Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Σωτήριο το τσεκ απ για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σωτήριο το τσεκ απ για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Χιλιάδες άνδρες σώθηκαν στη Βρετανία από την πιλοτική εφαρμογή επί τέσσερα χρόνια ενός προγράμματος περιοδικού προληπτικού ελέγχου (τσεκ απ) για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, εστάλη επιστολή σε κάθε άνδρα στην Αγγλία που έκλεισε τα 65 του χρόνια την περίοδο 2009-2013, με την οποία οι υγειονομικές Αρχές του συνιστούσαν να κάνει ένα απλό υπερηχογράφημα για να εξακριβωθεί αν τυχόν είχε τέτοιο ανεύρυσμα.

Ο συνολικός αριθμός των ανδρών που έσπευσαν να ελεγχθούν ανήλθε σε 1 εκατομμύριο, εκ των οποίων οι 10.000 διαπιστώθηκε ότι όντως είχαν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Από τους άνδρες αυτούς, οι 2.000 χρειάσθηκαν επείγουσα εγχείρηση, διότι τα ανευρύσματά τους ήταν μεγάλα και υπήρχε κίνδυνος ρήξης.

Τα ανευρύσματα είναι μη αναστρέψιμες, μεγάλες διατάσεις σε κάποιο σημείο μιας αρτηρίας ή «εξογκώματα» (διογκώσεις) εξαιτίας εξασθένησης του τοιχώματός της.

Τα ανευρύσματα αορτής, ιδίως της κοιλιακής, είναι τα συχνότερα απ’ όλα, ενώ ανεξαρτήτως της θέσεώς τους σπανίως προκαλούν συμπτώματα, εκτός κι αν είναι πολύ μεγάλα.

Έως το 2009, η Βρετανία είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής στην Ευρώπη, γι’ αυτό και άρχισε πιλοτικά να στέλνει την προειδοποιητική επιστολή στους άνδρες.

«Το πρόγραμμα αυτό ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και απέδειξε πως υπάρχει δυνατότητα να ανιχνευθούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα μεγάλα ανευρύσματα, σώζοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων», δήλωσε η δρ Άνν Μακί, διευθύντρια Προληπτικού Ελέγχου στην αγγλική υγειονομική Αρχή PublicHealthEngland (PHE) που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Η δρ Μακί εκτίμησε ότι όταν συμπληρωθούν 10 χρόνια συστηματικού τσεκ απ, θα έχουν μειωθεί κατά 50% τα κρούσματα ρήξεως ανευρύσματος κοιλιακής αορτής στην Αγγλία.

Η PHE εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανάλογο πρόγραμμα στις γυναίκες, αν και σε αυτές τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής είναι λιγότερο συχνά – υπολογίζεται ότι στις ηλικίες 65 έως 75 ετών τέτοιο ανεύρυσμα έχει το 6% των ανδρών και το 2% των γυναικών.

Οι ειδικοί στην χώρα μας συνιστούν ένα προληπτικό υπερηχογράφημα για ανεύρυσμα αορτής σε όλους τους άντρες ηλικίας άνω των 55 ετών, ιδίως εάν είναι παχύσαρκοι ή έχουν καρδιοπάθεια ή ιστορικό καπνίσματος.

Το ίδιο συνιστάται σε άντρες και γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος, ειδικά όταν είναι συγγενείς πρώτου βαθμού των ασθενών.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea