Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Η σιωπηλή νόσος: οι 7 αιτίες που οδηγούν σε καρκίνο και καλό είναι να μην τις αγνοήσετε!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

shutterstock_46634923

Η σιωπηλή νόσος: οι 7 αιτίες που οδηγούν σε καρκίνο και καλό είναι να μην τις αγνοήσετε!

Ο καρκίνος συχνά χαρακτηρίζεται ως “σιωπηλή νόσος” δεδομένου πως πολλά από τα αρχικά του συμτώματα δεν γίνονται γρήγορα αντιληπτά, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση. Ποια είναι τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο στους άντρες και σε ποιές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων;

Τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε κάτι αθώο ή σε ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζεται εύκολα, επειδή όμως ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη καρκίνου είναι σημαντικό, εάν τα εντοπίσετε, να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Πρόβλημα με την ούρηση

Πολλοί άντρες έχουν προβλήματα ούρησης καθώς μεγαλώνουν:
• ανάγκη για συχνότερη ούρηση, κυρίως τη νύχτα
•απώλεια ούρων ή αίσθηση επείγουσας ανάγκης για ούρηση
•δυσκολία ούρησης ή αδύναμη ροή

Η διόγκωση του προστάτη, μια συνηθισμένη και αθώα πάθηση στους άντρες μετά τα 50, συνήθως προκαλεί τέτοια συμπτώματα, μπορεί όμως να είναι και κάτι πιο σοβαρό όπως καρκίνος του προστάτη.

Αλλαγές στους όρχεις

Αν παρατηρήσετε κάποιον όγκο, αίσθηση βάρους ή οποιαδήποτε αλλαγή στους όρχεις σας μην καθυστερείτε την επίσκεψη στο γιατρό. Σε αντίθεση με τον καρκίνο του προστάτη, που αναπτύσσεται αργά, ο καρκίνος των όρχεων μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα.

Main Story - Lung Cancer Care

Αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα

Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, στα νεφρά ή το έντερο. Αν δείτε αίμα στα ούρα ή στα κόπρανά σας, ακόμη κι αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα, είναι καλό να ενημερώσετε το γιατρό σας. Και για να μην πάει κατευθείαν το μυαλό σας στο κακό, το πιθανότερο είναι πως έχετε πρόβλημα με τις αιμορροΐδες σας ή μια ουρολοίμωξη που είναι όμως σημαντικό να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί ιατρικά.

Δυσκολία στην κατάποση

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν περιστασιακά δυσκολία στην κατάποση, αν όμως το πρόβλημά σας δεν υποχωρεί και έχετε χάσει βάρος ή κάνετε εμετούς ίσως ο γιατρός σας να θέλει να κάνει έλεγχο για καρκίνο του οισοφάγου ή του στομάχου.

Αλλαγές στη στοματική κοιλότητα

Αν καπνίζετε τσιγάρο ή πίπα έχετε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος. Ελέγχετε τακτικά στον καθρέφτη τη στοματική σας κοιλότητα και τα χείλη σας για λευκά ή κόκκινα σημάδια.

Αλλαγές στο στήθος

Οι άντρες συνήθως αγνοούν τυχόν αλλαγές στο στήθος τους γιατί δεν είναι εκπαιδευμένοι να ελέγχουν για καρκίνο του μαστού. Ωστόσο το 1% όλων των καρκίνων του μαστού αφορά σε άντρες, και το αρνητικό είναι ότι συνήθως η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο. Αποκτήστε τη συνήθεια να εξετάζετε το μαστό και τη θηλή σας την ώρα που κάνετε μπάνιο μερικές φορές μέσα στο χρόνο και αν εντοπίσετε οποιοδήποτε ογκίδιο επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Αναίτια κόπωση

Πολλά είδη καρκίνου προκαλούν μια έντονη αίσθηση κόπωσης που δεν υποχωρεί, ανεξάρτητα από το πόσο ξεκουράζεστε. Είναι διαφορετική από την εξάντληση που μπορεί να νιώσετε μετά από μια δύσκολη εβδομάδα ή από έντονη δραστηριότητα. Αν η κόπωση επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή, συζητήστε το με το γιατρό σας ώστε να βρείτε την αιτία και τρόπους να την ξεπεράσετε.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: capitalhealth.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea