ήπιου πόνου να εμφανίζονται συχνότερα στα πλάγια χείλη της γλώσσας και στον βλεννογόνο των παρειών (μάγουλα), και πιο σπάνια στα χείλη του στόματος.

«Όταν τα συμπτώματα επιμένουν και γίνονται έντονα, οι ασθενείς επισκέπτονται ανήσυχοι τον οδοντίατρο ή τον γιατρό τους, αλλά συνήθως δεν γίνεται διάγνωση, αφού σχεδόν κανένας δεν σκέπτεται ως αίτιο την κανέλα» λέει ο δρ Λάσκαρης.

Αντιθέτως, «οι περισσότεροι γιατροί νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο νόσημα του στόματος που προκαλεί παρόμοια σημεία και συμπτώματα, όπως ο ομαλός λειχήνας, η καντιντίαση, η λευκοπλακία, η χρόνια δήξη, το λευκοίδημα, η τριχωτή λευκοπλακία (AIDS) και άλλα πιο σπάνια» προσθέτει. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να συνεχίζουν απρόσκοπτα και ανυποψίαστοι να χρησιμοποιούν τσίχλες ή καραμέλες με κανέλα, με συνέπεια κάθε θεραπεία που τους χορηγείται να είναι αναποτελεσματική. Ετσι, μαζί με τα συμπτώματα, αυξάνεται και η ανησυχία τους, αφού φοβούνται ότι έχουν καρκίνο ή κάποιο άγνωστο μεταδοτικό νόσημα».

Ωστόσο η σωστή διάγνωση μπορεί να γίνει εύκολα από τον ειδικό στοματολόγο ιατρό, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθεί ένα καλό ιατρικό ιστορικό το οποίο θα επιβεβαιώσει ότι ο ασθενής μασάει πολύ τακτικά τσίχλες ή καραμέλες κανέλας και θα γίνει σωστή κλινική αξιολόγηση των συμπτωμάτων του ασθενούς και των βλαβών που έχει στο στόμα του.

Η θεραπεία μετά τη διάγνωση είναι εύκολη και στηρίζεται στην οριστική διακοπή χρήσης στο στόμα κάθε προϊόντος που περιέχει κανέλα, στην αποφυγή χρήσης αντισηπτικών στοματοπλυμάτων και σε εντατική χορήγηση ήπιας αντιφλεγμονώδους αγωγής.

«Οι βλάβες στο στόμα και τα συμπτώματα συνήθως αποκαθίστανται σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, αλλά αν επαναληφθεί η χρήση κανέλας, τα συμπτώματα μπορεί να επανέλθουν» καταλήγει ο δρ Λάσκαρης.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika