Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σοκολάτα: 7 επιστημονικοί λόγοι που «επιβάλλουν» την κατανάλωσή της

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται καμία δικαιολογία για να φάνε σοκολάτα. Η υπέροχη γεύση της και η άμεση τόνωση της διάθεσης είναι μόνο δύο από τα δυνατά της σημεία.

Αν ανήκετε πάντως στη μειοψηφία που δεν της αρέσει η σοκολάτα και δεν την καταναλώνετε συχνά, πρέπει να γνωρίζετε ότι χάνετε και κάποια από τα σπουδαία οφέλη της σύμφωνα με τον γιατρό και συγγραφέα του βιβλίου «Φάτε σοκολάτα, χάστε βάρος» Will Clower.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε σοκολάτα και η επιστήμη επιβεβαιώνει διαρκώς τα οφέλη της για την υγεία. «Είναι λογικό λοιπόν να καταναλώνετε καθημερινά σοκολάτα σαν μία νόστιμη βιταμίνη» σημειώνει ο συγγραφέας.

Φυσικά θα πρέπει να τρώτε το κατάλληλο είδος σοκολάτας και συγκεκριμένα μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο.

Δείτε ποιοι λόγοι υγείας «επιβάλλουν» την καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας

Υγιές δέρμα

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η μαύρη σοκολάτα κάνουν το δέρμα λείο, λιγότερο ξηρό και πιο ανθεκτικό στις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση European Journal of Nutrition, η συστηματική κατανάλωση κακάο για 12 εβδομάδες, μείωσε την απώλεια της υγρασίας στο δέρμα κατά 25%. Βρετανοί ερευνητές χορήγησαν σοκολάτα σε δύο ομάδες γυναικών, στις μισές μαύρη και στις υπόλοιπες σοκολάτα γάλακτος. Στο τέλος της μελέτης, εκείνες που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα ήταν σε διπλάσιο βαθμό προστατευμένες από τις ακτίνες UV, ενώ η άλλη ομάδα δεν είχε κανένα όφελος. Το κακάο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος και αντλούν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά για να το προστατεύουν από την αφυδάτωση και τα εγκαύματα.

Σοκολάτα: 7 επιστημονικοί λόγοι που «επιβάλλουν» την κατανάλωσή της

Καλύτερη υγεία δοντιών

Ενώ η ζάχαρη της σοκολάτας καταστρέφει τα δόντια, το κακάο τα προστατεύει. Οι κόκκοι του κακάο περιέχουν αντιβακτηριδιακές ενώσεις που αναστέλλουν τον σχηματισμό πλάκας στα δόντια. Μελέτη σε παιδιά από την Ινδία που είχαν να βουρτσίσουν τα δόντια τους 4 ημέρες, έδειξε ότι το ξέβγαλμα με στοματικό διάλυμα βασισμένο στο κακάο μείωσε την πλάκα στα δόντια κατά 50% και σκότωσε το 21% των βακτηρίων.

Σοκολάτα: 7 επιστημονικοί λόγοι που «επιβάλλουν» την κατανάλωσή της

Μειώνει τις λιγούρες και την πρόσληψη βάρους

Το κακάο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Μία μεσαίου μεγέθους μαύρη σοκολάτα περιέχει 4 γραμμάρια φυτικές ίνες και 8-9 γραμμάρια πρωτεΐνες, αντίστοιχα, ενώ μία κουταλιά της σούπας κακάο περιέχει 4 και 1 γραμμάρια, αντίστοιχα. Ερευνητές από την Ολλανδία διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που απλά μύριζαν μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα 85% σε κακάο, ανέφεραν μείωση της όρεξης κατά 50%. Η μυρωδιά της μαύρης σοκολάτας διεγείρει την παραγωγή της γκρελίνης, μια ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη.

Σοκολάτα: 7 επιστημονικοί λόγοι που «επιβάλλουν» την κατανάλωσή της

Πιο υγιής καρδιά

Οι πολέμιοι της σοκολάτας την κατηγορούν επειδή περιέχει βούτυρο κακάο, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Όπως συμβαίνει και με άλλα κορεσμένα λιπαρά (π.χ. το λάδι καρύδας) το βούτυρο κακάο είναι κατά το 1/3 στεατικό οξύ, το οποίο το συκώτι μετατρέπει σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, το ελαϊκό οξύ. Το ελαϊκό οξύ μειώνει τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης και αυξάνει τα επίπεδα της καλής (HDL). Επίσης, οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του κακάο καταπολεμούν τη φλεγμονή των αγγείων, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τις τιμές της αρτηριακής πίεσης και αποτρέπουν το φράξιμο των αρτηριών που προκαλεί καρδιακή νόσο.

Σοκολάτα: 7 επιστημονικοί λόγοι που «επιβάλλουν» την κατανάλωσή της

Καλύτερη συγκέντρωση

Μέσω απεικονιστικών εξετάσεων φάνηκε ότι η σοκολάτα ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη συγκέντρωση. Οι φλαβανόλες του κακάο προκάλεσαν σε υγιείς ενήλικες που ασχολούνταν με γνωστικές εργασίες και το κατανάλωναν σε τακτική βάση, καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου.

Σοκολάτα: 7 επιστημονικοί λόγοι που «επιβάλλουν» την κατανάλωσή της

Λιγότερο άγχος

Το άγχος προκαλεί έκκριση κορτιζόλης, η οποία ενοχοποιείται για δημιουργία σπλαχνικού λίπους. Αυτό με τη σειρά του συνδέεται με καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό και κατάθλιψη. Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 40 γραμμάρια σοκολάτας κάθε μέρα για δύο εβδομάδες, μείωσαν τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό τους. Άλλη μελέτη έδειξε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν κακάο καθημερινά για 30 μέρες, μείωσαν κατά 10% τα επίπεδα άγχους σε σχέση με την περίοδο έναρξης της μελέτης.

Σοκολάτα: 7 επιστημονικοί λόγοι που «επιβάλλουν» την κατανάλωσή της

Πιο αποτελεσματική η άσκηση

Η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας πριν την άσκηση και μειώνει τους μυϊκούς πόνους λόγω σκληρής προπόνησης. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει και συγκεκριμένα οι κατεχίνες αυξάνουν την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τους μύες για την παραγωγή ενέργειας που απαιτείται. Μελέτη σε πειραματόζωα έδειξε ότι η κατανάλωση κακάο αύξησε κατά 30% την αντοχή στην κόπωση. Παράλληλα, οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του κακάο μειώνουν έως και 5 φορές τον πόνο, σε σύγκριση με ενεργειακά ροφήματα. Μετά την προπόνηση φάτε 2-3 κομμάτια σοκολάτα στο μέγεθος του αντίχειρά σας, τα οποία θα αφήσετε να λιώσουν αργά στη γλώσσας σας.

Σοκολάτα: 7 επιστημονικοί λόγοι που «επιβάλλουν» την κατανάλωσή της

Το «κλειδί» για να αποκομίσετε τα οφέλη

Ο Δρ Clower συνιστά την κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας την ημέρα για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες. Προσπαθήστε να μην την τρώτε μονομιάς αλλά χωρίστε την σε μικρότερα κομμάτια και αφήστε τα να λιώσουν αργά στο στόμα σας. Αν δεν σας αρέσει η μαύρη σοκολάτα μπορείτε να πιείτε ρόφημα με μη επεξεργασμένο κακάο (το επεξεργασμένο έχει πολύ λιγότερα αντιοξειδωτικά). Δοκιμάστε τέλος να προσθέσετε σκόνη κακάο στο φαγητό σας. Πέντε γραμμάρια σκόνης ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι του γλυκού.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Efi Nika

Τραχανάς o… θρεπτικός: 5 συνταγές για όλα τα γούστα

Efi Nika

Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Efi Nika