Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συνταξιοδοτικές Παροχές ΟΓΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

oga

Συνταξιοδοτικές Παροχές ΟΓΑ

O O.Γ.Α. χορηγεί στους ασφαλισμένους του συντάξεις :

  • Γήρατος
  • Αναπηρίας (από κοινή νόσο, κοινό ή εργατικό ατύχημα).
  • Χηρείας, Ορφανείας.

Οι ανωτέρω συνταξιοδοτικές παροχές χορηγούνται και με εφαρμογή διατάξεων διαδοχικής ασφάλισης (προσμέτρηση χρόνου ασφάλισης σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς).

  • Επικουρική σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.
  • Σύνταξη αναπηρίας σε ανάπηρα παιδιά ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του.
  • Σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, σε υπερήλικα, ανασφάλιστα, οικονομικά αδύναμα άτομα.

Επίσης χορηγεί

  • Προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας στους συνταξιούχους αναπηρίας που είναι ή καθίστανται απόλυτα ανάπηροι.
  • Προσαύξηση λόγω τυφλότητας στους συνταξιούχους γήρατος.
  • Εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας σε συνταξιούχους (γήρατος – αναπηρίας) σε ασφαλισμένους καθώς και σε μέλη οικογένειας ασφαλισμένων και συνταξιούχων του.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, διαμορφώνονται ως ακολούθως :
1) ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΚΛΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Ο ασφαλισμένος στον Κλάδο δικαιούται σύνταξη γήρατος, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι κατωτέρω προϋποθέσεις :

  • Έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του. (Για τους γεννηθέντες το έτος 1948 και εφεξής το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ορίσθηκε στο 67ο έτος).
  • Έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης και καταβολής εισφορών για δέκα πέντε (15) έτη περιλαμβανομένου και του χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης.
    Ο χρόνος καταβολής εισφορών Πρόσθετης Ασφάλισης μπορεί να θεωρηθεί ως χρόνος διανυθείς στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου.
    Ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας συνυπολογίζεται στο χρόνο ασφάλισης μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
    Στους συνταξιοδοτούμενους από τον Κλάδο με δέκα πέντε (15) έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών στον ΟΓΑ χορηγείται και η βασική σύνταξη (σύνταξη χωρίς εισφορές) με τις ίδιες χρονικές προϋποθέσεις, μειωμένη ανάλογα με το έτος έναρξης της συνταξιοδότησης εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ελληνικό ή ξένο, με εξαίρεση την πολεμική σύνταξη, τη σύνταξη που καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο στα θύματα ή αναπήρους που έπαθαν στην Υπηρεσία τους και εξαιτίας αυτής, τη σύνταξη που χορηγεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών στους ασφαλισμένους του, τη χορηγία των Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων και τη σύνταξη από το εξωτερικό, εφόσον είναι μικρότερη της σύνταξης του ΟΓΑ ή έχει χορηγηθεί από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρα με την οποία έχει συναφθεί διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας.
    Αν η ασφάλιση στον Κλάδο είναι μικρότερη των δέκα πέντε (15) ετών, προκειμένου να χορηγηθεί και η βασική σύνταξη θα πρέπει να αποδεικνύεται 25ετής συστηματική απασχόληση με αγροτικές ή άλλες εργασίες που τα πρόσωπα που τις ασκούν καλύπτονται από την ασφάλιση του ΟΓΑ, μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας.
    Το ποσό της βασικής σύνταξης για τους συνταξιοδοτούμενους από τον Κλάδο από 1-1-2003 μέχρι και το έτος 2026, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται, ανάλογα με το έτος έναρξης της συνταξιοδότησης, σε ποσοστό 4% κατ’ έτος. Από 1-1-2027 δεν θα χορηγείται βασική σύνταξη.

Η σύνταξη γήρατος του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης χορηγείται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας σε γονείς και αδέλφια ατόμων άγαμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω τα οποία δεν εργάζονται και δεν νοσηλεύονται σε ιδρύματα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα, καθώς και σε συζύγους αναπήρων με ποσοστό 80% και άνω, εφόσον έχουν διανύσει τουλάχιστον 10ετή έγγαμο βίο. Ο γονέας, σύζυγος ή αδελφός ανάπηρου ατόμου ασφαλισμένος του ΟΓΑ πρέπει να έχει συμπληρώσει 20 έτη. Από 1-1-2013 και εφεξής ο χρόνος των 20 ετών ασφάλισης αυξάνεται σε 25 έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών στον Κλάδο. Ο χρόνος αυτός απαιτείται να είναι πραγματικός χρόνος ασφάλισης. Δεν επιτρέπεται η συμπλήρωσή του με άλλους αναγνωρισμένους χρόνους παρά μόνο με :
I) το χρόνο της στρατιωτικής θητείας που αναγνωρίζεται κατόπιν εξαγοράς, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3232/2004.
II) το χρόνο διαδοχικής ασφάλισης σε φορείς κύριας ασφάλισης και
III) το χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε υπό την νομοθεσία κοινωνικής ασφάλειας κρατών – μελών της Ε.Ε., χωρών του Ε.Ο.Χ. ή της Ελβετίας ή χωρών με τις οποίες έχει συναφθεί Διμερής Σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας.

Στη χορηγούμενη σύνταξη του Κλάδου προστίθεται και η βασική σύνταξη του ΟΓΑ (σύνταξη που δεν αντιστοιχεί σε εισφορά), μειωμένη ανάλογα με το έτος έναρξης συνταξιοδότησης με την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη για οποιαδήποτε αιτία από άλλη πηγή, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων (όπως π.χ. πολεμική σύνταξη κ.λπ.) και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι ως άνω χρονικές προϋποθέσεις ασφάλισης στον Κλάδο, χωρίς να συνυπολογίζεται στην περίπτωση αυτή ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης σε φορείς κύριας ασφάλισης καθώς και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.
Το δικαίωμα συνταξιοδότησης ασκείται διαζευκτικά από τον ένα γονέα ή, στην περίπτωση των αδελφών από έναν αδελφό/ή, σε ένα φορέα κύριας και σε έναν φορέα επικουρικής ασφάλισης, υπό τους όρους και προϋποθέσεις των επόμενων περιπτώσεων και δεν ισχύει για χορήγηση δεύτερης σύνταξης.
Για την άσκηση του δικαιώματος από τον γονέα του ανάπηρου τέκνου, πρέπει, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση, ο έτερος γονέας να μην λαμβάνει ή να μην δικαιούται σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο, να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες ή 8 έτη πραγματικής ασφάλισης εκ των οποίων 600 ημέρες ή 2 έτη τα τελευταία 4 χρόνια, σε φορείς κύριας ασφάλισης ή και το Δημόσιο και να εργάζεται.

2) ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΛΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

I. Σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο
Ο ασφαλισμένος στον Κλάδο δικαιούται σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις :

  • Έγινε ανάπηρος σε ποσοστό 67% λόγω παθήσεως ή βλάβης ή εξασθένησης σωματικής ή πνευματικής μεταγενέστερης της υπαγωγής στην ασφάλιση, που θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα (1) έτος κατά ιατρική πρόβλεψη.
  • Έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης και καταβολής εισφορών πέντε (5) ετών, από τα οποία δύο (2) έτη μέσα στην πενταετία που προηγείται του έτους που έγινε ανάπηρος ή έχει πραγματοποιήσει δέκα πέντε (15) έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών. Στους ανωτέρω χρόνους ασφάλισης περιλαμβάνεται και ο χρόνος ασφάλισης στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης.

Ο χρόνος καταβολής εισφορών Πρόσθετης Ασφάλισης μπορεί να θεωρηθεί ως χρόνος διανυθείς στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου. Ο χρόνος, κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος έπαιρνε στο παρελθόν πρόσθετη σύνταξη αναπηρίας θα συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης.
Ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας τους, δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν λόγω αναπηρίας, αν έχουν καταβάλει τις προβλεπόμενες εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα από της υποχρεωτικής ή προαιρετικής υπαγωγής τους στην ασφάλιση μέχρι και του χρόνου επέλευσης της αναπηρίας. Το χρονικό αυτό διάστημα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα (1) έτος. Η σύνταξη λόγω αναπηρίας απονέμεται για όσο χρόνο ορίζεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, παρατείνεται για τον εκάστοτε οριζόμενο χρόνο ανικανότητας και μπορεί να είναι οριστική, εφόσον οι Υγειονομικές Επιτροπές γνωματεύσουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη.
II. Σύνταξη αναπηρίας από εργατικό ατύχημα ή ατύχημα κατά την απασχόληση
Ο ασφαλισμένος στον Κλάδο δικαιούται σύνταξη αναπηρίας ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης όταν η αναπηρία οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή ατύχημα κατά την απασχόληση.
III. Σύνταξη αναπηρίας από ατύχημα εκτός εργασίας ή απασχόλησης
Σε περίπτωση ατυχήματος εκτός εργασίας, ο ασφαλισμένος στον Κλάδο δικαιούται σύνταξη αν έχει πραγματοποιήσει το μισό χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Από 1-1-2002 οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης οι οποίοι καθίστανται συνταξιούχοι αναπηρίας, δικαιούνται και τη βασική σύνταξη αναπηρίας (σύνταξη χωρίς εισφορά), με τις ίδιες προϋποθέσεις, εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ελληνικό ή ξένο, με εξαίρεση την πολεμική σύνταξη, τη σύνταξη που καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο στα θύματα ή αναπήρους που έπαθαν στην Υπηρεσία τους και εξαιτίας αυτής, τη σύνταξη που χορηγεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών στους ασφαλισμένους του, τη χορηγία των Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων και τη σύνταξη από το εξωτερικό, εφόσον είναι μικρότερη της σύνταξης του ΟΓΑ ή έχει χορηγηθεί από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρα με την οποία έχει συναφθεί διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας.

Σύνταξη αναπηρίας σε ανίκανα για εργασία παιδιά ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΟΓΑ.Τα παιδιά συνταξιούχου του ΟΓΑ καθώς και τα παιδιά ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης έχουν δικαίωμα για σύνταξη αναπηρίας από τον Οργανισμό, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις :

  • Είναι από τη γέννησή τους ή έγιναν ή θα γίνουν, πριν από τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας τους, ανίκανα για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% από πάθηση ή βλάβη, που κατά πρόβλεψη της Υγειονομικής Επιτροπής θα διαρκέσει τρία (3) τουλάχιστον χρόνια.
  • Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
  • Δεν συνταξιοδοτούνται από τον ΟΓΑ, για οποιοδήποτε άλλο λόγο ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, με εξαίρεση την πολεμική σύνταξη, τη σύνταξη που καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο στα θύματα ή αναπήρους που έπαθαν στην Υπηρεσία τους και εξαιτίας αυτής, τη σύνταξη που χορηγεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών στους ασφαλισμένους του, τη χορηγία των Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων και τη σύνταξη από το εξωτερικό, εφόσον είναι μικρότερη της σύνταξης του ΟΓΑ ή έχει χορηγηθεί από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρα με την οποία έχει συναφθεί διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας.
  • Δεν έχουν γίνει ανάπηρα από πρόθεση ή εξαιτίας πλημμελήματος ή κακουργήματος που διέπραξαν με πρόθεση και για το οποίο έχουν καταδικαστεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
  • Δεν έχουν ασφαλιστεί σε οποιοδήποτε Ασφαλιστικό Οργανισμό ή το Δημόσιο μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.Ένας από τους γονείς τους ήταν, είτε συνταξιούχος του ΟΓΑ κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση ή κατά την ημέρα του θανάτου του, είτε ασφαλισμένος στον Οργανισμό ολόκληρη την τριετία προ του έτους υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση ή προ του θανάτου του.
    Αν και οι δύο γονείς έχουν εγκαταλείψει το ανάπηρο παιδί τους και αγνοείται η τύχη τους, η ανωτέρω τριετία υπολογίζεται προ του έτους της εγκατάλειψης.
  • Αν πρόκειται για έγγαμο, να συντηρείται κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση είτε από δικά του εισοδήματα, τα οποία προέρχονται από την αγροτική οικονομία, είτε από εισοδήματά του ή της συζύγου που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.
    Το ποσό της ως άνω συνταξιοδοτικής παροχής είναι ίσο με το πλήρες ποσό της εκάστοτε βασικής σύνταξης του ΟΓΑ.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΓΗΡΑΤΟΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

1. Προσαύξηση ποσού της Κύριας σύνταξης αναπηρίας λόγω απόλυτης αναπηρίας.
Οι συνταξιούχοι αναπηρίας του Κλάδου που βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλου προσώπου (απόλυτη αναπηρία), έστω και προσωρινά, δικαιούνται προσαύξηση του ποσού της σύνταξης που παίρνουν από τον Κλάδο.
Το ποσό της προσαύξησης αυτής είναι ίσο με το 50% του ποσού της σύνταξης και δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού που αντιστοιχεί σε 25 έτη ασφάλισης στην 1η ασφαλιστική κατηγορία.
Επισημαίνεται ότι η προσαύξηση αυτή χορηγείται μόνο σε όσους δεν δικαιούνται την αντίστοιχη προσαύξηση της bασικής σύνταξης (βλ. αμέσως κατωτέρω), η οποία είναι μεν μεγαλύτερη ως προς το ποσό αλλά απαιτούνται διαφορετικές προϋποθέσεις για τη χορήγησή της.

2. Προσαύξηση του ποσού της βασικής σύνταξης αναπηρίας λόγω απόλυτης αναπηρίας.
Οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΟΓΑ που λαμβάνουν βασική σύνταξη μπορούν να πάρουν προσαύξηση της σύνταξης λόγω απόλυτης αναπηρίας ,εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρίας 100% διαρκώς και εφόρου ζωής και βρίσκονται σε κατάσταση που απαιτεί συνέχεια επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλου προσώπου.
Το ποσό της προσαύξησης αυτής είναι ίσο προς το ποσό που καταβάλλεται κάθε φορά στους τετραπληγικούς-παραπληγικούς (σήμερα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη).

3. Προσαύξηση του ποσού της σύνταξης γήρατος λόγω τυφλότητας.
Οι συνταξιούχοι γήρατος του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης καθώς και οι συνταξιούχοι γήρατος του ΟΓΑ (που παίρνουν τη βασική σύνταξη) εφόσον είναι τυφλοί, δικαιούνται προσαύξηση στο ποσό της μηνιαίας σύνταξής τους.
Το ποσό της προσαύξησης είναι και στις δύο περιπτώσεις ίσο με την εκάστοτε μεγαλύτερη βασική σύνταξη του ΟΓΑ.Διευκρινίζεται, ότι οι τυφλοί συνταξιούχοι γήρατος του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης, οι οποίοι παίρνουν παράλληλα και τη βασική σύνταξη (πλήρη ή τμήμα αυτής) θα δικαιούνται μία προσαύξηση στη σύνταξή τους, λόγω τυφλότητας.
Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι γήρατος του ΟΓΑ όσο και οι συνταξιούχοι γήρατος του Κλάδου δεν δικαιούνται προσαύξηση στο ποσό της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ακόμη και αν από ιατρικής πλευράς είναι απόλυτα ανάπηροι, αφού αυτό δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Προσαύξηση της σύνταξής τους μπορούν να πάρουν μόνο εάν είναι τυφλοί. Ακόμη αν πάσχουν από παραπληγία – τετραπληγία μπορούν να πάρουν το σχετικό επίδομα (βλέπε αμέσως κατωτέρω).

4. Εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας.Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του Κλάδου και του ΟΓΑ, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους, δικαιούνται μηνιαίου εξωϊδρυματικού επιδόματος εφόσον συντρέχουν οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
α) Κριθούν από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή, ότι:- πάσχουν από παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό ιατρικής αναπηρίας 67% και άνω, έστω και προσωρινά.- πάσχουν από μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.- έχουν ακρωτηριασμό των δύο άνω ή κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.- έχουν φωκομέλεια, που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινη­τικής αναπηρίας με την παραπάνω περίπτωση των ακρωτηριασμών, κατά τα δύο άκρα.- πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία – τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.- πάσχουν από σύνδρομο κλάματος γαλής.- πάσχουν από ατελή οστεογένεση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. – πάσχουν από οστεοψαθύρωση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και – έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
β) Έχουν απασχοληθεί, κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα, όλο το δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία που έγιναν ανάπηροι από τις ανωτέρω παθήσεις, σε εργασίες, για τις οποίες τα πρόσωπα που τις ασκούν υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ ή ήταν συνταξιούχοι του Κλάδου ή του ΟΓΑ, όταν έπαθαν την αναπηρία τους αυτή.Για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι έγιναν ανάπηροι από εργατικό ατύχημα, αρκεί απασχόληση και υπαγωγή στην ασφάλιση μιας μόνο ημέρας.
γ) Δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη, εκτός του ΟΓΑ, πηγή (εκτός των εξαιρέσεων που αναφέρονται ανωτέρω για τις συντάξεις γήρατος-αναπηρίας) εξαιρουμένων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ.
δ) Δεν λαμβάνουν παρόμοιο επίδομα ή προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή παραπληγίας από οποιαδήποτε πηγή, στην οποία περιλαμβάνεται και ο ΟΓΑ.
ε) Δεν περιθάλπονται σε άσυλο ανιάτων ή ίδρυμα ασυλικού ή προνοιακού χαρακτήρα ή δεν νοσηλεύονται σε ψυχιατρείο, με δαπάνες του ΟΓΑ ή του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. Εξαιρούνται οι τρόφιμοι μαθητές Κρατικών Ιδρυμάτων ή Ειδικών Σχολείων τη δαπάνη των οποίων καλύπτει ο ΟΓΑ ή το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ.
Τα μέλη της οικογένειας των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Κλάδου και του ΟΓΑ, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, έχουν δικαίωμα για τη χορήγηση μηνιαίου εξωϊδρυματικού επιδόματος παραπληγίας- τετραπληγίας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις με στοιχεία α, γ και δ και το πρόσωπο, από το οποίο έλκουν το δικαίωμά τους, ήταν είτε συνταξιούχος του Κλάδου ή του ΟΓΑ, είτε επιδοματούχος λόγω παραπληγίας – τετραπληγίας κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος ή κατά την ημέρα του θανάτου, είτε ασφαλισμένος του ΟΓΑ ολόκληρο το δωδεκάμηνο προ της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος ή προ του θανάτου του.
Σημείωση: Το επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας δεν αναστέλλεται, όταν οι δικαιούχοι εργάζονται ανεξάρτητα από το ποσό των αποδοχών που παίρνουν από την εργασία τους, αλλά εξακολουθεί να καταβάλλεται ολόκληρο.
Ποσό
Το ποσό του επιδόματος παραπληγίας – τετραπληγίας είναι ίσο με το εικοσαπλάσιο του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό καθορίζεται κάθε φορά. Στην περίπτωση ακρωτηριασμού του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω το ποσό του επιδόματος είναι ίσο με το δεκαπλάσιο του κατώτατου ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη.
Το ανωτέρω ημερομίσθιο έχει οριστεί για τις συνταξιοδοτικές παροχές του ΟΓΑ στο ποσό που ίσχυε κατά την 31-12-2011 (333,57 ευρώ – άρθρο 138 παρ. 4 του Ν. 4052/2012).)

3. ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΗΡΕΙΑΣ, ΟΡΦΑΝΕΙΑΣ
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ:
Σύνταξη επιζώντων Κλάδου Κύριας Ασφάλισης
Τα επιζώντα μέλη οικογένειας θανόντος συνταξιούχου του Κλάδου ή ασφαλισμένου που είχε τις χρονικές προϋποθέσεις οι οποίες απαιτούνται για τη χορήγηση από τον Κλάδο σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο ή ατύχημα, δικαιούνται σύνταξη από τον Κλάδο, εφόσον συντρέχουν οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
Ο επιζών σύζυγος
– Δεν συνταξιοδοτείται από οποιαδήποτε πηγή, περιλαμβανομένου και του ΟΓΑ.
Τα προστατευόμενα παιδιά
– Είναι νόμιμα ή νομιμοποιηθέντα ή αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα και προκειμένου για γυναίκα τα φυσικά τέκνα της.
– Είναι άγαμα.
– Δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Το όριο αυτό παρατείνεται μέχρι του 24ου έτους, εφόσον φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού.
Η παροχή αυτή, επίσης, χορηγείται, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, αν κατά το χρόνο του θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου τα τέκνα είναι ανίκανα για κάθε εργασία, εφόσον η ανικανότητα επήλθε πριν από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους ή κατά τη διάρκεια της φοίτησης. Ειδικά για παιδιά που πάσχουν από νευροψυχιατρικές παθήσεις ή ανικανότητα για κάθε εργασία που οφείλεται στις παθήσεις αυτές, απαιτείται να έχει επέλθει πριν τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας.
Οι δικαιούχοι συντάξεως επιζώντων από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης που δικαιούνται παράλληλα σύνταξη από τον ΟΓΑ λόγω γήρατος ή αναπηρίας, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη μία από τις συντάξεις αυτές.
Παράδειγμα
Οι επιζώντες σύζυγοι που παίρνουν σύνταξη λόγω θανάτου από τον Κλάδο μπορούν, εφόσον είναι αγρότες, να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και όταν συμπληρώσουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, να συνταξιοδοτηθούν απ’ αυτόν, παραιτούμενοι από τη σύνταξη λόγω θανάτου, εφόσον αυτό είναι προς το συμφέρον τους.
Η χορήγηση της σύνταξης επιζώντων διακόπτεται όταν οι δικαιούχοι:
– πεθάνουν,
– τελέσουν γάμο κατά το ημεδαπό ή αλλοδαπό δίκαιο,
– όταν τα ορφανά παιδιά συμπληρώσουν το όριο ηλικίας ή παύσουν να είναι ανίκανα.
Ποσό σύνταξης
Το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου ορίζεται για τον επιζώντα σύζυγο σε ποσοστό 50% και για κάθε παιδί σε ποσοστό 25% του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ή εδικαιούτο να λάβει ο θανών ασφαλισμένος από τον Κλάδο, δεν μπορεί όμως να υπερβαίνει συνολικά το 100% της σύνταξης του θανόντος.
Το ποσό της σύνταξης των επιζώντων προσαυξάνεται κατά ποσοστό 50%, όταν βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλου προσώπου (απόλυτη αναπηρία), χωρίς να μειώνεται το ποσό της σύνταξης των άλλων συνδικαιούχων μελών της οικογένειας.

Σύνταξη διαζευγμένων σε περίπτωση θανάτου του ή της πρώην συζύγου
Ο/Η διαζευγμένος/η, σε περίπτωση θανάτου του/της πρώην συζύγου, δικαιούται σύνταξη λόγω θανάτου του/της πρώην συζύγου από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης, εφόσον πληροί αθροιστικά τις κατωτέρω προϋποθέσεις:
– Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας ή να είναι ανίκανος/η για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό 67% και άνω. Η ανικανότητα στην περίπτωση αυτή κρίνεται κατά το χρόνο του θανάτου του/της πρώην συζύγου και βεβαιώνεται με γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής.
– Ο /η πρώην σύζυγος, κατά τη στιγμή του θανάτου του, να κατέβαλε διατροφή που είχε καθοριστεί είτε με δικαστική απόφαση είτε με σύμβαση μεταξύ των πρώην συζύγων.
– 10 έτη έγγαμου βίου μέχρι τη λύση του γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
– Το διαζύγιο να μην οφείλεται σε ισχυρό κλονισμό της εγγάμου συμβιώσεως με υπαιτιότητα του αιτούντος τη σύνταξη.
– Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα το οποίο να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσού των εκάστοτε καταβαλλόμενων από τον ΟΓΑ, ετήσιων συντάξεων στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
– Να μην έχει τελεστεί άλλος γάμος.
– Εάν η διάζευξη και ο ασφαλιστικός κίνδυνος επαληθεύτηκε πριν την ισχύ των διατάξεων του νόμου αυτού, ο/η διαζευγμένος/η δικαιούται συντάξεως μόνο σε περίπτωση που η σύνταξη του/της πρώην συζύγου δεν έχει μεταβιβασθεί σε χήρο/α σύζυγο ή τέκνα του.
– Η σύνταξη αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και διακόπτεται σε περίπτωση τέλεσης, νέου γάμου μετά τη συνταξιοδότηση.
Το ποσό σύνταξης που δικαιούται ο/η διαζευγμένος/η καθορίζεται ως εξής:
– Σε περίπτωση θανάτου του/της πρώην συζύγου, εφόσον ο γάμος είχε διαρκέσει δέκα (10) έτη έως τη λύση του με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, το ποσό σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα επιμερίζεται κατά 75% στο χήρο ή χήρα και 25% στον/ην διαζευγμένο/η. Για κάθε έτος εγγάμου βίου πέραν του δεκάτου (10ου) και μέχρι το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος διάρκειας του γάμου, το ποσοστό σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα μειώνεται κατά 1% στο χήρο ή χήρα και αυξάνεται αντίστοιχα κατά 1% στον/ην διαζευγμένο/η.
Προκειμένου περί εγγάμου βίου που διήρκησε πλέον των τριάντα πέντε (35) ετών έως τη λύση του κατά τα ανωτέρω, το ποσό σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα επιμερίζεται κατά 50% στο χήρο ή χήρα και 50% στον/ην διαζευγμένο/η.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις εάν ο θανών ή η θανούσα δεν καταλείπει χήρο ή χήρα, ο/η διαζευγμένος/η δικαιούται το αυτό ποσό του/της διαζευγμένου/ης κατά τα ως άνω, της σύνταξης που θα δικαιούτο ο χήρος ή η χήρα.
– Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός δικαιούχων διαζευγμένων το αναλογούν για τον/η διαζευγμένο/η κατά τα ως άνω ποσοστά ποσό σύνταξης κύριας και επικουρικής επιμερίζεται εξίσου μεταξύ αυτών.

Γενικοί όροι συνταξιοδότησης επιζώντος συζύγου
Ο επιζών σύζυγος δεν δικαιούται σύνταξη από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης αν:
Α. Αν ο θάνατος του ασφαλισμένου συζύγου επήλθε πριν από την πάροδο τριών (3) ετών από την τέλεση του γάμου, εκτός αν:
α) Ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα, εργατικό ή μη.
β) Κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε, νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίσθηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο.
γ) Η χήρα κατά το χρόνο του θανάτου τελούσε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία δεν διεκόπη και γεννήθηκε ζων τέκνο.Β. Αν ο θανών ελάμβανε κατά την τέλεση του γάμου σύνταξη αναπηρίας ή γήρατος, ο δε θάνατος επήλθε πριν από την πάροδο πέντε (5) ετών από την τέλεση του γάμου εκτός και αν στην περίπτωση αυτή συντρέχει ένας από τους ανωτέρω με στοιχεία β΄και γ΄ αναφερόμενους λόγους.

Σύνταξη ορφανών παιδιών και από τους δύο γονείς που πάσχουν από βαριά αναπηρία
Παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς που πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που πράγματι ελάμβανε ο θανών γονέας, ή προκειμένου περί ασφαλισμένου, το ποσό που εδικαιούτο να λάβει ο θανών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εργάζονται ή δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα ή δεν παίρνουν σύνταξη από δική τους εργασία και οι ως άνω αναπηρίες έχουν επέλθει πριν από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας ή του 24ου σε περίπτωση σπουδών σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές.
Αν εκτός από τα ανάπηρα παιδιά και από τους δύο γονείς υπάρχουν και υγιή ορφανά παιδιά το πλήρες ποσό της κύριας σύνταξης του θανόντα ασφαλισμένου ή συνταξιούχου κατανέμεται στα μεν υγιή παιδιά κατά το ποσοστό που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 2458/1997, στα δε ανάπηρα ορφανά παιδιά προσαυξημένο κατά 20%.

Σύνταξη χήρας συνταξιούχου του ΟΓΑ (άρθρο 6, παρ. 2 Ν. 4169/1961, όπως ισχύει σήμερα)
Η χήρα της οποίας ο σύζυγος έπαιρνε τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ προ του θανάτου του, δικαιούται συντάξεως από τον ΟΓΑ, εφόσον συντρέχουν οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
– Έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας της.
– Ο γάμος είχε τελεσθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης του θανόντος.
– Δεν λαμβάνει σύνταξη για οποιαδήποτε αιτία από οποιαδήποτε πηγή, εκτός των εξαιρέσεων που αναφέρονται στο κεφάλαιο για τη βασική σύνταξη γήρατος – αναπηρίας.

Ποσό σύνταξης
Το ποσό της παροχής αυτής είναι ίσο προς το εκάστοτε κατώτερο ποσό της βασικής σύνταξης γήρατος (για το έτος 2012 και 2013 € 360,00 το μήνα).

Σύνταξη Ορφανείας (άρθρο 1 έως και 4 Ν. 1140/1981, όπως ισχύουν σήμερα)
Τα ορφανά παιδιά ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΟΓΑ δικαιούνται σύνταξη, εφόσον συντρέχουν οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
– Είναι ορφανά από πατέρα ή μητέρα.
– Είναι άγαμα.
– Δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους.
Η χορηγηθείσα ορφανική σύνταξη παρατείνεται μέχρι τη συμπλήρωση και του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας, όταν το ορφανό παιδί, που έχει λάβει τη σύνταξη αυτή, σπουδάζει σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή ισότιμο του εξωτερικού.
– Δεν λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ για οποιοδήποτε άλλο λόγο ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, εκτός των εξαιρέσεων που αναφέρονται στις συντάξεις γήρατος.
– Ο αποβιώσας γονέας ήταν κατά χρόνο του θανάτου του συνταξιούχος του ΟΓΑ ή ασφαλισμένος ολόκληρη την τριετία πριν από το θάνατό του.
Αν ο θάνατος οφείλεται σε βίαιο συμβάν, αρκεί ασφάλιση του θανόντος στον ΟΓΑ κατά την ημερομηνία του βίαιου συμβάντος.
Η άσκηση επαγγέλματος από τον αποβιώσαντα γονέα, πριν από τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του για το οποίο θα υπαγόταν στην ασφάλιση του ΟΓΑ, θεωρείται ως χρόνος ασφάλισης.

Ποσό σύνταξης
Το ποσό της σύνταξης είναι για κάθε ορφανό παιδί ίσο με το εκάστοτε κατώτερο ποσό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ (για το έτος 2012 και 2013 € 360,00 το μήνα). Το ποσό αυτό διπλασιάζεται σε περίπτωση θανάτου και του άλλου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ γονέα.
Σε περίπτωση που ο θανών γονέας έπαιρνε σύνταξη και από τον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης ή ήταν ασφαλισμένος στον Κλάδο αυτό και κατά τον χρόνο του θανάτου του είχε συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του, τα ορφανά παιδιά δικαιούνται και Πρόσθετη σύνταξη, το ποσό της οποίας επιμερίζεται αν τα παιδιά είναι περισσότερα από ένα.
Η σύνταξη καταβάλλεται στον επιζώντα γονέα ή στον επίτροπο των ανήλικων παιδιών ή απευθείας στο ορφανό παιδί αν είναι ενήλικο.

4) ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ

Από 1-1-2013 η παροχή του ανασφάλιστου υπερήλικα του Ν. 1296/1982, όπως ισχύει, χορηγείται σε Έλληνες υπηκόους ή Έλληνες το γένος, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις :
α. Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
β. Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό ανεξαρτήτως ποσού και επίσης σε περίπτωση εγγάμων, δεν λαμβάνει ο/η σύζυγός τους σύνταξη μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω γήρατος, του άρθρου 4 του Ν. 4169/1961 (για το έτος 2012 και 2013 € 360,00 το μήνα).
γ. Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι (20) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και εξακολουθούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους.
δ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους, δεν υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι (4.320) ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα (8.640) ευρώ.
Εξαιρούνται της παροχής οι μοναχοί/ές οι οποίοι διαμένουν σε Ιερές Μονές και συντηρούνται από αυτές και όσοι εκτίουν ποινή φυλάκισης.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δύνανται να αναπροσαρμόζονται τα ποσά που αναφέρονται στην περίπτωση δ΄.
Εκκρεμείς αιτήσεις καθώς και αιτήσεις που υποβάλλονται μέχρι 31-12-2012 κρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος πλην του ορίου ηλικίας που ορίζεται το 65ο έτος.
Με τα κριτήρια που ορίζονται στις περιπτώσεις β΄ έως δ΄ της παρούσας ρύθμισης, επανακρίνονται από 1-1-2013 και όσοι έχουν ήδη καταστεί συνταξιούχοι.

Νόμος 4093/2012 (άρθρο 1, υποπαράγραφος ΙΑ.6, σελ 5607)
Καθορισμός δικαιολογητικών και διαδικασίας ελέγχου για τη συνταξιοδότησητων ανασφαλίστων υπερηλίκων από τον ΟΓΑ και καθορισμός κυρώσεων

5) ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Σε περίπτωση που ο χρόνος που έχει διανυθεί στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης δεν θεωρηθεί για οποιοδήποτε λόγο (είτε επειδή ο ασφαλισμένος δεν υποβάλει σχετική αίτηση είτε επειδή δεν ασφαλίστηκε στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης) διαδραμών στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για χορήγηση συνταξιοδοτικής παροχής τότε είναι δυνατό, να χορηγηθεί επικουρική σύνταξη από τον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης.
Η σύνταξη αυτή είναι δυνατόν να χορηγηθεί τόσο στα πλαίσια της διαδοχικής ασφάλισης, όσο και αυτοτελώς από τον ΟΓΑ.
i. Για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης γήρατος απαιτείται :
α) συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών ή άλλο φορέα Κύριας ασφάλισης.
β) η συμπλήρωση δέκα (10) ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών και
γ) η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. (Για τους γεννηθέντες το έτος 1948 και εντεύθεν απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους).

ii. Για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου απαιτείται:
α) συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών ή άλλο φορέα Κύριας ασφάλισης και
β) συμπλήρωση πέντε (5) ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών.

iii.Για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου απαιτείται :
α) συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών ή άλλο φορέα Κύριας ασφάλισης και
β) συμπλήρωση πέντε (5) ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών.
γ) ο επιζών σύζυγος ή η σύζυγος να μη συνταξιοδοτούνται με ίδιο δικαίωμα από οποιαδήποτε πηγή περιλαμβανομένου και του ΟΓΑ
δ) το ορφανά παιδιά να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου για ΙΚΑ, δημόσιο, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ

Efi Nika

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

Efi Nika

Βρέχει λεφτά και το Πάσχα: Νέο επίδομα σε 2,3 εκατομμύρια Έλληνες, πoιoι θα το πάρετε, πόσα χρήματα στην τσέπη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika