Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Σε πνίγει το άγχος; 4+1 απλά tips για να ηρεμήσεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9634836616850028166

Δεν θα ήταν ψέμα αν ομολογούσαμε πως όλοι, λίγο ή πολύ, είμαστε επιρρεπείς στο άγχος και ότι ο κάθε άνθρωπος έχει βιώσει αυτήν την αφιλόξενη ένταση, η οποία μας φέρνει σε δύσκολη θέση, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Ωραία, τώρα που μαρτυρήσαμε, μήπως υπάρχει κάποιος χριστιανός να μας βοηθήσει να ηρεμούμε, όταν μας πνίγει το άγχος;

Ευτυχώς, υπάρχει. Τον λένε Light Watkins, είναι διδάσκαλος διαλογισμού εδώ και 8 χρόνια και αποκάλυψε στο mindbodygreen 4 απλά κόλπα τα οποία θα μπορούσαν να κατευνάσουν την έντασή μας και να απομακρύνουν το άγχος μας, την επόμενη φορά που θα το νιώσουμε να μας κυριεύει και ένα ακόμα, το οποίο μπορούμε να έχουμε “καβάτζα”. Ποια είναι αυτά;

Παίρνουμε 10 σωστές ανάσες

Σε πνίγει το άγχος; 4+1 απλά tips για να ηρεμήσεις

Για να κάνουμε μία σωστή εισπνοή, πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουμε την εκπνοή, λέει ο Watkins, ο οποίος φέρνει σαν παράδειγμα τους κολυμβητές και τις μεγάλες, “γεμάτες” ανάσες τους. Το θέμα είναι ότι συχνά, όσοι υποφέρουν από άγχος, δεν εκπνέουν σωστά και σαν αποτέλεσμα, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν γενικότερα.

Είναι ένα αντανακλαστικό του κορμιού, σημειώνει ο ειδικός, το οποίο ωστόσο μπορούμε να ξεπεράσουμε. Οι περισσότεροι αγχώνονται ακόμα περισσότερο δίνοντας προσοχή στην εισπνοή. Αντί αυτού, αρκεί να συγκεντρωθούμε στη διαδικασία της εκπνοής, 10 συνεχόμενες φορές. Αν το κάνουμε, η εισπνοή θα έρθει φυσικά.

Ξεγελάμε το μυαλό μας για 10 λεπτά

Σε πνίγει το άγχος; 4+1 απλά tips για να ηρεμήσεις

Ο Watkins προτείνει, όταν αγχωνόμαστε, να βρίσκουμε κάπου όπου μπορούμε να καθίσουμε αναπαυτικά και να κλείνουμε τα μάτια μας. Αφού το κάνουμε, θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε το μυαλό μας το οποίο, πνιγμένο στο άγχος μας, κατακλύζεται από σκέψεις.

Για να το κάνουμε, ο δάσκαλος έχει μία απλή συμβουλή: Να μη δίνουμε σημασία στις αρνητικές σκέψεις, αλλά στη διαδικασία της αναπνοής μας. Εισπνέουμε βαθιά και εκπνέουμε πλήρως, όπως περιγράφεται στο παραπάνω tip, για 10 λεπτά. Σύντομα, οι χτύποι της καρδιάς μας θα επανέλθουν σε σταθερό ρυθμό και θα αισθανθούμε χαλαροί.

Δίνουμε σημασία στη στιγμή

Σε πνίγει το άγχος; 4+1 απλά tips για να ηρεμήσεις

Όταν το άγχος το οποίο μας επισκέπτεται έχει τις ρίζες του σε κάτι που έγινε στο παρελθόν ή αφορά κάτι το οποίο μας περιμένει στο μέλλον, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, λέει ο Watkins, είναι να επικεντρωθούμε στο απόλυτο παρόν. Πώς θα το καταφέρουμε;

Μένουμε ακίνητοι και παρατηρούμε με τις αισθήσεις μας όσα περισσότερα πράγματα γίνονται εκείνη τη στιγμή μέσα μας και γύρω από το σώμα μας. Κοιτάμε τον ουρανό, το έδαφος, το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Παρατηρούμε το φως και τον χώρο. Αυτή η άσκηση θα μας βοηθήσει να επανέλθουμε γρήγορα στο παρόν και τον νου μας να μην τρέχει σε σκοτούρες -παλιές ή μελλοντικές.

Γελάμε. Πολύ.

Σε πνίγει το άγχος; 4+1 απλά tips για να ηρεμήσεις

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, λέει η λαϊκή σοφία και ο Watkins συμφωνεί. Όταν αγχωνόμαστε, προτείνει να στρεφόμαστε σε μία πηγή γέλιου -σε ένα video, ένα show, κάτι το οποίο ξέρουμε ότι πάντα μας προκαλεί γέλιο και στολίζει το πρόσωπό μας με χαμόγελα.

Όταν τα μάτια μας δακρύζουν από το γέλιο, το άγχος θα μοιάζει μακρινή, κακή ανάμνηση.

Bonus: φτιάχνουμε άμυνες

Σε πνίγει το άγχος; 4+1 απλά tips για να ηρεμήσεις

Αυτό το tip μπορούμε να το αξιοποιήσουμε ΤΩΡΑ: Σκεφτόμαστε δύο ή τρεις κακές στιγμές από το παρελθόν, οι οποίες τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να μας συμβεί. Ονομάζουμε αυτές τις μνήμες “εναύσματα εμπιστοσύνης” και τις αποθηκεύουμε σε μία προσβάσιμη γωνιά του εγκεφάλου.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθούμε ανήσυχοι, θα έχουμε ένα σημείο αναφοράς. Κάτι στο οποίο να ανατρέχουμε, ώστε να λέμε στον εαυτό μας “αυτή η στιγμή σου φαίνεται κακή και αιτία να αγχώνεσαι, αλλά θυμάσαι τότε που ανησυχούσες και για το τάδε πράγμα, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά;”. Μερικές φορές αυτό που χρειαζόμαστε είναι απλά, μία αλλαγή οπτικής.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika