Newsitamea.gr
AMEA news

Σκέψου, μάθε, βίωσε, άλλαξε, προτείνει ο Δήμος Αθηναίων για την αναπηρία!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

7B18F

Σκέψου, μάθε, βίωσε, άλλαξε, προτείνει ο Δήμος Αθηναίων για την αναπηρία!

Σε μήνα βιωματικών δράσεων εξοικείωσης με την αναπηρία μετατρέπεται o Μάρτιος. Ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger (ΕΛΣΣΑ), καθώς και με τη συνδρομή των εκδόσεων Πατάκη, διοργανώνουν μια σειρά από βιωματικές δράσεις εξοικείωσης με την αναπηρία, μέσω της ενημέρωσης, συνειδητοποίησης αλλά και της καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.
Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όλων των ηλικιών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητα της πόλης μας.
Οι δράσεις, που θα διαρκέσουν όλο τον μήνα, περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή βιωματικών ομιλιών από άτομα με αναπηρία σε 14 σχολεία του Δήμου Αθηναίων αλλά και εκδηλώσεις εξοικείωσης με τον αυτισμό.
Οι βιωματικές ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις με νέους με αναπηρία, στελέχη και συνεργάτες του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ) και τη συμμετοχή μελών του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger (ΕΛΣΣΑ), έχουν βασικό σκοπό τη διαμόρφωση ενός καινούριου κώδικα επικοινωνίας και σχέσεων κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής στο πλαίσιο του σχολείου.
Οι ομιλίες αυτές θα πραγματοποιηθούν σε ένα σχολείο ανά εκπαιδευτική βαθμίδα και ανά δημοτική κοινότητα και θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη 4 Μαρτίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 18 Μαρτίου 2015
Οσον αφορά τις εκδηλώσεις εξοικείωσης με τον αυτισμό αυτές θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Μαρτίου 2014 στις 17.30 στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και όλους όσοι ασχολούνται με παιδιά. Επικεντρώνεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά στο να ζήσουν και να επικοινωνήσουν με τους άλλους.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι δρ Εύα Βακιρτζή, ειδική παιδαγωγός, θεραπεύτρια ειδικευμένη στις διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος και συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Το Αυγό» από τις εκδόσεις Πατάκη. Η κυρία Μαρία Ηλιοπούλου, ψυχολόγος – ψυχοπαιδαγωγός, αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων για το Παιδί και πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger και ο κ. Παναής Κασσιανός, διευθυντής του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (Μαρασλείου).
Αλλά και την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 στις 17:00 στο αμφιθέατρο του Μαρασλείου (Μαρασλή 4, Κολωνάκι). Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό διοργανώνεται εκδήλωση ευαισθητοποίησης με θέμα τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κυρία Βακιρτζή θα παρουσιάσει το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο της «Το Αυγό». Προσεγγίζει το θέμα του αυτισμού και επιχειρεί να γνωρίσει το φαινόμενο στους μικρούς αναγνώστες.
Παράλληλα θα μιλήσουν η ψυχολόγος του 10ου Ειδικού ΔΣ Αθηνών (Μαράσλειο) κυρίαΣοφία Γκίνη για τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών με αυτισμό, ενώ η  και η ψυχολόγος και διευθύντρια ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες κυρία Αρετή Δόνου θα αναφερθεί για τους έφηβους και ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού στη σύγχρονη Ελλάδα. Επίσης θα υπάρξουν και σκηνικά και χορευτικά δρώμενα.
Δράση στους Δρόμους
Όλοι πρέπει να δούμε αλλιώς τους χώρους γύρω μας και να τους βιώσουμε όπως τους βιώνουν τα άτομα που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν άνετα στην πόλη. Για τον σκοπό αυτό οργανώνονται δράσεις το Σάββατο 28 Μαρτίου (12.00 – 14.00) στην πλατεία Συντάγματος.
Η πρώτη θα είναι βιωματική προσομοίωση κινητικής αναπηρίας. Άτομα που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικής αναπηρίας κάθονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, με στόχο να μετακινηθούν στους δρόμους της πόλης τους. Η δράση υλοποιείται υπό την καθοδήγηση στελεχών και συνεργατών του ΣΚΕΠ, με κινητική αναπηρία.
Αλλά και δράση βιωματικής προσομοίωσης αισθητηριακής αναπηρίας κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες βιώνουν τον τρόπο αντίληψης των ατόμων με προβλήματα όρασης σε διάφορες δραστηριότητες όπως η κίνηση στον χώρο με τη βοήθεια λευκού μπαστουνιού, τεχνικές συνοδείας κτλ. Η δράση υλοποιείται με εκπαιδευτές κινητικότητας και προσανατολισμού για άτομα με προβλήματα όρασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou