Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ροχαλητό: ένας βρώμικος λόγος που το προκαλεί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1

Σύμφωνα με νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν 12000 άνθρωποι, η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα καυσαέρια, είναι μία από τις αιτίες για το ροχαλητό στους άνδρες και το αίσθημα υπνηλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στις γυναίκες.

Ειδικότερα, νέα έρευνα, η οποία θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δείχνει ότι εκτός από την κούραση, την κακή διατροφή και μία σειρά άλλων παραγόντων και η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας.

Οι ερευνητές πίσω από τη νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μία σειρά πόλεων της Ευρώπης, με τη συμμετοχή 12 χιλιάδων ανθρώπων, διερεύνησαν την πιθανότητα οι τοξικές αναθυμιάσεις των κινητήρων στους πολυσύχναστους δρόμους, να διαταράσσουν τις συνήθειες του ύπνου μας, υποθέτοντας ότι παίζουν ρόλο παρόμοιο με εκείνον του καπνίσματος.

Η ερευνήτρια Ane Johannessen από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, όπως σημειώνεται στη Mirror, δήλωσε σχετικά: “Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται στο κάπνισμα είναι πιο πιθανό να ροχαλίζουν. Για αυτό και αναρωτηθήκαμε αν οι τοξίνες από την κυκλοφοριακή ρύπανση θα μπορούσαν επίσης να συνδέονται με το ροχαλητό”.

Ροχαλητό: ένας "βρώμικος" λόγος που το προκαλεί

Όπως αποδείχθηκε, οι ερευνητές είχαν μάλλον δίκαιο, αποκαλύπτοντας ωστόσο ορισμένες διαφορές ανάμεσα στην πιθανή επιρροή της ρύπανσης στα δύο φύλα.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της έρευνας το 25% των ανδρών συμμετεχόντων στη μελέτη δήλωσε ότι το πρόβλημα στον ύπνου του είναι πως ροχαλίζει τουλάχιστον 3 βράδια κάθε εβδομάδα, ενώ στις γυναίκες, παρόμοιο ποσοστό δήλωσε ότι αισθάνεται υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι οι άνδρες που ήταν περισσότερο πιθανό να αναφέρουν ότι ροχαλίζουν και οι γυναίκες πιο πιθανό να δηλώσουν ότι νιώθουν νύστα μέσα στην ημέρα, ήταν εκείνοι και εκείνες που κοιμόντουσαν σε υπνοδωμάτια τα οποία βρίσκονταν κοντά σε δρόμους υψηλής κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, αλλά και θόρυβο.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τη μελέτη, ο καθηγητής Stephen Holgate, προεδρεύων του επιστημονικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), δήλωσε ότι οι επιπτώσεις από τη ρύπανση στους πνεύμονες όσων ζουν δίπλα σε έναν κύριο οδικό άξονα, είναι οι ίδιες με το αν κάπνιζαν 10 τσιγάρα την ημέρα.

Από την πλευρά του, ο Jorgen Vestbo, πρόεδρος της ERS πρότεινε όπως οι κυβερνήσεις λάβουν μέτρα και εκδώσουν οδηγίες, με στόχο να μειωθεί η έκθεση του πληθυσμού στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea