Newsitamea.gr
AMEA news ΥΓΕΙΑ NEWS

Σοβαρή έλλειψη φαρμάκου που λαμβάνουν νεφροπαθείς

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

38A152

Σοβαρή έλλειψη φαρμάκου που λαμβάνουν νεφροπαθείς

Τι καταγγέλλουν η νεφρολόγος και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Νοσοκομείου της Κοζάνης και ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών
Σοβαρή έλλειψη ενός φαρμάκου που χορηγείται στους νεφροπαθείς και έρχεται μέσω ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας) καταγράφεται στην ελληνική αγορά. Οπως αναφέρει σε επιστολή της προς τον ΙΦΕΤ η νεφρολόγος, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Νοσοκομείου της Κοζάνης κυρία Ελένη Πάνου, το φάρμακο είναι αναντικατάστατο και η εναλλακτική αντιμετώπιση της υπερκαλιαιμίας επιβάλλει τη νοσηλεία σε νεφρολογική ή παθολογική κλινική.
Η γιατρός κοινοποιεί την επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης.
Συγκεκριμένα η επιστολή που εστάλη στον ΙΦΕΤ με ημερομηνία 23.7.2015 έχει ως ακολούθως:
«Με την παρούσα θα ήθελα να επισημάνω, με τη μορφή του επείγοντος, την εξαιρετική δυσχέρεια στην προμήθεια του φαρμακευτικού σκευάσματος KAYEXALΑTE PWD, για την κυκλοφορία του οποίου υπεύθυνος είναι ο ΙΦΕΤ.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια στην προμήθεια του φαρμάκου από ασθενείς νεφροπαθείς. Εχω δεχθεί τηλεφωνήματα από ασθενείς οι οποίοι αδυνατούν να το βρουν από τα φαρμακεία. Το φάρμακο είναι αναντικατάστατο, όπως γνωρίζετε, και η εναλλακτική αντιμετώπιση της υπερκαλιαιμίας επιβάλλει τη νοσηλεία σε νεφρολογική ή παθολογική κλινική, καθιστώντας εξαιρετικά πιθανή τη διενέργεια αιμοκάθαρσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερκαλιαιμία του ασθενή.

Επισημαίνεται ότι το φάρμακο λαμβάνουν τόσο ασθενείς υπό αιμοκάθαρση όσο και ασθενείς με ΧΝΑ σταδίου ΙV ή και ΙΙΙ.

Η απάντηση από τα φαρμακεία είναι ότι δεν υπάρχει επάρκεια από πλευράς ΙΦΕΤ. Δεν υπάρχει εναλλακτική αγωγή ή παρόμοιο άλλο φάρμακο που να κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

Η υπερκαλιαιμία, την οποία αντιμετωπίζουμε με το σκεύασμα αυτό, αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη και επείγουσα κατάσταση για τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και επείγον και για τον λόγο αυτόν ζητώ εκ μέρους των ασθενών, ως θεράπων ιατρός, την άμεση λύση του, η οποία θα καθιστά την προμήθεια του σκευάσματος από τα φαρμακεία δυνατή και χωρίς καθυστερήσεις. Οι καθυστερήσεις, εν προκειμένω, κοστίζουν εξαιρετικά στην υγεία αλλά, εν δυνάμει, και στη ζωή των ασθενών»
.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών κ. Γρηγόρη Λεοντόπουλο, αυτό που συμβαίνει με τον ΙΦΕΤ είναι απαράδεκτο. «Οπως μας ενημέρωσαν από τον ΙΦΕΤ» αναφέρει «έχουν κατατεθεί οι άδειες εισαγωγής του φαρμάκου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται η έγκρισή τους. Ωστόσο βλέπω ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για την επιτάχυνση της έκδοσης των αδειών, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ασθενών. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, είτε από την αναστολή εισαγωγών από τις εταιρείες, είτε από τις παράλληλες εξαγωγές οι οποίες οργιάζουν αυτό το διάστημα χαρίζοντας υπερκέρδη στους βαρόνους του φαρμάκου».
Η υπερκαλιαιμία μπορεί να παρατηρηθεί όταν παρατηρείται μυϊκή κόπωση, όταν κάποιος λαμβάνει φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή όταν ακολουθεί κάποια δίαιτα φτωχή σε νάτριο. Επίσης, οποιαδήποτε δυσλειτουργία των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων του καλίου στο αίμα. Συχνά η υπερκαλιαιμία είναι ασυμπτωματική, μια και απαιτούνται πολύ υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα για την εμφάνιση συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι η μυϊκή αδυναμία και οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou