Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Συσχετίζουν κι άλλη νευρολογική πάθηση των ενηλίκων με τον ιό Ζϊκα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μία νέα νευρολογική διαταραχή που συσχετίζεται με τη μόλυνση των ενηλίκων από τον ιό Ζίκα, ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βραζιλία.

Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο σύνδρομο που αποκαλείται οξεία διάσπαρτη εγκεφαλομυελίτιδα (acute disseminated encephalomyelitis – ADEM) και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Ο ιός Ζίκα έχει ήδη σχετισθεί με το σύνδρομο Guillain-Barre το οποίο επίσης είναι αυτοάνοσο και προκαλεί βλάβες στα περιφερειακά νεύρα (εκτός εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού) με συνέπεια να προκαλεί παροδική παράλυση που μερικές φορές προσβάλλει μέχρι και τους αναπνευστικούς μυς.

Η οξεία διάσπαρτη εγκεφαλομυελίτιδα, όμως, προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αυτό έως τώρα δεν ήταν γνωστό.

Τα σχετικά στοιχεία θα παρουσιαστούν στο 68ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (ΑΑΝ 2016) που αρχίζει την Παρασκευή στο Βανκούβερ του Καναδά.

Όπως δήλωσε η δρ Μαρία Λουτσία Μπρίτο, νευρολόγος του Νοσοκομείου Restoration στην πόλη Ρεσίφε, της Βραζιλίας, μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Ιουνίου 2015 διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της 151 ασθενείς μολυσμένοι με αρμποϊούς, δηλαδή με ιούς της οικογένειας που συμπεριλαμβάνει τον Ζίκα, τον ιό του δάγγειου πυρετού και τον ιό chikungunya.

Οι έξι από τους ασθενείς είχαν συμπτώματα αυτοάνοσων παθήσεων. Όπως διαπιστώθηκε, και οι έξι ήταν μολυσμένοι με τον ιό Ζίκα. Οι τέσσερις έπασχαν από σύνδρομο Guillain-Barre και οι δύο από οξεία διάσπαρτη εγκεφαλομυελίτιδα η οποία, όπως διαπιστώθηκε, οφειλόταν σε βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου τους.

Η οξεία διάσπαρτη εγκεφαλομυελίτιδα συνήθως είναι μεταλοιμώδης (εκδηλώνεται ύστερα από μία λοίμωξη), προκαλώντας διόγκωση στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό το οποίο προκαλεί βλάβες στην μυελίνη ουσία, το προστατευτικό περίβλημα των νευρικών ινών.

Αυτό έχει ως συνέπεια αδυναμία, μουδιάσματα, απώλεια ισορροπίας και οφθαλμολογικές διαταραχές, που μοιάζουν με αυτές της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ή πολλαπλής σκλήρυνσης, όπως είναι η σύγχρονη ονομασία της).

Ευτυχώς, με την κατάλληλη αγωγή οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε διάστημα μερικών μηνών.

Τουλάχιστον 13 χώρες έχουν αναφέρει αυξημένα κρούσματα του συνδρόμου Guillain-Barre στους ενήλικες έπειτα από την εξάπλωση του ιού Ζίκα στα εδάφη τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στα νεογέννητα, ο ιός θεωρείται πλέον αιτία μικροκεφαλίας, η οποία έχει επιβεβαιωθεί σε 940 μωρά στη Βραζιλία και είναι πιθανή σε σχεδόν 4.300 άλλα, παρότι έως το 2014 ήταν σπάνια (ήταν λιγότερα από 200 ετησίως).

Τα κρούσματα μικροκεφαλίας έχουν αρχίσει να αυξάνονται και στην Κολομβία, όπου επίσης έχει εμφανιστεί ο Ζίκα.

Ο δρ Τζέιμς Σέιβαρ, νευροεπιδημιολόγος στα αμερικανική Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) δήλωσε ότι τα κρούσματα της οξείας διάσπαρτης εγκεφαλομυελίτιδας δεν φαίνεται προς το παρόν να εμφανίζονται με τον ίδιο αυξημένο ρυθμό όπως το Guillain-Barre, αλλά οπωσδήποτε οι γιατροί πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή.

«Είναι πολλά αυτά που ακόμα δεν ξέρουμε και το σημαντικότερο είναι γιατί ο ιός Ζίκα συσχετίζεται τόσο ισχυρά με τα συγκεκριμένα, μεταλοιμώδη αυτοάνοσα νοσήματα», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών και ότι η έλευση της άνοιξης και του καλοκαιριού αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού από την αμερικανική ήπειρο όπου ενδημεί, στην Ευρώπη.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea