Newsitamea.gr
AMEA news

Στην Ασπασία, ο πρώτος σκύλος-βοηθός για άτομα με αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

nlmgjsiv

Στην Ασπασία, ο πρώτος σκύλος-βοηθός για άτομα με αναπηρία

Ο Μάικ είναι ένα κουτάβι λαμπραντόρ που σε λίγους μήνες θα είναι ο «φύλακας-άγγελος» της Ασπασίας Μπόγρη. Πρόκειται για τον πρώτο στην Ελλάδα σκύλο – βοηθό για άτομα με αναπηρίες και αφού εκπαιδευτεί θα είναι σε θέση να ανιχνεύει κρίσεις, επιληπτικά επεισόδια και να προειδοποιεί εγκαίρως την μητέρα της Ασπασίας, Σπυριδούλα Φατούρου.

«Ο Μάικ, αυτό το υπέροχο κουτάβι λαμπραντόρ θα εκπαιδευτεί για ένα χρόνο περίπου και είναι ο πρώτος σκύλος – βοηθός που ουσιαστικά τον φέρνει η Ασπασία. Τώρα έρχεται τη μυρίζει και αργότερα θα χρησιμοποιήσουμε και ρούχα της Ασπασίας. Δεν είναι κατοικίδιο, θεωρείται σκύλος εργασίας, που θα προλαμβάνει και θα μας ενημερώνει εμένα ή κάποιο νοσηλευτή. Θέλω πάντως να πω πως αυτό πρέπει να αναγνωριστεί στην Ελλάδα» τονίζει η μητέρα του κοριτσιού.

Η Ασπασία βρίσκεται τους τελευταίους 20 μήνες στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Animus στη Λάρισα ύστερα από τη δολοφονική επίθεση από τον πατέρα της που την πυροβόλησε εξ’επαφής. Η Ασπασία αναπνέει και καταπίνει χωρίς μηχανική υποστήριξη ενώ επικοινωνεί κάνοντας κινήσεις με το κεφάλι της.

Η εκπαιδεύτρια του Μάικ Έλενα Παλάγκα έχει εξειδίκευση στα σκυλιά – βοηθούς για άτομα με ορατές και αόρατες αναπηρίες (παιδιά και ενήλικες), είναι καλλωπίστρια σκύλων και σύμβουλος πένθους και απώλειας ζώων με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

 

madata.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou