Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συνδυασμοί τροφών που κάνουν τη διατροφή σας ακόμη πιο υγιεινή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Συνδυασμοί τροφών που κάνουν τη διατροφή σας ακόμη πιο υγιεινή

Συνδυασμοί τροφών που κάνουν τη διατροφή σας ακόμη πιο υγιεινή

Ξέρουμε ότι, όταν ακούτε για «συνδυασμούς τροφών» το μυαλό σας πάει σε αβγά με μπέικον, γάλα με κουλούρια, μπριζόλα με πατάτες κ.ο.κ. Αν απομακρυνθείτε, όμως, λίγο από αυτές τις νόστιμες μεν, όχι και τόσο υγιεινές όμως επιλογές, θα διαπιστώσετε ότι διάφοροι συνδυασμοί τροφίμων μπορούν να χαρίσουν τα μέγιστα στη διατροφή και την υγεία σας κι εσείς δεν τους είχατε σκεφτεί ποτέ. Μέχρι τώρα.

Αυτό που πρέπει να ξέρετε, όμως, είναι πως όσο πιο σωστά συνδυάζετε τις τροφές, τόσο περισσότερο βοηθάτε στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό σας, επιτρέποντας στις βιταμίνες και τα μέταλλα να «συνεργαστούν» και τελικά εσείς να επωφεληθείτε περισσότερο.

Ντομάτες και αβοκάντο
Το λυκοπένιο που συναντάμε στη ντομάτα είναι ένα είδος καροτενοειδούς που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να δράσει ενάντια στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τη Mayo Clinic. Έχοντας υπόψη ότι τα λιπαρά βοηθούν στην απορρόφηση λυκοπενίου από τον οργανισμό, όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, μια καλή λύση είναι να επιλέξετε τα καλά λιπαρά του αβοκάντο και να τα συνδυάσετε με τη ντομάτα. Προσθέστε, λοιπόν, λίγο αβοκάντο στη χωριάτικη ή εναλλακτικά λίγη ντομάτα στο γουακαμόλε.

Κρεμμύδι και σταφύλι
Μιας και το σταφύλι ετοιμάζεται να μπει δυνατά στη φρουτιέρα μας, κάντε έναν από τους πιο περίεργους διατροφικούς συνδυασμούς και καταναλώστε το με κρεμμύδι. Ο λόγος είναι ότι η κερσετίνη (αντιοξειδωτικό) του κρεμμυδιού σε συνεργασία με τις πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) του κόκκινου σταφυλιού εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα και προωθεί τη συνολική υγεία. Η κερσετίνη από μόνη της βοηθάει στην ανακούφιση συμπτωμάτων αλλεργίας και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ οι πολυφαινόλες δρουν κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και των νευρολογικών δυσλειτουργιών. Προσθέστε λίγο κόκκινο σταφύλι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι στην κοτοσαλάτα σας και μαζί με νοστιμιά, δώστε της έξτρα οφέλη.

 

Συνδυασμοί τροφών που κάνουν τη διατροφή σας ακόμη πιο υγιεινή

Φακές και λεμόνι
Η έλλειψη σιδήρου είναι μια πολύ συχνή έλλειψη που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Πιο συχνά «θύματα» πέφτουν οι γυναίκες, με συμπτώματα όπως διαταραχές στο αίμα και αίσθημα κόπωσης. Από την άλλη, λόγω του ότι η βιταμίνη C βοηθάει στην απορρόφηση σιδήρου, ο συνδυασμός των δύο εξασφαλίζει την απομάκρυνση του ενδεχομένου ανεπάρκειας στον οργανισμό σας. Φροντίστε, λοιπόν, πάντα στις φακές σας να ρίχνετε λίγο λεμόνι ή να συνδυάζετε άπαχη πρωτεΐνη με μπρόκολο, που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

Ψάρι και σκόρδο
Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν σημαντικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ταυτόχρονα είναι πλούσια και σε άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη D και σελήνιο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Τα ωμέγα-3, όπως ξέρουμε, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και των τριγλυκεριδίων, βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν τη φλεγμονή. Αν μαγειρέψετε το ψάρι σας με σκόρδο, σημειώνετε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ολικής και «κακής» χοληστερόλης, αλλά και των τριγλυκεριδίων, γι’ αυτό μην φοβηθείτε τις…περίεργες οσμές και τολμήστε το.

 

Συνδυασμοί τροφών που κάνουν τη διατροφή σας ακόμη πιο υγιεινή

Τόνος και κατσαρό λάχανο
Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι δύο από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για γερά κόκκαλα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Η βιταμίνη D του τόνου ή του σολομού μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα και γευστικά με λίγο κατσαρό λάχανο, το οποίο βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα πιο υγιεινά λαχανικά και αποτελεί πολύ σημαντική πηγή ασβεστίου. Εμπλουτίστε με αυτά τη σαλάτα σας και εξασφαλίστε την υγεία των οστών σας για πολλά χρόνια. ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά … 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γιώργος Newsitamea

Θα καλλιεργούμε σόγια με γεύση χοιρινού και αρακά με γεύση μοσχάρι

newsitamea