Newsitamea.gr
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Μείωση ως και 300 ευρώ για όσους παίρνουν από 1.000 ευρώ και πάνω

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δεν είναι μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα το ΔΝΤ “βλέπει” και μεγάλο έλλειμμα στον ΕΦΚΑ και έτσι απαιτεί εδώ και τώρα περικοπή στην προσωπική διαφορά και μάλιστα σε ποσοστό 50%.

Το ΔΝΤ με τη Ντέλια Βελκουλέσκου μπήκε επιθετικά στη διαπραγμάτευση. Ειδικά στο ζήτημα των συντάξεων απαιτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας να δοθούν όλα τα στοιχεία των εσόδων μέχρι τα μέσα του μήνα, ακόμη και σε ημερήσια βάση, έτσι ώστε να υπολογιστεί από τους δανειστές και όχι από την κυβέρνηση η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ.

Εδώ η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι πως το έλλειμμα θα φτάσει στο 1,2 δισ ευρώ και έτσι απαιτεί τη μείωση των συντάξεων όχι σε βάθος χρόνου αλλά άμεσα.

Το “καμπανάκι” μάλιστα χτυπάει για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους καθώς στο παζάρι δεν μπαίνει μόνο η προσωπική διαφορά, αλλά και οι συντελεστές για τον υπολογισμό των συντάξεων.

Σε αυτή τη φάση όλα δείχνουν ότι μπαίνουν στο στόχαστρο όσοι έχουν προσωπική διαφορά και σύνταξη από 1.000 ευρώ το μήνα και άνω. Οι περικοπές μπορεί να φτάσουν ως και τα 300 ευρώ καθώς το ΔΝΤ απαιτεί να μειωθεί η προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 50% και μάλιστα άμεσα, από το 2018.

Οι απαιτήσεις όμως δεν σταματούν εδώ καθώς το Ταμείο ζητά απ’ την ελληνική πλευρά να αλλάξει τον νόμο Κατρολύγκαλου και ως προς το σκέλος των ποσοστών αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους, ενώ με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο απαιτεί και μείωση της εθνικής σύνταξης λέγοντας πως το ποσό των 384 ευρώ που έχει θεσπιστεί στην Ελλάδα είναι κατά 30% μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όριο.

www.newsit.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συντάξεις Μαΐου 2024: Αντίστροφη μέτρηση για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ – Όλες οι ημερομηνίες

newsitamea

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου για ΙΚΑ, δημόσιο, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ

Efi Nika

Βρέχει λεφτά και το Πάσχα: Νέο επίδομα σε 2,3 εκατομμύρια Έλληνες, πoιoι θα το πάρετε, πόσα χρήματα στην τσέπη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika