Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Με ποια λοίμωξη σχετίζεται

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Με ποια λοίμωξη σχετίζεται

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Με ποια λοίμωξη σχετίζεται

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, που είναι γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, αλλά η αιτιολογία του παραμένει ακόμα άγνωστη.

Τα συμπτώματά του είναι ποικίλα και μάλλον ασαφή, γι’ αυτό και ονομάζεται σύνδρομο.

Το βασικό σύμπτωμα είναι η κούραση που επιμένει (για περισσότερο από 6 μήνες) και δεν υποχωρεί με ξεκούραση ή ύπνο, αλλά δεν οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία, π.χ. υποθυρεοειδισμό, διαβήτη, σιδηροπενική αναιμία κλπ.

Ορισμένοι ασθενείς με χρόνια κόπωση είναι πιθανό να πάσχουν από χρόνια εντεροϊική λοίμωξη, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί με στομαχική βιοψία.

Οι εντεροϊοί είναι τοξικοί και ανθεκτικοί στη χολή και πιστεύεται ότι είναι συχνή αιτία οξείας γαστρίτιδας. Οι περισσότεροι ασθενείς με σύνδρομο χρόνια κόπωσης έχουν επίμονα ή διαλείποντα γαστρεντερικά συμπτώματα του ανώτερου ή/και κατώτερου γαστρεντερικού συστήματος.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Με ποια λοίμωξη σχετίζεται

Ερευνητές από Ιατρικό Κέντρο Εντεροϊών στην Καλιφόρνια μελέτησαν τους εντεροϊούς στα δείγματα στομαχικών βιοψιών που είχαν συγκεντρώσει από 165 ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Παρατήρησαν ότι το 82% των δειγμάτων ήταν θετικά στον εντεροϊό συγκριτικά με μόλις το 20% των βιοψιών από άτομα που δεν είχαν συμπτώματα και αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.

Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι μια σημαντική ομάδα των πασχόντων από χρόνια κόπωση μπορεί να έχουν χρόνια, διάσπαρτη, εντεροϊική λοίμωξη που μπορεί να διαγνωστεί με στομαχική βιοψία.

Επιπλέον, καταδεικνύεται μια ισχυρή σχέση μεταξύ εντεροϊική λοίμωξης και συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea