Newsitamea.gr
AMEA news

Σε περισσότερους οι κάρτες στάθμευσης ΑμεΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

8069b5

Σε περισσότερους οι κάρτες στάθμευσης ΑμεΑ

Την επέκταση της δυνατότητας χορήγησης καρτών στάθμευσης ΑμεΑ δίνει απόφαση του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλου, με την οποία αντιμετωπίζονται προβλήματα που είχαν προκύψει από το υπάρχων νομοθετικό πλαίσιο

Συγκεκριμένα, με την απόφαση του κ. Παπαδόπουλου, εφεξής, μπορούν να λάβουν δελτίο στάθμευσης: – Πολίτες, οι οποίοι κατέστησαν ΑμεΑ μετά την απόκτηση ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτου και επομένως αυτό δεν έχει την ένδειξη «ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ» εφόσον προσκομίσουν στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών της περιφέρειας έγγραφο Πιστοποίησης Αναπηρίας από τη γραμματεία των ΚΕΠΑ, με το οποίο βεβαιώνεται ότι η πάθησή τους ανήκει στις δικαιούχες παθήσεις (κινητικές αναπηρίες). – Γονείς ανηλίκων τέκνων ΑμεΑ και δικαστικούς συμπαραστάτες ανηλίκων- ενηλίκων ΑμεΑ, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση από τη Γραμματεία των ΚΕΠΑ από την οποία προκύπτει ότι η πάθηση των ανηλίκων- ενηλίκων ΑμεΑ ανήκει στις δικαιούχες παθήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το Δελτίο Στάθμευσης εκδίδεται στο όνομα του ΑμεΑ με ορισμό ως οδηγών του ΙΧ αυτοκινήτου (αναπηρικού ή μη) των γονέων ή του δικαστικού συμπαραστάτη.

Η απόφαση αναλυτικά αναφέρει:

Πολίτες οι οποίοι κατέστησαν Αμεα μετά την απόκτηση του Ι.Χ αυτοκινήτου εφόσον προσκομίσουν στην Υπηρεσία έγγραφο Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς και βεβαίωση από την Γραμματεία των ΚΕΠΑ, με τα οποίες να επιβεβαιώνεται ότι η πάθηση τους ανήκει στις δικαιούχες παθήσεις των διατάξεων του άρθρου 16 του ν.1798/88, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 23 του ν.1882/90 και έχουν στην πλήρη κυριότητάς τους Ι.Χ. αυτοκίνητο (το οποίο όμως δεν είναι αναπηρικό)

α) Στην περίπτωση που το Αμεα έχει άδεια ικανότητας οδήγησης σε ισχύ, τότε θα λαμβάνεται ως λήξη ισχύος του δελτίου στάθμευσης η ημερομηνία λήξης της άδειας αυτής.

β) Στην περίπτωση κατά την οποία το Αμεα στερείται αδείας ικανότητας οδήγησης και εξυπηρετείται από άλλο άτομο τότε θα συνυποβάλλεται, εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών υπεύθυνη δήλωση στην οποία ρητά θα αναφέρεται ότι « η χρήση του Δελτίου Στάθμευσης θα γίνεται στο συγκεκριμένο όχημα και μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Αμεα και όταν το Αμεα επιβαίνει του οχήματος».

Γονείς ανηλίκων τέκνων Αμεα και δικαστικοί συμπαραστάτες ανηλίκων-ενηλίκων Αμεα, εφόσον προσκομίσουν στην Υπηρεσία έγγραφο Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς και βεβαίωση από την Γραμματεία των ΚΕΠΑ, με τα οποία να επιβεβαιώνεται ότι η πάθηση των ανήλικων-ενηλίκων Αμεα ανήκει στις δικαιούχες παθήσεις των διατάξεων του άρθρου 16 του ν.1798/88, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 23 του ν.1882/90, τότε το Δελτίο Στάθμευσης εκδίδεται στο όνομα του Αμεα με ορισμό ως οδηγών του Ι.Χ. αυτοκινήτου (αναπηρικού ή μη) των γονέων και στην περίπτωση δικαστικής συμπαράστασης τον ορισμό του δικαστικού συμπαραστάτη ως οδηγού.

Επιπλέον, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα πρέπει να συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση, καθώς και η απόφαση δικαστικής συμπαράστασης όπου αυτή απαιτείται..

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που ανέκυψαν κατά την διαδικασία χορήγησης του Δελτίου Στάθμευσης απαιτεί την τροποποίηση του Π.Δ 241/05, σημειώνεται ότι οι Υπηρεσίες θα πρέπει να παραμείνουν αποκλειστικά και μόνο στην αντιμετώπιση των αναφερομένων παραπάνω περιπτώσεων και επίσης ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να ελέγχουν την ισχύ των όποιων πιστοποιητικών υποβάλλονται, αλλά και των Δελτίων Στάθμευσης που χορηγούν προς αποφυγή καταστρατήγησης του συγκεκριμένου ευεργετήματος.

www.dikaiologitika.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea