Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Συχνότεροι οι όγκοι εγκεφάλου στους μορφωμένους;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι πιθανότητες να διαγνωστεί ένας άνθρωπος με όγκο στον εγκέφαλο σχετίζεται με το μορφωτικό επίπεδό του – και όσο πιο μορφωμένος και σε θέση ευθύνης βρίσκεται, τόσο το χειρότερο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία και το University College του Λονδίνου (UCL) εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 4,3 εκατομμυρίων Σουηδών, διαπιστώνοντας ότι περισσότεροι από 12.800 είχαν διαγνωστεί με γλοίωμα, μηνιγγίωμα ή ακουστικό νευρίνωμα.

Το γλοίωμα είναι ο πιο συχνός κακοήθης όγκος του εγκεφάλου (αντιπροσωπεύει το περίπου 33% των κρουσμάτων), το μηνιγγίωμα συνήθως είναι καλοήθες και το ακουστικό νευρίνωμα είναι ένας μη-καρκινικός όγκος.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνδρες εθελοντές που είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών είχαν κατά 22% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλοίωμα σε σύγκριση με όσους είχαν τελειώσει μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες που είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γλοίωμα και 16% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μηνιγγίωμα, σε σύγκριση με όσες είχαν τελειώσει μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH), έδειξε ακόμα ότι οι μορφωμένοι επαγγελματίες άνδρες και όσοι έχουν διοικητικούς ρόλους έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γλοίωμα σε σύγκριση με τους εργάτες. Έχουν επίσης 50% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ακουστικό νευρίνωμα.

Αντίστοιχα, οι μορφωμένες επαγγελματίες γυναίκες και μάνατζερ έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με οποιονδήποτε όγκο του εγκεφάλου και 14% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μηνιγγίωμα σε σχέση με τις εργάτριες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η παρατηρούμενη συσχέτιση οφείλεται στην καλύτερη διάγνωση: οι μορφωμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζητήσουν ιατρική συμβουλή όταν έχουν ύποπτα συμπτώματα, όπως επίμονους δυνατούς πονοκεφάλους, νοητική σύγχυση, ανεξήγητη ναυτία, υπνηλία, αλλαγές στην προσωπικότητα, διαταραχές όρασης, προβλήματα ομιλίας, απώλεια συντονισμού κινήσεων και πολλά άλλα.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika