Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Σοκάρουν τα στοιχεία o καρκίνος εξελίσσεται σε επιδημία – Σκόρπιες οι υπηρεσίες για τους ασθενείς!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο καρκίνος εξελίσσεται σε επιδημία - Στην Ελλάδα σκόρπιες οι υπηρεσίες για τους ασθενείς

Σοκάρουν τα στοιχεία o καρκίνος εξελίσσεται σε επιδημία – Σκόρπιες οι υπηρεσίες για τους ασθενείς!!!

 

Σοκάρουν τα στοιχεία για τους καρκινοπαθείς στις ημέρες μας, στην Ελλάδα της κρίσης, που εσχάτως της προέκυψε και το προσφυγικό ζήτημα. Δυστυχώς όμως κάθε τι το συνηθίζουμε, όπως έχει αποδειχθεί στην χώρα μας.

Οι ασθενείς, όπως έγινε γνωστό από το συνέδριο «Cancer Policy & Economics Conference» που οργάνωσε χθες το Ηealth Daiy δεν έχουν έγκαιρη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και συχνά στα φάρμακά τους, την ώρα που οι μισοί πάσχουν από κατάθλιψη. Και τελικά, οι παραμελημένοι ασθενείς και ιδιαίτερα οι ογκολογικοί, κοστίζουν πολλαπλάσια στο σύστημα υγεία. Κανένας δεν κερδίζει από την ιστορία αυτή και εάν λάβει κάποιος υπόψιν του ότι το 2020 ο καρκίνος θα φτάσει τα επίπεδα επιδημίας πλησιάζοντας τις 15 εκατ. περιπτώσεις, τότε μάλλον θα πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα.

Το κράτος για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται όχι μόνο ουραγός για τις ευπαθείς ομάδες ασθενών, αλλά ανάλγητος εταίρος χωρίς σχέδιο και συντονισμό.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης δεν χαρίστηκε χθες στην ομιλία του, στηλιτεύοντας τον ρόλο της Πολιτείας και τονίζοντας: «Η Πολιτεία είναι και σήμερα απούσα και από αυτό το Συνέδριο. Τα τελευταία μέτρα του Υπουργείου Υγείας υποσκάπτουν την πρόσβαση των ασθενών, γιατί στοχεύουν για άλλη μια φορά το φάρμακο, το οποίο αντιπροσωπεύει στο συνολικό κόστος υγείας μόνο το 20% των συνολικών δαπανών».

Οι προτάσεις του ΣΦΕΕ είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

– Η ορθολογική διαχείριση πόρων και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

– Η ενίσχυση της κλινικής έρευνας. «Κάθε κλινική μελέτη φέρνει άμεσα στην οικονομία 250.000 € και έμμεσα στο ΑΕΠ 500.000 €» είπε ο κ. Αποστολίδης.

– Οργανωμένη καταγραφή των αναγκών μέσω εφαρμογής των ογκολογικών μητρώων ασθενών.

Ο Παθολόγος-Ογκολόγος-Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής ΓΝ Χανίων, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) Ιωάννης Ισίδωρος Βαρθαλίτης, υπογράμμισε: «Με βάση τον Υγειονομικό χάρτη για τις ογκολογικές υπηρεσίες υγείας, προκύπτει ότι οι υπηρεσίες είναι κατακερματισμένες και άνισα κατανεμημένες στους νομούς της χώρας. Υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων και ο χάρτης δεν είναι επικαιροποιημένος, γι’ αυτό και καταφεύγουμε σε στατιστική αναγωγή των στοιχείων άλλων χωρών».

Ο Παθολόγος-Ογκολόγος, Δ/ντης Γ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan Βασίλειος Μπαρμπούνης,  ανέφερε με έμφαση, ότι έχουμε ανάγκη «Περισσότερα φάρμακα, για λιγότερους θανάτους», προσθέτοντας: «Σύμφωνα με στοιχεία, η μείωση κατά 1% της θνησιμότητας από καρκίνο στις ΗΠΑ εξοικονομεί πάνω από 500 εκατ. δολάρια. Η καινοτομία των νέων θεραπειών αύξησε σημαντικά την επιβίωση των ασθενών. «Τα καινοτόμα φάρμακα μπορεί να είναι ακριβότερα, αλλά μακροπρόθεσμα επιφέρουν εξοικονόμηση στα συστήματα υγείας».

Ο Head of Oncology Greece-Cyprus-Malta, Pfizer Hellas κ. Νίκος Χατζηνικολάου, υπογράμμισε ότι ξεπερνάνε τα 200 δις $ ετησίως τα κόστη του καρκίνου παγκοσμίως, προσθέτοντας ακόμη: «Η επένδυση στη φαρμακευτική καινοτομία είναι πολύ ριψοκίνδυνη, όταν ένα πολύ μικρό ποσοστό των φαρμάκων που ανακαλύπτονται, βγαίνουν τελικά στη αγορά»  Η σύγχρονη τάση είναι η εξατομικευμένη θεραπεία, γιατί ο κάθε ασθενής αποτελεί διαφορετική περίπτωση.

Αναφερόμενος τέλος στην τιμολογιακή πολιτική φαρμάκων στην χώρα μας, επεσήμανε ότι «Τα ασφυκτικά οικονομικά μέτρα όπως η οριζόντια περικοπή τιμών, επιβραδύνουν την καινοτομία και μειώνουν τις πηγές χρηματοδότησης για τις μελλοντικές θεραπείες».

Ο Παθολόγος-Ογκολόγος, Νοσοκομείο «Υγεία» κ. Πάρις Κοσμίδης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Σε κάθε χώρα διαφοροποιείται η στρατηγική αντιμετώπισης, για λόγους οικονομίας. «Το 2020 ο καρκίνος θα φτάσει τα επίπεδα επιδημίας πλησιάζοντας τις 15 εκατ. περιπτώσεις». Από τη άλλη πλευρά, σύμφωνα με στοιχεία της EUROPCARE μειώνονται οι θάνατοι χάρη στις νέες θεραπείες και το έργο των γιατρών.

Τι ανεβάζει το κόστος; Tα φάρμακα και ο πληθυσμός που γερνάει. Ευτυχώς όμως, αν και αυξάνεται το κόστος, η έρευνα προοδεύει και τα νέα φάρμακα είναι πιο στοχευμένα και πιο αποτελεσματικά. 

Ο Ογκολόγος, Medical Advisor, Novartis κ. Δημήτρης Κρικέλης, υποστήριξε, ότι «Με βάση στοιχεία μελέτης που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε ογκολογικούς ασθενείς και παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο Οικονομικών Υγείας ISPOR, το κόστος θεραπείας μειώνεται με τη χρήση καινοτόμων σκευασμάτων».

Ο καρκίνος εξελίσσεται σε επιδημία - Στην Ελλάδα σκόρπιες οι υπηρεσίες για τους ασθενείς

Ο Health Policy & Health Economics Manager Roche Hellas κ. Αναστάσιος Σκρούμπελος, τόνισε:

«H εξέταση για την πρόληψη καρκίνου μαστού ακολουθεί διάφορα στάδια, όπως αυτοεξέταση μαστού, μαστογραφία, υπέρηχο, μαγνητική και τεστ ΠΑΠ και γενικό check up». Η πρώτη ειδικότητα που επισκέπτονται οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού είναι ο γυναικολόγος, αλλά αυτός που παραπέμπει σε βιοψία είναι ο χειρουργός μαστού. Το 40% της βιοψίας γίνεται σε Δημόσια νοσοκομεία και 39% σε Ιδιωτικά. «Από τις ασθενείς με καρκίνο μαστού έκαναν ακτινοθεραπεία το 68% και το 50% λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, ενώ οι υπόλοιπες δεν έλαβαν λόγω κόστους» ανέφερε, προσθέτοντας: Σαφώς το σύστημα πάσχει και οδηγεί τις γυναίκες σε ελλιπή αντιμετώπιση του καρκίνου τους.

Ο Συν-Ιδρυτής της Πλατφόρμας Care-Across Θάνος Κοσμίδης  επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ο καρκίνος είναι συνυφασμένος με το θάνατο, γι’ αυτό ήταν σημαντικό να αποτυπώσουμε τις πραγματικές πεποιθήσεις των ασθενών και των συγγενών τους στην έρευνα». Η έρευνα έτρεξε διαδικτυακά από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Care-Across.Η ελλιπής ενημέρωση σε θέματα όπως οι κλινικές μελέτες αναδείχθηκε μεταξύ άλλων από τη συγκεκριμένη έρευνα. «Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη ενημέρωση πάνω σε θέματα της νόσου» ανέφερε ο κ. Κοσμίδης, σημειώνοντας ακόμη, ότι οι καμπάνιες ενημέρωσης και το διαδίκτυο μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο καρκίνος εξελίσσεται σε επιδημία - Στην Ελλάδα σκόρπιες οι υπηρεσίες για τους ασθενείς

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea