Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Σ.Κ.Π. ΥΓΕΙΑ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποια είναι η συμβολή της βιταμίνης D

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποια είναι η συμβολή της βιταμίνης D

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποια είναι η συμβολή της βιταμίνης D

Ο κίνδυνος πολλαπλής σκλήρυνσης έχει συνδυαστεί με τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D από πολλές μελέτες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μπορούσε να αποτελεί ασφαλή και οικονομική αγωγή για ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.

Ο ερευνητής Dr. Peter A. Calabresi, του Johns Hopkins University School of Medicine, στη Βαλτιμόρη και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε 40 ενήλικες, ηλικίας 18-55 ετών με υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση.

Ο κάθε συμμετέχων λάμβανε είτε 10.400 IU (υψηλή δόση) είτε 800 IU (χαμηλή δόση) συμπληρωμάτων βιταμίνης D3, καθημερινά για 6 μήνες.

Στην έναρξη της έρευνας, και στους 3 και 6 μήνες, μετρήθηκαν με εξετάσεις αίματος τα επίπεδα βιταμίνης D καθενός από τους συμμετέχοντες και οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης την ανταπόκριση των Τ κυττάρων, δείκτη της δραστηριότητας της νόσου.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι άνθρωποι που λάμβαναν υψηλή δόση βιταμίνης D3 έδειξαν μείωση στο ποσοστό Τ κυττάρων που συνδέονται με τη δραστηριότητα της νόσου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα ξεπέρασαν τα 18 ng/ml, κάθε επιπλέον αύξηση της βιταμίνης D κατά 5 ng/ml συνδέθηκε με 1% πτώση των Τ- λεμφοκυττάρων που παράγουν ιντερλευκίνη 17 στο αίμα. Τα συγκεκριμένα κύτταρα εκτιμάται ότι παίζουν ρόλο στην παθογένεση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Δεν εντοπίστηκε μείωση στο ποσοστό των Τ- λεμφοκυττάρων που παράγουν ιντερλευκίνη 17 στο αίμα σε όσους έλαβαν τη χαμηλή δόση της βιταμίνης D3.

Σύμφωνα με τον Dr. Calabresi, τα συγκεκριμένη ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει υποσχόμενη νέα επιλογή όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου. Θεωρεί συναρπαστικά τα αποτελέσματα, καθώς η βιταμίνη D είναι οικονομική, ασφαλής και βολική αγωγή.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, σε μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων, αλλά τα ευρήματα είναι υποσχόμενα, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι σε ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο, χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερη αναπηρία και πιο σοβαρά συμπτώματα.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea