Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Σ.Κ.Π. ΥΓΕΙΑ

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ανακάλυψη για την καταπολέμηση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας από Έλληνες επιστήμονες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

SKP

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ανακάλυψη για την καταπολέμηση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας από Έλληνες επιστήμονες

Οι προκλινικές δοκιμές στα ζώα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες και τώρα θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς

Ελπίδες για την καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, δίνει η ανακάλυψη δραστικής ουσίας από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι προκλινικές δοκιμές στα ζώα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες και τώρα θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή αλλιώς η ασθένεια με τα χίλια πρόσωπα όπως χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς,  εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε ασθενή και χτυπάει τις ηλικίες 20-40 ετών, προτιμώντας τις γυναίκες.

Μετά από 20 χρόνια έρευνας ο καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιάννης Ματσούκας, με μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψαν μια δραστική ουσία που έχει σημαντικά αποτελέσματα στα πειραματόζωα και δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση της ασθένειας και στον άνθρωπο.

«Με αφορμή συγγενικό μου πρόσωπο αλλά βλέποντας και το πρόβλημα που υπάρχει στην κοινωνία, λέω η έρευνα αυτή θα ήθελα να προχωρήσει, να γίνει εφαρμοσμένη» εξηγεί ο καθηγητής.

Η κλινική δοκιμή θα γίνει μέσα στο νέο χρόνο σε Πανεπιστημιακή Κλινική στην Αυστραλία με τη βοήθεια της συνεργάτιδας του καθηγητή, Βάσως Αποστολοπούλου.

«Ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα στα πειραματόζωα. Θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ πρωτοπόρο για την Ελλάδα» προσθέτει ο δρ. Ματσούκας.

Υπολογίζεται ότι 2.500.000 άτομα παγκοσμίως πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων τα 500.000 βρίσκονται στην Ε.Ε. και τα 10.000 – 12.000 στην Ελλάδα. Μια τέτοια σημαντική ανακάλυψη αποτελεί αχτίδα αισιοδοξίας για χιλιάδες συνανθρώπους μας που ζουν με την ασθένεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea