Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σόγια: Η προστατευτική της δράση έναντι της παχυσαρκίας και της κακής χοληστερίνης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η κατανάλωση της σόγιας μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της συνολικής αλλά και της κακής χοληστερίνης με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων.

Ερευνητές από την Ιταλία και την Ελλάδα διαπίστωσαν τη θετική δράση της σόγιας στο ήπαρ αλλά και στον λιπώδη ιστό.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η σόγια περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτείνες και ισοφλαβόνες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Οι ουσίες αυτές τροποποιούν τη δράση δύο γονιδίων-μεταγραφικών παραγόντων στο ήπαρ και στο λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα να μειώνεται η συνθετική ικανότητα παραγωγής λιπαρών οξέων και τριγλυκεριδίων, ενώ παράλληλα αυξάνεται η καταστροφή των λιπών, κάτι που έχει θετική επίδραση στο αδυνάτισμα.

Σόγια: Η προστατευτική της δράση έναντι της παχυσαρκίας και της κακής χοληστερίνης

Πόση να καταναλώνετε

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) συνιστά την κατανάλωση 25 γραμμαρίων πρωτεΐνης σόγιας την ημέρα (σ.σ. αντιστοιχούν σε 2 ποτήρια ρόφημα σόγιας), για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.

Στα θετικά της κατανάλωσης σόγιας προστίθεται επίσης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και πιθανότατα της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης ενοχλητικών συμπτωμάτων (όπως οι εξάψεις) κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, καθώς και η προστασία της ελαστικότητας του δέρματος (ιδιότητα που αποδίδεται στη δράση των ισοφλαβονών).

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Efi Nika

Τραχανάς o… θρεπτικός: 5 συνταγές για όλα τα γούστα

Efi Nika

Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Efi Nika