Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ Σ.Κ.Π. ΥΓΕΙΑ NEWS

“Η σκληρή κυρία πλάκα” της Βερόνικας Αποστόλου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1234876

«Η σκληρή κυρία πλάκα», είναι ο τίτλος του βιβλίου της Βερόνικας Αποστόλου.

Πρόκειται για  ένα αλληγορικό παραμύθι  που επιχειρεί να απομυθοποιήσει μια σοβαρή ασθένεια. Τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Το καταφέρνει με επιτυχία καθώς  στο  φόντο μιας ασθενούς μητέρας πρώην μπαλαρίνας, η μικρή της κόρη ζωγραφίζει τα δικά της όνειρα. Να γίνει κι εκείνη μπαλαρίνα ισάξια της μητέρας της.

Έτσι, μια τόσο  σοβαρή ασθένεια δεν γίνεται τροχοπέδη στα  όνειρα ενός μικρού κοριτσιού, αλλά γίνεται η κινητήρια  δύναμη. Μια δύναμη που κρύβεται  πίσω από κάθε παιδικό όνειρο.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια μιας συγκινητικής εκδήλωσης που έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου Esperos.

«Λένε ότι τα όνειρα παίρνουν εκδίκηση. Κι αυτό σημαίνει ότι για κάθε όνειρο υπάρχει ο δρόμος που σε οδηγεί στην πραγματοποίησή του.

Ποιος είναι ο δρόμος στην περίπτωση μας για να πραγματοποιήσει η  Ιφιγένεια το όνειρο της;

Είναι καταρχήν η πεποίθηση του φόβου της εμπιστευόμενη την αγάπη και τη  γνώση της μητέρας της και κατά δεύτερον η αποδοχή της ασθένειας  της μητέρας της.

Η ζωή της Ιφιγένειας δεν διαφέρει από τις  ζωές των άλλων παιδιών όμως το μεγάλο της όνειρο είναι κρυμμένο βαθιά μέσα σε μια τσάντα.

Για την πραγματοποίηση του ονείρου της ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί  να τη βοηθήσει είναι η μητέρα της. Που παρότι είναι μια σκληρή γυναίκα, δεν παύει να είναι μητέρα, δασκάλα χορού, πρώην μπαλαρίνα.

Τελικά αυτό που φάνταζε τρομερό στα μάτια ενός μικρού κοριτσιού, αποδεικνύεται απλούστερο με τη ματιά ενός  μεγάλου.

Εύχομαι όλες οι μητέρες με σκλήρυνση κατά πλάκας και χωρίς αυτή, διαβάζοντας το παραμύθι αυτό στα παιδιά τους να τους περάσουν μηνύματα αισιοδοξίας, δύναμης και αγάπης. Αυτά μαλακώνουν τη σκληρή κυρία πλάκα. Αυτά μαλακώνουν τις καρδιές μας», τόνισε η Βερόνικα  Αποστόλου προλογίζοντας την εκδήλωση.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό, εκπρόσωπος της  Ι. Μητροπόλεως Καστοριάς, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών  Ευάγγελος  Στεργιόπουλος, η Διευθύντρια της  Δ/νσης  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Καστοριάς  Στέλλα Τέγου και ο  Διευθυντής της  Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς  Γιώργος Μασλάρης.

Για το  βιβλίο  την εικονογράφηση του οποίου έκανε η καθηγήτρια εικαστικών  Τάνια Καρακώττα, μίλησε η κ. Βιβή  Φαρσαλιώτου – Ιατρού η οποία μεταξύ άλλων  υπογράμμισε τα εξής:

«Μέσα σε λίγες εικόνες αραδιάζονται οι λέξεις της Βερόνικας Αποστόλου που τη στοίχειωσαν ένα βράδυ Σαββάτου. Πονούσα, μου είπε κοιτάζοντάς με στα μάτια  όταν μου περιέγραψε για πρώτη  φορά την ιστορία του  βιβλίου της και σκεφτόμουν πώς θα ήταν αν ήμουν μητέρα, πώς θα έπρεπε να εξηγήσω  τις αδυναμίες μου  και πώς θα καταλάβαινε το παιδί μου τις δυσκολίες  της ασθένειάς μου. Τα μάτια της, έλαμπαν.  Από χαρά, από ικανοποίηση, από μεγάλη λαχτάρα. Η Ιφιγένεια, ένα δικό της παιδί είχε πάρει σάρκα και οστά και ήταν έτοιμη να διαλαλήσει  σε όλους και παντού, αυτό που εξομολογείται στο τέλος της ιστορίας της.

Ήθελα να δείξω λέει η Βερόνικα, ότι οι ανθρώπινες σχέσεις  βασίζονται στα συναισθήματα τα οποία αντέχουν στον χρόνο. Ήθελα να δείξω ότι η ομορφιά της ψυχής είναι αιώνια. Ήθελα να δείξω ότι η αγάπη της μητέρας είναι ισχυρή και παντοτινή…

Για το μόνο πράγμα που μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι το τι ήμασταν μέχρι  χθες. Σήμερα, αύριο, ένα σκοτεινό  άδειο σακούλι. Εγώ, εσείς, ένας δικός μου, ένας δικός σας άνθρωπος για κάποιον και για πολλούς από εμάς επιφυλάσσεται μια τέτοια αλλαγή που από τούτη τη μεριά του τοίχου που βρισκόμαστε, θα βρεθούμε απέναντι.

Στη μεριά του  τοίχου που ή  είχαμε φροντίσει να δούμε νωρίτερα, ή είχαμε αποφασίσει ότι  δεν μας αφορά, είχαμε στρέψει τα μάτια και τον νου μας αλλού.

Αυτός είναι από μόνος του ένας ικανότατος λόγος  για να σταθούμε στο  «παραμύθι» της Βερόνικας Αποστόλου και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε λίγα απ’  όσα μέχρι σήμερα δεν μας έχουν απασχολήσει.

Μαγικός θα πω ότι είναι ο δρόμος που χαράζει η συγγραφέας και χρωματίζει η εικονογράφος και σ’ οδηγεί σε ένα end που μοιάζει happy.Δεν μου είναι εύκολο να σας πω αν πραγματικά είναι ευτυχισμένη. Δεν μπορείς να κρίνεις τον κόσμο που δεν έζησες. Μπορώ όμως με το  χέρι στην καρδιά να  σας πω ότι αυτή η κοπέλα έχει αρπάξει  απ΄ τα μαλλιά την «κυρία πλάκα» και αυτό σημαίνει ότι  παρόλη  τη νεαρή της ηλικία η Βερόνικα, έμαθε να εκτιμάει τα  ψήγματα χρυσόσκονης που περνούν από μπροστά της. Τ’ αφήνει και σουλατσάρουν πάνω της . Και μέσα της. Τ’΄ αφήνει να θρονιάζονται στο  βάθος της ψυχής της.

Η γνώση είναι δύναμη. Κι αλλιώς  η δύναμη είναι η γνώση και η μικρή Βερόνικα τα έχει και τα δυο».

Αποσπάσματα του παραμυθιού διάβασαν και σχολίασαν οι εκπαιδευτικοί Αλέξανδρος Μακρίδης  και Μαρία Μουστάκα, καθώς και η  κ. Χρυσοβαλάντου  Λόφισαλη η οποία είναι μέλος του συλλόγου ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας Καστοριάς.

Την παρουσίαση του βιβλίου στήριξε η ψυχολόγος του  συλλόγου ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας Καστοριάς Τριανταφυλλιά Μάρκου – Ανδρεοπούλου.

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά ο Σωτήρης Βλάρος και ο Θάνος Μάνος.

Το  παραμύθι «Η σκληρή κυρία πλάκα», μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από όλα τα κεντρικά  βιβλιοπωλεία της Ελλάδας, και από το  site  των εκδόσεων Φιλάτος.

Ήδη κυκλοφορεί ήδη σε  62 χώρες και είναι  διαθέσιμο για  τους ομογενείς. Ενώ, όπως ανέφερε ο  εκδότης  Κωνσταντίνος Φιλάτος, προβλέπεται να μεταφραστεί και στα αγγλικά με τη χορηγία Πανεπιστημίου της Σκωτίας.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βερόνικα – Στυλιανή  Αποστόλου γεννήθηκε στην Καστοριά. Είναι απόφοιτος του  τμήματος  Βαλκανικών Σπουδών  Φλώρινας, μεταπτυχιακός του Πανεπιστημίου  Μακεδονίας και φοιτήτρια Νομικής του Α.Π.Θ.

Είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του συλλόγου ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας Καστοριάς, εκλεγμένο μέλος στην Πανελλήνια  Ομοσπονδία ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, Α΄αντιπρόεδρος  στην Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας και εκλεγμένο μέλος  στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Ελένη Ψωμαδάκη / fonikastorias.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 φράσεις σπουδαίων γυναικών για τη Γυναίκα…

Efi Nika

«Να γιατί οι μαμάδες είμαστε συνέχεια κουρασμένες και αγχωμένες»

Penni Syggrou

Όταν η μαμά μεγαλώνει μόνη της το παιδί

newsitamea