Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Στήριξε τη διαφορετικότητα όπως στηρίζεις την ίδια τη ζωή. Είναι φύσει αδύνατον να την αποφύγεις, είναι παντού!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η διαφορετικότητα στη φύση υπήρχε ανέκαθεν. Είναι πιο παλιά, πιο δυνατή, πιο υπαρκτή από οποιονδήποτε από εμάς.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και όποιος την αρνείται απλά δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα πως αρνείται την ίδια του την ύπαρξη. Γιατί ο καθένας μας είναι μοναδικός και ξεχωριστός, μια οντότητα που συνυπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη με μερικά δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Ιούνιος έχει καθιερωθεί ως μήνας που τα ΛΟΑΤ άτομα τιμούν και γιορτάζουν την έκφραση της ελευθέριας τους και τη διαφορετικότητα. Παράλληλα διεκδικούν την κατάργηση των στερεότυπων και κάθε εχθρικής διάθεσης απέναντι τους. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα: στις 27 Ιουνίου 1969 ξέσπασαν επεισόδια αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Stonewall» της Νέας Υόρκης. Η αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος κι έτσι η 27η Ιουνίου καθιερώθηκε έκτοτε ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας.

Ο Ιούνιος όμως έχει και άλλες ημέρες που γιορτάζουμε. Υπάρχουν αρκετές ακόμα όμως διάλεξα μερικές ενδεικτικά: 4 Ιουνίου Διεθνής Ημέρα για τα Αθώα Παιδιά Θύματα Επιθέσεων, 12 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, 15 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Κακοποίηση των Ηλικιωμένων, 20 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, 26 Ιουνίου Διεθνής Ημέρα του ΟΗΕ για τη Συμπαράσταση στα Θύματα Βασανιστηρίων.

Δεν προσπαθώ να τσουβαλιάσω όπως ίσως σκεφτούν μερικοί καχύποπτοι. Θέλω να τονίσω πως όταν στηρίζουμε το διαφορετικό ας σκεφτούμε ότι μας αφορά, τους πάντες. Όχι μόνο αν εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειας σου ή ένα κοντινό σου πρόσωπο ανήκει στα ΛΟΑΤ άτομα. Διαφορετικός νιώθει και ο πρόσφυγας που αναγκάστηκε να αφήσει τα πάντα πίσω του και να ταξιδέψει σε άγνωστα νερά. Και είμαστε μια χώρα που γνωρίζουμε καλά από προσφυγιά και τίποτα δεν αποκλείει να την ξαναζήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό.

Διαφορετικό είναι και το παιδί ή ο ενήλικας σε αμαξίδιο, αυτός που δε βλέπει, αυτός που δεν ακούει. Διαφορετικός είναι αυτός που έχει μια ανίατη αυτοάνοση ασθένεια όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας(την αναφέρω γιατί η δική της παγκόσμια ημέρα ήταν πρόσφατα, στις 31 Μάιου). Διαφορετικός είναι και κάποιος με επίκτητη αναπηρία που ξαφνικά από εκεί που είχε όλη τη ζωή στα πόδια του, τα έχασε και έχασε τον κόσμο όπως τον γνώριζε. Όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι, γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί. Και μπορεί αυτή η διαφορετικότητα να μας ¨χτυπήσει¨ ανά πάσα ώρα και στιγμή!

Οφείλεις να σεβαστείς και όλους αυτούς λοιπόν, γιατί είναι κομμάτι της ζωής μας, είναι γύρω μας και υπάρχουν και δεν μπορείς να παριστάνεις ότι δε το γνωρίζεις! Διαφορετικός είναι και ο σκύλος που χθες κάποιοι βασάνισαν και χτύπησαν και κατάφερε να επιβιώσει. Διαφορετικά είναι και τα ζώα που θανατώθηκαν για να μπορεί κάποια κυρία να φορέσει μια γούνα ή μια καρφίτσα από ελεφαντόδοντο! Η κυρία μας ενοχλεί δηλαδή όμως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί κάποιος αποζητά το δεδομένο για όλους μας, την ελευθέρια;

Διαφορετική και η κάθε θρησκεία και ο καθένας που πιστεύει σε μια από αυτές. Μπορεί προσωπικά να μην πιστεύω πάρα μόνο στον άνθρωπο ως μονάδα και ως οντότητα, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα σεβαστώ τα πιστεύω του άλλου. Όσο δε με προσβάλει και δεν προσβάλω κάποιον που πιστεύει σε κάτι, οφείλω να τον σεβαστώ για το δικαίωμα στο διαφορετικό. Εκτός αν γυρίσουμε στον κατακερματισμένο Μεσαίωνα και βιώσουμε πάλι κυνήγι και κάψιμο μαγισσών. Μια εποχή που ότι δεν γνώριζαν και ότι νέο εμφανίζονταν το φοβόντουσαν και το έκαιγαν για να γλιτώσουν από αυτό. Μια περίοδο που η αμορφωσιά και η αγραμματοσύνη του λαού, στοίχισε χιλιάδες ζωές. Μόνο και μόνο επειδή ήταν διαφορετικοί, βρέθηκαν σε φωτιές και εξορίες, μακριά από το ¨ασφαλές¨ περιβάλλον της άγνοιας!

Η φύση η ίδια είναι διαφορετική, όποιος έχει ταξιδέψει έστω και λίγο το έχει διαπιστώσει. Ακόμα και όσοι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν μεγάλα ταξίδια, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα βιβλία ή το διαδίκτυο. Για να ανοίξει το μυαλό τους, να μάθουν πως έξω από τη γειτονιά τους, τη δουλειά τους και το σπίτι τους, υπάρχει ένας τεράστιος κόσμος που δεν έχει καμία σχέση με τον δικό τους. Και πάλι όμως θα βρούμε κάποια κοινά, όπως η βοήθεια, η συμπόνια, η ανθρωπιά.

Διαφορετικά δέντρα, ζώα, φυλές, άνθρωποι, ήθη και έθιμα, παραδόσεις. Τίποτα δεν είναι ίδιο και όμως όλοι έχουμε ένα κοινό, ζούμε στον ίδιο πλανήτη. Αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό, γιατί όλοι από αυτόν ζούμε. Ας μάθουμε να συνυπάρχουμε, να δεχόμαστε, να αγκαλιάζουμε το ξένο. Δε χρειάζεται να έρθει να μας βρει αυτό, δε χρειάζεται να φοβόμαστε πότε θα έρθει το ¨κακό¨ στην πόρτα μας για να καταλάβουμε ότι δεν είναι τελικά και τόσο κακό!

Διάβασα ένα σχόλιο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και το μοιράζομαι αυτούσιο: ¨ολα τα σφαλματα της φυσης εχουν δικαιωματα….κ υποχρεωσεις….γιαυτο μη ντυθειται παλι κ αρχισετε να φιλιεστε….ειστε υποχρεωμενοι να σεβαστειτε την αισθητικη μας εστω……γιατι το φυσιολογικο δε το σεβεστε…..κ επειδη θα ρωτησετε….φυσιολογικο ειναι ο τροπος που εχει διαλεξει η φυση να πολλαπλασιαζομαστε…..εσεις προτεινεται να γεννιομαστε σε εργαστηρια….γιατι παιδια απο πισ@ δε πιανεις…..χαχαχαχα¨. Η κυρία που το έγραψε προσβάλει(αρχικά την ορθογραφία και την ελληνική γλώσσα) αυτομάτως: όσες μητέρες γέννησαν με άλλο τρόπο εκτός του φυσιολογικού(με τα δικά της δεδομένα), όσους ντύνονται διαφορετικά από την ίδια, όσους φιλιούνται δημόσια εκτός από την ίδια φαντάζομαι.

Δεν αναρωτιέται τις δίκες της υποχρεώσεις αν της τηρεί ή όχι, ονομάζει καθέναν που είναι διαφορετικός ως σφάλμα της φύσης. Η ίδια είναι εσωτερικός μετανάστης και έχει βρεθεί από το Ναύπλιο στο Ηράκλειο και μετά στη Μυτιλήνη. Αν δεν την είχαν δεχτεί σε μια από αυτές τις πόλεις και την αντιμετώπιζαν ως ξένη, πως θα ένιωθε και τι θα έγραφε άραγε τώρα; Η κυρία δεν σκέφτηκε προφανώς πως όσα προσβάλει μπορεί αύριο να είναι κομμάτι της δίκης της ζωής.

Είτε αυτό ονομάζεται ομοφυλόφιλος/η, είτε διαφυλικός/η, είτε με αναπηρία, είτε περπατάει και πετάει αλλιώς, κοιτάει αλλιώς, έχει άλλη γούνα και τρίχωμα, άλλο φύλλωμα και χρώμα, άλλη φυλή και άλλο δέρμα. Αυτό γιορτάζουμε σε κάθε γιορτή υπερηφάνειας. Είτε είναι στις 10 Ιουνίου φέτος για την Ελλάδα, είτε 27 Ιουνίου για την Αμερική. Είτε είναι στις 3 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο(παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία), είτε όταν τιμούμε το περιβάλλον και τα ζώα. Ξανατονίζω, δεν είναι ότι τα τσουβαλιάζω όλα μαζί. Για μένα ο κόσμος είναι ένας και οι γιορτές μια μικρή ευκαιρία για να χαρούμε όλοι μαζί. Είτε μας αφορά άμεσα είτε έμμεσα.

Το διαφορετικό υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, όσο και αν προσπαθούν μερικοί να το μηδενίσουν. Είναι φύσει αδύνατον! Αποδέξου το όπως θες να αποδεχτούν και εσένα. Χωρίς βία, χωρίς απειλές, χωρίς αίμα. Αποδέξου το γιατί είναι καλύτερα να ζήσεις μια ζωή χωρίς μίσος. Αν δε σου κάνει, γύρνα από την άλλη, πάλι όμως θα το βρεις μπροστά σου, γιατί είναι παντού!

*Την ώρα που γράφονταν το άρθρο το Athens Pride ανακοίνωσε το εξής: Την ημέρα του φεστιβάλ θα υπάρχουν στην πλατεία Συντάγματος τουαλέτες ΑμεΑ ενώ θα γίνεται διερμηνεία στην ΕΝΓ. Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός δε θα παρεμποδίζει τις διαβάσεις τυφλών.

Βογιατζής Ηλίας.

Πηγή: www.sansimera.gr , www.wikipedia.org/wiki/ΛΟΑΤ , www.unric.org

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 6 σημάδια ότι τον ερωτεύεσαι επικίνδυνα

Γιώργος Newsitamea

«Αυτό δεν θα το κάνεις στα παιδιά μας!»: Ο αυστηρός κανόνας που επέβαλε ο Χάρι στη Μέγκαν και η απαγόρευση – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika