Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε πονάει το στομάχι σου; Αυτές είναι οι 5 τροφές που πρέπει πάντα να έχεις στο σπίτι σου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Και θα σε βοηθήσουν κάθε φορά που δεν αισθάνεσαι καλά!

Δεν υπάρχει πάντα ένας συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο μπορεί να έχουμε πόνο στο στομάχι, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς -είναι επώδυνο και αρκετά ενοχλητικό. Λίγα πράγματα μπορούν να χαλάσουν την ημέρα σου και ένα από αυτά είναι ένας ξαφνικός στομαχόπονος. Ξέρεις όμως ποια είναι τα τρόφιμα που πρέπει πάντα να έχεις στο σπίτι σου γι’ αυτές τις περιπτώσεις; Τα περισσότερα βρίσκονται ήδη στην κουζίνα σου και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρίξεις μια ματιά παρακάτω για να τα «ανακαλύψεις».

#1. Μπανάνες και σως μήλου

Τόσο οι μπανάνες όσο και τα μήλα περιέχουν ένα φυσικό συστατικό που ονομάζεται πηκτίνη, το οποίο βοηθάει στη διατήρηση της κίνησης του εντέρου σου. (Επειδή η σως μήλου είναι μαγειρεμένη, θα είναι πιο ήπια στο στομάχι σας απ’ ότι ένα ωμό μήλο). Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 75% των συμμετεχόντων ανέφερε μειωμένες δυσκολίες στο στομάχι όταν πρόσθεσαν σκόνη μπανάνας στη διατροφή τους για οκτώ εβδομάδες.

#2. Γλυκόριζα
Οι ενώσεις που βρίσκονται στη ρίζα της γλυκόριζας συνδέονται με τη χαλάρωση ενός «αναστατωμένου» και πονεμένου στομαχιού και βοηθούν στην αντιμετώπιση πιο σοβαρών παθήσεων του. Μελέτες δείχνουν ακόμη ότι το φυτικό φάρμακο βοηθά στην θεραπεία πεπτικών ελκών. Μπορείς να πιείς τσάι γλυκόριζας ή να αγοράσεις ρίζα γλυκόριζας μασώμενη για να την ενσωματώσεις στη διατροφή σου.

#3. Τοστ
Εάν πεινάς, αλλά αντιμετωπίζεις δυσκολίες στο στομάχι, δοκίμασε να φτιάξεις ένα τοστ και να το φας με μαρμελάδα. Το τοστ θα είναι πιο εύκολο για το στομάχι σου να το χωνέψει και η μαρμελάδα φρούτου θα σου δώσει τη ζάχαρη που χρειάζεται το σώμα σου εάν δεν έχεις φάει πολύ εκείνη την ημέρα.

#4. Ginger
Το ginger χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για περισσότερα από 2000 χρόνια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα πτητικά έλαια και οι ενώσεις φαινόλης της ρίζας ευθύνονται για την ελάττωση της ναυτίας και των προβλημάτων του στομαχιού. Μια μελέτη εξέτασε αν το ginger βοήθησε 70 έγκυες γυναίκες με την πρωινή τους αδιαθεσία. Όσες πήραν ginger ανέφεραν λιγότερη ναυτία και έμετο. Μπορείς να αγοράσεις διάφορα εκχυλίσματα ginger, αλλά ίσως ο ευκολότερος (και πιο γευστικός) τρόπος για να το καταναλώσεις είναι να αγοράσετε φρέσκια ρίζα και να φτιάξεις το δικό σου τσάι.

#5. Σκέτο γιαούρτι
Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με το στομάχι σου, μια ακόμη επιλογή είναι να φας λίγο γιαούρτι, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι χωρίς ζάχαρη. Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι λειτουργεί, αλλά πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι τα προβιοτικά μέσα στο συγκεκριμένο φαγητό μπορούν να βοηθήσουν το έντερο.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης