Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Σιαμαία δίδυμα: Τι είναι αυτό που τα ενώνει

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Την περασμένη εβδομάδα αμερικανοί γιατροί κατόρθωσαν να διαχωρίσουν τα σιαμαία αγοράκια που ήταν ενωμένα στο κεφάλι, με μια σπάνια χειρουργική επέμβαση που διήρκεσε περισσότερες από 20 ώρες.

Οπως ανακοίνωσαν οι γιατροί από το Νοσοκομείο Παίδων του Μοντεφιόρε στη Νέα Υόρκη, οι ηλικίας 13 μηνών Τζέιντον και Ανίας ΜακΝτόναλντ μοιράζονταν τμήμα του κρανίου αλλά και του εγκεφαλικού ιστού. Η επέμβαση του διαχωρισμού τους, στην οποία συμμετείχαν 40 ειδικοί, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) στις 14 Οκτωβρίου.

Τα σιαμαία είναι πανομοιότυπα δίδυμα τα οποία είναι σωματικώς συνδεδεμένα το ένα με το άλλο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα πανομοιότυπα (ή μονοωογενή ή μονοζυγωτικά) δίδυμα δημιουργούνται όταν ένα έμβρυο διαχωρίζεται στα δύο σύντομα μετά τη γονιμοποίηση.

Στην περίπτωση των ενωμένων διδύμων, όπως είναι η επιστημονική ονομασία των σιαμαίων, η διαδικασία του διαχωρισμού διακόπτεται πριν από την ολοκλήρωσή της, σύμφωνα με επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Ο διαχωρισμός των πανομοιότυπων διδύμων αρχίζει 8 έως 12 ημέρες μετά τον σχηματισμό του εμβρύου. Πιστεύεται πως αν η διαδικασία αυτή αρχίσει καθυστερημένα (μεταξύ της 13ης και της 15ης ημέρας από τη γονιμοποίηση) το αποτέλεσμα θα είναι ενωμένα δίδυμα, αναφέρουν ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότας.

Οι πιθανότητες όμως να αναπτυχθούν περαιτέρω τα ενωμένα δίδυμα και να γεννηθούν ζωντανά δεν είναι πολλές, αφού το 40% – 60% πεθαίνει μέσα στη μήτρα. Ετσι, υπολογίζεται ότι μόνο μία στις 200.000 γεννήσεις ζώντων βρεφών είναι ενωμένα δίδυμα και πολλά βρέφη δεν κατορθώνουν να ξεπεράσουν την πρώτη ημέρα ζωής, σύμφωνα με τους ειδικούς του Μέριλαντ.

Στο περίπου 40% των περιπτώσεων τα ενωμένα δίδυμα είναι θωρακοπαγή, δηλαδή ενωμένα στον θώρακα. Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, τα δίδυμα είναι ομφαλοπαγή, δηλαδή το σημείο ένωσης βρίσκεται γύρω από τον ομφαλό.

Τα κρανιοπαγή δίδυμα είναι εξαιρετικά σπάνια: αποτελούν το περίπου 2% των περιπτώσεων. Η εγχείρηση διαχωρισμού της περασμένης εβδομάδας ήταν η 59η στον κόσμο από το 1952 έως σήμερα, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο CNN.

Παράγοντες κινδύνου. Παραμένει άγνωστο αν υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ζευγαριού να αποκτήσει ενωμένα δίδυμα, διότι είναι τόσο λίγα ώστε οι επιστήμονες δεν μπορούν να καθορίσουν τους παράγοντες κινδύνου. Το μόνο βέβαιο είναι πως περισσότερα ενωμένα δίδυμα γεννιούνται στην Ινδία και σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, παρά στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες της Δύσης.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το γεγονός πως τα δύο αγοράκια διαχωρίστηκαν επιτυχώς, δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι έχουν διαφύγει τους κινδύνους που τα απειλούν. Αντιθέτως, «τα δίδυμα έχουν μπροστά τους μακρύ δρόμο ανάρρωσης και αποκατάστασης» ανέφερε ο δρ Τζέιμς Γκούντριτς, ο παιδονευροχειρουργός που ηγήθηκε του εγχειρήματος.

Και η μητέρα τους Νικόλ ΜακΝτόναλντ έγραψε στη σελίδα της στο facebook: «Βρισκόμαστε στο χείλος του απέραντου αγνώστου. Οι επόμενοι λίγοι μήνες θα είναι κρίσιμοι όσον αφορά την ανάρρωσή τους και δεν θα ξέρουμε για πολλές εβδομάδες πώς θα είναι όταν ολοκληρωθεί αυτή η ανάρρωση».

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika