Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συμβουλές για υγιεινό μαγείρεμα στο εορταστικό τραπέζι!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Συμβουλές για υγιεινό μαγείρεμα στο εορταστικό τραπέζι, από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά!

Οι γιορτές έφτασαν και τα εορταστικά τραπέζια θα είναι πολλά και πλούσια. Ωστόσο, τα παραδοσιακά γιορτινά εδέσματα είναι συνήθως πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη.

Αν είστε εσείς η οικοδέσποινα και θέλετε να προσφέρετε πιο υγιεινά και χαμηλότερα σε θερμίδες εδέσματα, μπορείτε να το κάνετε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

• Ως συνοδευτικά κάποιου ποτού που θα προσφέρετε πριν οι καλεσμένοι σας περάσουν στο τραπέζι, εκτός από ξηρούς καρπούς και πατατάκια, μπορείτε να προσφέρετε πιο υγιεινά συνοδευτικά. Μερικές ιδέες είναι τα sticks καρότου και αγγουριού με κάποιο ντιπ με βάση το άπαχο γιαούρτι ή χούμους. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε υγιεινά chips από πατάτα και παντζάρια στο φούρνο.
• Στο κυρίως γεύμα προσφέρετε ποικιλία από σαλάτες στους καλεσμένους σας. Αποφύγετε όμως την προσθήκη λιπαρών dressings με βάση τη μαγιονέζα, αλλά προτιμήστε κάποιο dressing με βάση το ελαιόλαδο που είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και αντιοξειδωτικών συστατικών.
• Αποφύγετε την προσθήκη κρέμας γάλακτος ή εναλλακτικά, αν το επιβάλει η συνταγή, επιλέξτε κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών.
• Αποφύγετε το τηγάνισμα ως τρόπο μαγειρέματος και προτιμήστε να μαγειρέψετε στην κατσαρόλα ή στη λαδόκολλα. Έτσι θα αποφύγετε το extra λάδι που απορροφούν τα τηγανητά τρόφιμα.
• Τροποποιήστε ελαφρώς τη γέμιση της γαλοπούλας. Μικρές αλλαγές στις ποσότητες των συστατικών που θα προσθέσετε μπορούν να μειώσουν σημαντικά το περιεχόμενο της συνταγής σε θερμίδες, κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ζωικό βούτυρο με φυτικά έλαια. Επίσης, καλό θα ήταν να μειώσετε την ποσότητα των εντοσθίων και των ξηρών καρπών και να προσθέσετε περισσότερο ρύζι και αποξηραμένα φρούτα.
• Στις συνταγές που απαιτούν προσθήκη αυγών, μπορείτε αντί για ένα ολόκληρο αυγό να χρησιμοποιείτε δύο ασπράδια. Μην ξεχνάτε πως ένας κρόκος αυγού μας δίνει περίπου το ποσό της χοληστερόλης, το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνουμε καθημερινώς.
• Όταν έρθει η ώρα του επιδόρπιου σίγουρα οι επιλογές που έχουμε είναι αρκετά «ενισχυμένες» θερμιδικά. Φροντίστε τουλάχιστον, εκτός από τους «πειρασμούς», να υπάρχουν στο τραπέζι σας φρούτα και γιαούρτι με μέλι ή γλυκό του κουταλιού για όποιον θέλει να επιλέξει κάτι πιο υγιεινό ως επιδόρπιο.

mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης