Newsitamea.gr
AMEA news ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό, αλλά με διάθεση για προσφορά, το ινστιτούτο ενδοκοινωνιακής αποκατάστασης για τα ΑμεΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

78

“Η ζωή δεν περιμένει”

Σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό, αλλά με διάθεση για προσφορά, το ινστιτούτο ενδοκοινωνιακής αποκατάστασης για τα ΑμεΑ

Τη βασιλόπιτα για το νέο χρόνο έκοψαν μέλη και φίλοι του Ινστιτούτου Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης (Ι.Ε.Α.), το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Β’ Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η φετινή εκδήλωση επισκιάστηκε από το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης της οργάνωσης, αποτέλεσμα της αναστολής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων. Σα να μην έφτανε αυτό τριπλασιάστηκε και η φορολογία τους φτάνοντας, σε δυσθεώρητα για τα μέτρα της οργάνωσης, ύψη.

2e0bfd69df

Οι εθελοντές και οι φίλοι της οργάνωσης αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος και παρακολούθησαν το ερασιτεχνικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Η ζωή δεν περιμένει» που αποτυπώνει με ευαίσθητη ματιά τόσο τις δυσκολίες, όσο και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε ανθρώπους με αναπηρία. Το ντοκιμαντέρ ανήκει σε μια σειρά ταινιών με θέμα τους ΑμεΑ, με πρώτη «Τα Εμπόδια του Μυαλού», που διηγείται μια συγκινητική ιστορία για τον έρωτα και τη μητρότητα. Οι επόμενες ταινίες «JustMen» και «Just Men II» βρίσκονται στη φάση παραγωγής, ενώ στη μουσική τους επένδυση θα συνεργάζονται γνωστοί μουσικοί, όπως ο Δημήτρης Σταρόβας.

Το Ινστιτούτο Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης (Ι.Ε.Α.) είναι «μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2001, από άτομα με και χωρίς αναπηρία, με σκοπό το σχε­διασμό και υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης και στήριξης για άτομα που ζουν σε συνθή­κες αναπηρίας, σε μόνιμη ή παροδι­κή βάση» (πηγή: www.noesis.gr). Στους στόχους του Ινστιτούτου περιλαμβάνεται «η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε ΑμεΑ, με την εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβα­σης, υποστήριξης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας», ενώ στις δράσεις της οργάνωσης ανήκει «η διευκόλυνση καθημερινών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται από εθελοντές, σε ατομικό και οικο­γενειακό επίπεδο».

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, πήραμε μια μικρή συνέντευξη από τον πατέρα Κωνσταντίνο Παπανικολάου, διευθυντή του Ι.Ε.Α.

–       Πάτερ, δώσε μας κάποια παραδείγματα προγραμμάτων του Ι.Ε.Α., με τα οποία παρέχεται υποστήριξη στους ανθρώπους με αναπηρία (ΑμεΑ).

« Όσον αφορά τους ανθρώπους με αναπηρία: Η συντροφιά που τους προσφέρεται από εθελοντές, ο δανεισμός αναπηρικών αμαξιδίων σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη, η ενημέρωσή τους σε θέματα αναπηρίας (για παράδειγμα πώς να καλύπτουν ανάγκες αυτοεξυπηρέτησης και πώς να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης στην καθημερινότητά τους). Ακόμη, η προώθηση στην απασχόληση, πού και με ποιον τρόπο δηλαδή μπορούν να πιάσουν δουλειά, και η συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής νέων (EVS).

Για τους εθελοντές η εκπαίδευσή τους με επιμορφωτικά σεμινάρια για τη συνοδεία των ΑμεΑ, η συμμετοχή εθελοντών από το εξωτερικό μέσω των EVS και η έκδοση του «Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Φροντίδας», με το οποίο μπορεί κάποιος να βρει δουλειά στον τομέα της φροντίδας ΑμεΑ και στο εξωτερικό».

–       Η λειτουργία της οργάνωσης βασίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές;

«Ναι. Κάθε χρόνο απευθύνουμε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε φοιτητές, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν σχέση με το χώρο (τμήματα φυσικής αγωγής ΤΕΦΑΑ, κ.α.), οι οποίοι μετά από συνέντευξη και σεμινάριο εκπαίδευσης, αρχίζουν να απασχολούνται ως συνοδοί ανθρώπων με αναπηρία, αρχικά δύο ώρες την εβδομάδα. Εθελοντές με μακρά και τακτική παρουσία στο Ι.Ε.Α., μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη στο γραφείο, όπως έκαναν μέχρι και πέρυσι οι εθελοντές του εξωτερικού, μέσω των EVS.

Ως εθελοντές συνεισφέρουν επίσης ειδικοί επιστήμονες (φυσιοθεραπευτές, γιατροί, ψυχολόγος κ.α.), εκπαιδεύοντας τους εθελοντές στα επιμορφωτικά σεμινάρια για τη στήριξη και εξυπηρέτηση ανθρώπων με αναπηρίες».

–       Πώς μπορεί κάποιος να προσφέρει στην οργάνωση;

«Δε δεχόμαστε χρηματική βοήθεια. Παρά μόνο το χρόνο του εθελοντή για προσφορά».

–       Πώς καλύπτετε τα έξοδά σας; Από πού λαμβάνετε χρηματοδότηση;

«Μέχρι πέρυσι, από ευρωπαϊκά προγράμματα. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (EuropeanVoluntaryService, EVS) έτρεχε δύο προγράμματα, τα Νέας Γενιάς (YouthinAction) και τα Δια Βίου Μάθησης. Το 2015, το πρώτο βρισκόταν ήδη σε αναστολή χρηματοδότησης. Μέσω διενέξεων ως προς τη συνένωση των δύο φορέων, έως τώρα περιμένουμε ακόμη απάντηση για την πορεία της χρηματοδότησης για το Ι.Ε.Α. Ως εκ τούτου, η οικονομική μας κατάσταση σήμερα είναι άσχημη και η οργάνωση οδεύει προς το κλείσιμο».

–       Σε ποιο βαθμό σας στηρίζει το κράτος;

«Το κράτος δεν μας χρηματοδοτεί. Αντιθέτως, μας φορολογεί. Ειδικά φέτος, ο φόρος αυξήθηκε τρεις φορές, σε περίπου 1600 ευρώ. Δεν υπάρχει ευχέρεια να πληρώσουμε».

–       Πάτερ Κώστα, ποια είναι η επόμενη δράση που προγραμματίζετε για το προσεχές διάστημα;

«Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα σεμινάρια εκπαίδευσης εθελοντών για άτομα με αναπηρία. Μακροπρόθεσμες δράσεις δε μπορούμε να οργανώσουμε, γιατί λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που προανέφερα, οι προσπάθειές μας κινούνται στην εύρεση λύσης για τη βιωσιμότητα της οργάνωσης».

–       Πού μπορεί να βρει κάποιος τους υπεύθυνους του Ι.Ε.Α. κι εσένα προσωπικά;

«Δευτέρα και Τετάρτη, 10:00-14:00 στο γραφείο του Ι.Ε.Α. ( Μ. Μπότσαρη 3, περιοχή Βαρδαρίου), τηλ. 2310-702.388, μέσω email: admin@iea.gr και προσωπικά, στον Άγιο Παντελεήμονα Ν. Μαγνησίας, όπου λειτουργώ»

Ρεπορτάζ: Ηλέκτρα-Αθηνά Αντωνιάδου  ΠΗΓΗ: thousandnews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika