Newsitamea.gr
AMEA news ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Ράβε – Ξήλωνε στα Επιδόματα Πρόνοιας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

handicapped_2

Μέσα σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, έρχεται να προστεθεί η άδικη και αδιανόητη διακοπή της χορήγησης του επιδόματος πρόνοιας σε συνταξιούχους του δημοσίου που έχουν βαριές αναπηρίες, επειδή λαμβάνουν ταυτόχρονα και το επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

Εγκύκλιος του υπ. Εργασίας (αρ.πρ.:Δ24α/Φ.32/Γ.Π.57882/1005) αποκαθιστά την αδικία μόνο στους πάσχοντες από συγγενή αιμολυτική αναιμία ή συγγενή αιμορραγική διάθεση, στην παροχή των προνοιακών επιδομάτων τους, αλλά ΔΕΝ εφαρμόζεται στις υπόλοιπες κατηγορίες αναπηρίες.

Αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία και διάκριση εις βάρος των συνταξιούχων με βαριές αναπηρίες του δημοσίου. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά η ανωτέρω διάταξη να επεκταθεί για όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας, για λόγους ισονομίας και ισότητας. Διευκρινίζεται ότι το επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων αποτελεί μέρος της σύνταξης και δεν επηρεάζεται από το ποσό των επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την αντιμετώπιση των αναγκών της κάθε αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης.

το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν θα επιλυθεί από τους συνταξιούχους με αναπηρία, για τους οποίους η Πολιτεία μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τα ελάχιστα. Το επίδομα αυτό χορηγείται για να καλύψει πρόσθετες ανάγκες που δημιουργούνται από την αναπηρία και τις οποίες η Πολιτεία έχει αποδειχθεί ότι αδυνατεί να καλύψει.

Η επιστολή της Ε.Σ.Α.με.Α.

Χορήγηση προνοιακού επιδόματος σε συνταξιούχους με αναπηρία του δημοσίου, που είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανικανότητας (λοχαγού)
Κυρία Υπουργέ,

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους βιώνουν με το σκληρότερο τρόπο τη βαθιά και παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση που περνάει η χώρα μας. Μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η κοινωνική ομάδα του πληθυσμού έρχεται να προστεθεί η άδικη και αδιανόητη διακοπή της χορήγησης του επιδόματος πρόνοιας σε συνταξιούχους του δημοσίου που έχουν βαριές αναπηρίες, επειδή λαμβάνουν ταυτόχρονα και το επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

Οι ισχύουσες διατάξεις για τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση ο δικαιούχος να μην λαμβάνει άλλη οικονομική ενίσχυση για την ίδια αιτία.

Στις 18.02.2016 εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του Υπ. Εργασίας η υπ’ αρ.πρ.:Δ24α/Φ.32/Γ.Π.57882/1005 εγκύκλιος με θέμα: «Διευκρινήσεις για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης της ΚΥΑ στους συνταξιούχους του Δημοσίου που πάσχουν από συγγενή αιμολυτική αναιμία ή συγγενή αιμορραγική διάθεση», στην οποία γίνεται σαφές ότι όσοι συνταξιούχοι του Δημοσίου λαμβάνουν το επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών συντάξεων, εξακολουθούν να δικαιούνται και το προνοιακό επίδομα, σύμφωνα και με την διευκρίνιση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο θεωρεί ότι το ως άνω επίδομα αποτελεί “παρακολούθημα” της σύνταξης και ουδέποτε του προσδόθηκε ο ρόλος της “οικονομικής ενίσχυσης”.

Η ανωτέρω εγκύκλιος αποκαθιστά την αδικία που αντιμετώπιζε μία συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων του Δημοσίου με αναπηρία (οι πάσχοντες από συγγενή αιμολυτική αναιμία ή συγγενή αιμορραγική διάθεση) στην παροχή των προνοιακών επιδομάτων τους, αλλά δεν εφαρμόζεται στις υπόλοιπες κατηγορίες αναπηρίες.

Αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία και διάκριση εις βάρος των συνταξιούχων με βαριές αναπηρίες του δημοσίου και ως εκ τούτου ζητάμε τη δική σας παρέμβαση ώστε να επεκταθεί η ανωτέρω διάταξη σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας, για λόγους ισονομίας και ισότητας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο τέλος της παρ. 9 του άρθρου 54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, αναφέρεται: «Η αληθής έννοια των διατάξεων των παρ. 7 του άρθρου 15, 6 του άρθρου 42 και 10 του άρθρου 54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων είναι ότι η καταβολή, στους αναφερόμενους σε αυτές πολιτικούς και στρατιωτικούς της αυξημένης σύνταξης, επηρεάζει μόνο τη χορήγηση των τυχόν δικαιουμένων επιδομάτων ανικανότητας, που προβλέπονται από το άρθρο 54 του ως άνω Κώδικα, τα οποία κανονίζονται μαζί με τη σύνταξη και όχι τα επιδόματα, που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις, είτε αυτά βαρύνουν τα κοινωνικά προγράμματα του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είτε τους φορείς συνταξιοδότησής τους προκειμένου για υπαλλήλους Ν.Π.Δ.Δ.»

Είναι εμφανές από τις ανωτέρω διατάξεις ότι το επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων αποτελεί μέρος της σύνταξης και δεν επηρεάζεται από το ποσό των επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την αντιμετώπιση των αναγκών της κάθε αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης.

Κυρία Υπουργέ,

Αδιαμφισβήτητα, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας δεν θα επιλυθεί από τους συνταξιούχους με αναπηρία, για τους οποίους η πολιτεία μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τα ελάχιστα. Το επίδομα αυτό χορηγείται για να καλύψει πρόσθετες ανάγκες που δημιουργούνται από την αναπηρία και τις οποίες η Πολιτεία έχει αποδειχθεί ότι αδυνατεί να καλύψει.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας προς θετική κατεύθυνση για τη διόρθωση αυτής της μέγιστης αδικίας, πριν αρχίσουν οι προσφυγές στα δικαστήρια γι’ αυτό το θέμα.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε την υπ’ αρ. πρ. :Δ24α/Φ.32/Γ.Π.57882/1005/ 18.02.2016 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας, που αναφέρεται στο εν λόγω ζήτημα.

Newsroom Aμεα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Έχει μόνο 1 όρο και το πήρες: Ξεκινά το επίδομα των 1.320 ευρώ για τρόφιμα, είδη βασικής ανάγκης και σχολικά

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika