Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ροδάκινο: από που κατάγεται;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140920_541d24cc16386

Ροδάκινο: από που κατάγεται;

 

Η είδηση έρχεται σε μια περίοδο που το ροδάκινο είναι ίσως το πιο δημοφιλές φρούτο της εποχής αυτής εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο. Οι ερευνητές από την Κίνα και συνάδελφοι τους από τον Καναδά υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν σημαντικά στοιχεία που αφορούν την προέλευσης του συγκεκριμένου φρούτου.

Παρόλο που οι ειδικοί υποψιάζονταν ότι η καλλιέργεια του ροδάκινου άρχισε κάπου στην Κίνα, μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνώριζε πού και πότε ακριβώς άρχισε η καλλιέργεια του.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν τώρα ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το φρούτο αυτό κατάγεται από την κοιλάδα του ποταμού Γιανγκτσέ της νότιας Κίνας, που βρίσκεται κοντά στη Σαγκάη, ενώ θεωρείται ότι καλλιεργείται πριν από περίπου 7.500 χρόνια.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί το ροδάκινο μέχρι να πάρει τη σημερινή, σαρκώδη μορφή του πέρασαν αρκετές χιλιετίες.  Οι ερευνητές στο πλαίσιο της νέας μελέτης τους  πραγματοποίησαν ραδιοχρονολόγηση των κουκουτσιών ροδάκινου από έξι τοποθεσίες του Γιανγκτσέ, που αντιστοιχούν σε χρονικό διάστημα 5.000 ετών. Συγκρίνοντας τη δομή τους, αλλά και το σχήμα τους, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ροδάκινα μεγάλωναν σε μέγεθος με την πάροδο των ετών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές γενιά με γενιά, οι άνθρωποι επέλεγαν τα ροδάκινα που προτιμούσαν και άλλαξαν με αυτόν τον τρόπο το μέγεθος και την εμφάνιση τους μέσω τεχνητής επιλογής.  Τα άγρια ροδάκινα αρχικά είχαν λεπτή σάρκα και σύντομη περίοδος καρποφορίας.

Ροδάκινο: από που κατάγεται;

Οι καλλιεργητές χρησιμοποιούσαν μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, την τεχνική του εμβολιασμού, όπου ένα κλαδί από κάποιο δέντρο με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά μεταμοσχεύεται σε ένα άλλο με σκοπό να λάβουν τους επιθυμητούς καρπούς.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS ONE.

Τι μας προσφέρουν τα ροδάκινα;

Είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνη Α και περιέχουν μικρότερη ποσότητα βιταμίνης C. Μας παρέχουν επίσης φολικό οξύ, ασβέστιο, και φώσφορο. Διαθέτουν ακόμη διουρητική δράση, και είναι χρήσιμα στην καταπολέμηση προβλημάτων των νεφρών.

Αυτό το γνωρίζετε;

Όταν διαλέγουμε ροδάκινα φροντίστε να μην είναι πολύ μαλακά (θα το διαπιστώσετε πιέζοντάς τα) να μην έχουν κηλίδες και να είναι καθαρός ο φλοιός τους. Τα ροδάκινα χρειάζονται καλό πλύσιμό επειδή το χνούδι της φλούδας τους συγκρατεί φυτοφάρμακα.

 

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika