Newsitamea.gr

Μαντζίκος Κωνσταντίνος

newsitamea

1030971

ΜΑΝΤΖΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο Μαντζίκος Κωνσταντίνος είναι φοιτητής στο τέταρτο και τελευταίο έτος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Γέννηθηκε κωφός και φόρεσε ακουστικά βαρηκοϊας σε ηλικία 2 ετών όπου και ανέπτυξε σε πολύ καλό βαθμό την ομιλία και την ακοή του και ο τρόπος ζωής του ως προς το επικοινωνιακό πλαίσιο έχει βελτιωθεί πάρα πολύ.

Τρέφει μεγάλη αγάπη για τις επιστήμες της αγωγής και ιδιαίτερα της Ειδικής Αγωγής. Διαχειρίζεται την ομάδα «Άτομα με αναπηρία= Ίσοι άνθρωποι» στο Facebook όπου μέσω αυτής της ομάδας προσπαθεί χωρίς επιχειρήματα αλλά με σωστή ενημέρωση να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση γύρω από την Ειδική Αγωγή και τα άτομα με αναπηρία. Μέσω αυτής θέλει να καταστήσει δυνατά την αποδοχή, την ισότητα και το σεβασμό της κοινωνίας αλλά και του σχολικού περιβάλλοντος στα άτομα με αναπηρία (παιδιά και ενήλικες).

Παρόλα αυτά στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται ερευνητικά γύρω από τον Αυτισμό, τις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, τον εγκέφαλο ενός αυτιστικού ατόμου, την νευροεπιστήμη και συμπεριφορά, τη νευροψυχολογία και νευρογλωσσολογία, νευρολογία, τον εγκέφαλο των ατόμων που αντιμετωπίζουν Μαθησιακές Δυσκολίες, την Εγκεφαλική Παράλυση, την ετερότητα, τον Σχολικό Εκφοβισμό και την κώφωση/βαρηκοΐα. Γράφει το πρώτο του βιβλίο που έχει ως κεντρικό θέμα την εκπαίδευση και ετερότητα των ελλήνων κωφών/βαρήκοων ατόμων.

Ο Κωνσταντίνος κάνει την πρακτική του στα ΣΜΕΑ με κατεύθυνση νηπιαγωγού όπου προσπαθεί να κατανοήσει το πώς μαθαίνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τον Σεπτέμβριο του 2015 εκπονεί την πτυχιακή του εργασία με θέμα «Η κώφωση ως ετερότητα». Ο μελλοντικός στόχος του δεν είναι να διδάξει απλώς αυτά τα άτομα αλλά να τα βοηθήσει να γνωρίσουν τα όρια τους και τις δυνατότητές τους. Επίσης το βασικότερο από όλα  είναι να προωθήσει την σωστή ένταξη μέσα από τον σεβασμό, την αγάπη, την ισότητα και να εξαλείψει την ετικετοποίηση και περιθωριοποίηση που σήμερα αυξάνεται στο σχολείο και στην κοινωνία. Εκτός αυτών των μελλοντικών στόχων στη σκέψη του υπάρχουν και άλλοι δύο στόχοι ένα μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και ένα διδακτορικό στην εκπαίδευση των κωφών/βαρήκοων.

EMAIL: Kostasmantzikos@gmail.com