Newsitamea.gr
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Σχολές Γονέων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

sxoli-goneon

Σχολές Γονέων 

Οι σχολές γονέων έγιναν με σκοπό την υποστήριξη του δοκιμασμένου θεσμού της οικογένειας. Αποσκοπούν στην επίλυση δισεπίλυτων ζητημάτων στο Σύστημα της Οικογένειας και στην προαγωγή και την πρόληψη της ψυχικής υγείας των παιδιών και των γονιών (Βασιλειάδου ,2010,2011, Παππά 2006). Οι Σχολές Γονέων απευθύνονται σε προβληματισμένους γονείς, σχετικά με θέματα καθημερινής φύσεως που προκύπτουν στην οικογένεια.

Οι Σχολές Γονέων κάνουν την εμφάνισή τους στην πρωτεύουσα της Γαλλίας στο Παρίσι όπου ιδρύεται η Ομοσπονδία για την Εκπαίδευση των γονέων (Federation International pour L’ Education des Parents International Federation for Parent Education).

Στην Ελλάδα το 1962 η πρώτη συνάντηση Γονέων γίνεται στην Αθήνα και ύστερα από την μεγάλη απήχηση και την πρωτοφανή συμμετοχή που είχαν, ο θεσμός των Σχολών Γονέων εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Ιδρυτικό μέλος του Διεθνή Οργανισμού Γονέων υπήρξε και η Μαρία Χουρδάκη, συμβουλευτικός ψυχολόγος.

Σε φιλική ατμόσφαιρα που δομείται σταδιακά η εμπιστοσύνη, οι γονείς, έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, να τις συζυτήσουν, και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα θέματα που τους αφορούν και με τη βοήθεια του ειδικού ψυχικής υγείας να αποκτήσουν δεξιότητες για την αντιμετώπιση τους.

Τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι τα παιδιά αποφεύγουν να συζητούν τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με τους γονείς τους.

Σχολές Γονέων
Σχολές Γονέων

Οι Σχολές Γονέων βασίζονται στην Αναπτυξιακή και Οικογενειακή Ψυχολογία(Χουρδάκη, 2000). Έτσι ο ειδικός ψυχικής υγείας που έχει εκπαιδευτή ως συντονιστήςεπιλέγει κάποιο από τα θέματα που έχουν από κοινού γονείς και συντονιστής διαλέξει, ώστε να παρουσιαστεί και να συζητηθεί κατά την διάρκεια μια συνάντησης που διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά και αποτελείται, ιδανικά από 12-15 άτομα ενώ η συχνότητα των συναντήσεων είναι άλλοτε εβδομαδιαία και σε άλλες περιπτώσεις 15νθήμερη.

Στις ομάδες παρουσιάζονται θέματα που αφορούν εξελικτικά στάδια των παιδιών τα οποία είναι τρία : α) Βρεφική – νηπιακή ηλικία, β) Σχολική ηλικία, γ) Προεφηβική – εφηβική ηλικία.

Στις Σχολές Γονέων δεν δίνονται άμεσες λύσεις. Η ανάλυση της θεματικής ξεκινάει από τον Συντονιστή, όπου παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και μελέτες και ακολουθεί σε κλίμα αποδοχής και εμπιστοσύνης, συζήτηση που στηρίζεται στον σεβασμό των απόψεων και την δυνατότητα των συμμετεχόντων να μοιραστούν τις σκέψεις τους.

Η μακρά πορεία του θεσμού των Σχολών Γονέων (1962-2015) έχει αναδείξει τη ανάγκη ύπαρξης του θεσμού και τα αποτελέσματα των εργασιών έχουν δείξει την πραγματική του συμβολή σε πρακτικά θέματα που απασχολεί την σύγχρονη οικογένεια.

Βάσια Καραγεώργου
MCs Προαγωγή Ψυχικής Υγείας – Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το online φαρμακείο με τις καλύτερες επιλογές στη γυναικεία περιποίηση

newsitamea

Ίσια πλάτη χωρίς οσφυαλγίες: Κηδεμόνας μέσης και κύφωσης σε συμφέρουσες τιμές

newsitamea