Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Σωματική και όχι ψυχική ασθένεια το σύνδρομο χρονίας κόπωσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Νέες αποδείξεις ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια αληθινή σωματική ασθένεια με βιολογικές αιτίες και όχι ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας βρήκαν επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη.

Εξετάζοντας δείγματα από 48 πάσχοντες από το σύνδρομο και 39 υγιείς συνομηλίκους τους ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς είχαν σημαντικά μειωμένη ποικιλότητα στα είδη των βακτηρίων στο έντερό τους, σε σύγκριση με τους υγιείς.

Η διαφορά που παρατήρησαν είναι παρόμοια με εκείνη που παρατηρείται στους πάσχοντες από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, λένε οι ερευνητές. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια διαταραχή που προκαλεί ακραία και παρατεταμένη εξάντληση στους ασθενείς, εμποδίζοντάς τους να διεκπεραιώσουν και την πιο απλή καθημερινή δραστηριότητα. Δεν υπάρχουν εξετάσεις για τη διάγνωσή του και πολλοί εικάζουν ότι είναι ψυχική νόσος και όχι σωματική.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Microbiome», επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, υπέβαλαν σε διάφορες εξετάσεις τους εθελοντές τους αναζητώντας μεταξύ άλλων δείκτες της φλεγμονής στο αίμα τους. Πέραν του ευρήματος που αφορά το μικροβίωμα του εντέρου, η μελέτη έδειξε ακόμα ότι στους ασθενείς ήταν αυξημένα τα επίπεδα των λιποπολυσακχαριδών (LPS) του αίματος.

Οι λιποπολυσακχαρίδες είναι ομάδα βακτηριακών ενδοτοξινών που υποδηλώνει την είσοδο βακτηρίων στο αίμα και την πρόκληση φλεγμονής. Με βάση τις διαφοροποιήσεις στο μικροβίωμα του εντέρου και τα επίπεδα των λιποπολυσακχαριδών οι ερευνητές μπόρεσαν να διαγνώσουν με ακρίβεια περισσότερο από το 83% των κρουσμάτων του συνδρόμου.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι υπάρχει σαφής βιολογική διαφορά μεταξύ των ασθενών και των υγιών ατόμων» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μορίν Ρ. Χάνσον, καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Κορνέλ.

«Η άποψη ότι το σύνδρομο είναι ψυχολογική νόσος πρέπει πλέον να εγκαταλειφθεί. Αν και η μελέτη μας κατέδειξε κάποιους δείκτες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν σε ένα διαγνωστικό τεστ, από μόνοι τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέθοδος οριστικής διάγνωσης. Είναι όμως χρήσιμοι αφού παρέχουν μια βιολογική εξήγηση για τα συμπτώματα των ασθενών».

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea