Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Συναγερμός για τοξικό ζιζάνιο που προκαλεί εγκαύματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Συναγερμός για τοξικό ζιζάνιο που προκαλεί εγκαύματα

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία έπειτα από σοβαρά κρούσματα ηλιακών εγκαυμάτων στις κεντρικές περιοχές της Αγγλίας, στο Μάντσεστερ, τη Σκωτία και την Βόρειο Ιρλανδία, τα οποία οφείλονται σε ένα τοξικό ζιζάνιο.

Μόνο τον τελευταίο μήνα επτά άνθρωποι διακομίστηκαν εσπευσμένα στα νοσοκομεία με δερματικά εγκαύματα που προκλήθηκαν επειδή άγγιξαν το γιγαντιαίο ηράκλειο το σφονδύλιο (επιστημονικά λέγεται Heracleum mantegazzianum).

Για να αντιμετωπιστούν τα εγκαύματά τους, τα θύματα χρειάσθηκαν πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο ενώ δεν αποκλείεται ορισμένα να χρειαστούν τελικά μεταμοσχεύσεις δέρματος.

Όπως εξηγεί ο βρετανικός «Independent», το φυτό περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες οι οποίες προκαλούν φωτοδερματίτιδα, δηλαδή μεγάλη ευαισθησία στο φως του ήλιου και σε κάθε άλλη πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας.

Όταν εκτεθεί το ευαισθητοποιημένο δέρμα στον ήλιο, προκαλούνται αποχρωματισμοί, φλύκταινες (φουσκάλες) και ανοιχτές πληγές. Μάλιστα οι φλύκταινες μπορεί να επανεμφανίζονται με κάθε έκθεση στον ήλιο επί πολλά χρόνια.

Οι ουσίες υπάρχουν στον χυμό του ζιζανίου, στον οποίο μπορεί να εκτεθεί κανείς πολύ εύκολα – ακόμα και με το απλό άγγιγμα του φυτού.

Μέσα σε 24 ώρες έπειτα από την έκθεση εμφανίζεται το έγκαυμα το οποίο εκδηλώνεται αρχικά με κοκκίνισμα που προκαλεί κνησμό, ενώ μέσα στο επόμενο 24ωρο εμφανίζονται και οι φλύκταινες, που προκαλούν μαύρες ή ερυθρές ουλές.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αν αγγίξει έστω και λίγο κανείς το φυτό και μετά αγγίξει με το χέρι το μάτι του, μπορεί να εκδηλώσει παροδική ή μόνιμη τύφλωση.

Το γιγαντιαίο ηράκλειο αναπτύσσεται πολύ γρήγορα όπου υπάρχουν άφθονα γλυκά νερά (π.χ. στις όχθες ποταμιών) και οι ειδικοί συνιστούν στον κόσμο να αποφεύγουν τα χορτάρια. Γίνονται επίσης ψεκασμοί με ζιζανιοκτόνα για να το καταπολεμήσουν.

Αν τυχόν το αγγίξει κανείς κατά λάθος, πρέπει αμέσως να πλυθεί καλά με σαπούνι και νερό.

 

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika