Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Στήνουν «κόλπο» για να αυξήσουν τις τιμές των φαρμάκων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
pharmacy_pills

Πριν καν κάνουν πρεμιέρα στα ράφια των σουπερμάρκετ τα 216 σκευάσματα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα), καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές τους έως και 70%.

Οι φαρμακοποιοί της χώρας κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις από την πλευρά των εταιρειών που θα οδηγήσουν σε επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος έδωσε χθες στη δημοσιότητα ενδεικτικά παραδείγματα, προειδοποιώντας τους καταναλωτές και την Πολιτεία ότι «τα πρώτα κρούσματα αναθεώρησης των τιμών προς υψηλότερα επίπεδα ήδη φαίνονται στην αγορά».

Η τακτική που ακολουθείται – όπως καταγγέλλει ο ίδιος – είναι η εξής: «Παρουσιάζεται το φαινόμενο να εκλείπουν από την αγορά προϊόντα και στη θέση τους να εμφανίζονται νέα με διαφορετικές συσκευασίες ή με κάποιο διαφορετικό συστατικό και με αυξημένες τιμές».

Ενδεικτική είναι η περίπτωση σπρέι για την ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση με τη δραστική ουσία ξυλομεταζολίνη: η παλαιά τιμή του σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς ήταν 3,36 ευρώ, πρόσφατα όμως η τιμή του αναθεωρήθηκε και έφθασε στα 4,94 ευρώ (47% αύξηση).

Αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα αναλγητικής κρέμας με αντιφλεγμονώδη δράση, της οποίας η τιμή αυξήθηκε 32% – από 4,99 ευρώ η τιμή της εκτινάχθηκε σε 6,61 ευρώ.
Στο μεταξύ τον ανήφορο έχουν πάρει και οι τιμές διαδεδομένων αναλγητικών χαπιών (δραστική ουσία παρακεταμόλη), με το κόστος για τον καταναλωτή να αυξάνεται κατά 30%.
Η απελευθέρωση της αγοράς

Τον περασμένο Μάιο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τα 1.582 σκευάσματα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), τα 216 μεταφέρονται στη λίστα των ΓΕΔΙΦΑ, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την ελεύθερη διάθεσή τους και από τα σουπερμάρκετ.Εν τούτοις ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η λίστα, με το υπουργείο Υγείας να σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα αφορά στην πλειονότητά τους  «εύχρηστα αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντικνησμώδη, φάρμακα τοπικής χρήσης, υπακτικά, στοματικά διαλύματα κτλ. σε μειωμένη δοσολογία».
Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι του κλάδου επιμένουν ότι οι αυξήσεις αυτές θα πλήξουν οικονομικά τους ασθενείς λειτουργώντας σωρευτικά. Και αυτό διότι τα χρόνια του Μνημονίου έχει διπλασιαστεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων και για την αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς έχει φθάσει μεσοσταθμικά στο 30%, όταν το 2012 ήταν 15,7%.
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Στο μεταξύ, ο Λουράντος έθεσε και ζήτημα πιθανών κινδύνων για τη δημόσια υγεία. «Η εφεδρίνη που χρησιμοποιείται ευρέως ως ρινικό αποσυμφορητικό αντενδείκνυται ή χρειάζεται ειδικές προφυλάξεις εάν χορηγηθεί με φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος».
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Σουηδίας: από το νέο έτος η παρακεταμόλη επιστρέφει αποκλειστικά στα φαρμακεία καθώς βρέθηκε συσχέτιση αυξημένων εισαγωγών στα νοσοκομεία έπειτα από υπερκατανάλωση του συγκεκριμένου φαρμάκου.
«Δεύτερες σκέψεις» όμως καταγράφονται και σε άλλες χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Εσθονία, η Νορβηγία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία.
«Το φαρμακείο αποτελεί τον κόμβο ασφαλείας στη διακίνηση των φαρμάκων και ο φαρμακοποιός τον απαραίτητο σύμβουλο για θέματα υγείας» τονίζει ο Λουράντος, προσθέτοντας ότι τα δήθεν επιχειρήματα για ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα καταρρίπτονται, αν λάβει κανείς υπόψη την αναλογία φαρμακείων και πληθυσμού.

«Η Δανία εμφανίζει τη χαμηλότερη αναλογία φαρμακείων ανά κάτοικο, ενώ η Ελλάδα την υψηλότερη. Επομένως όταν έχουμε τη μεγαλύτερη αναλογία, σε τι θα ωφελήσει το υποτιθέμενο άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού;» καταλήγει.Σημειώνεται ότι χθες κατατέθηκε εκ μέρους του ΠΦΣ και αίτηση ακύρωσης – αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της πρόσφατης κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), η οποία επιτρέπει την είσοδο των ιδιωτών μη φαρμακοποιών στις εταιρείες φαρμακείων σε ποσοστό μέχρι και 99%, καθώς και τη χορήγηση αδειών στους ιδιώτες μη φαρμακοποιούς.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι η εν λόγω ΚΥΑ παραβιάζει μεταξύ άλλων αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθώς και την ελληνική φαρμακευτική νομοθεσία

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika