Newsitamea.gr
AMEA news ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΜΕΑ

Ράμπες σε όλες τις διαβάσεις πεζών για τα άτομα με κινητικές…ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea-volou

Ράμπες σε όλες τις διαβάσεις πεζών για τα άτομα με κινητικές…ΦΩΤΟ

Μια συμβολική διαδρομή στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος μαζί με άτομα με κινητικές αναπηρίες, τον κ. Πέτρο Μπέλλο Γεν. Γραμματέα του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», καθηγητές και μαθητές του 1ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, αλλά και μέλη της δημοτικής αρχής, στην διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε πως ο Βόλος είναι μια πόλη απροσπέλαστη και εχθρική για τα άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια.

Η εικόνα που αντίκρισε ο Δήμαρχος στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής που πραγματοποιήθηκε είναι πεζοδρόμια χωρίς ράμπες ή πεζοδρόμια με ράμπες που δεν εφάπτονται στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα τα άτομα που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια να μην μπορούν ούτε να θα ανέβουν αλλά ούτε και να κατέβουν παρά μόνο με την βοήθεια συνοδού.

Επίσης στις διαβάσεις των πεζών δεν υπάρχουν καν ράμπες ενώ σε πολλά πεζοδρόμια ο δημοτικός φωτισμός αλλά και οι ταμπέλες καθιστούν αδύνατη την διέλευση.

Την ίδια στιγμή εκτός από τις κακοτεχνίες που υπάρχουν τα άτομα με κινητικές αναπηρίες έχουν να αντιμετωπίσουν και την αδιαφορία οδηγών οι οποίοι αφήνουν τα οχήματα τους μπροστά σε ράμπες με αποτέλεσμα να μην είναι προσπελάσιμες.

Ο κ. Αχιλλέας Μπέος δεσμεύτηκε πως από την ερχόμενη εβδομάδα τα συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών ξεκινούν εργασίες στο κέντρο της πόλης. Η διαδρομή θα ξεκινά από την Πλατεία Ελευθερίας και διασχίζοντας την πόλη θα καταλήγει στην παραλία και στην Πλατεία Πανεπιστημίου. (Πλατεία Ελευθερίας-Ελ. Βενιζέλου μέχρι Αργοναυτών-στροφή αριστερά Γκλαβάνη-στροφή αριστερά Δημητριάδος μέχρι την Πλατεία Πανεπιστημίου).

Σε όλη αυτή την διαδρομή θα κατασκευαστούν ράμπες όπου δεν υπάρχουν και όπου υπάρχουν θα διορθωθούν ώστε να εφάπτονται με το οδόστρωμα. Επίσης θα γίνουν ράμπες σε όλες τις διαβάσεις πεζών που υπάρχουν σε όλα τα φανάρια των οδών Ιάσονος, Δημητριάδος, Ελευθερίου Βενιζέλου και Καρτάλη ώστε οι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων να περνούν χωρίς δυσκολία και επικινδυνότητα και δίχως οι ρόδες να μπλέκονται στα φρεάτια.

Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Μπέλλος Γεν. Γραμματέας του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» τόνισε πως όσο σύντομη είναι για τα άτομα χωρίς προβλήματα η συγκεκριμένη διαδρομή άλλο τόσο επίπονη, επικίνδυνη και δύσκολη είναι για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. «Κάναμε μια συμβολική διαδρομή στην οποία και εντοπίστηκαν τα εμπόδια προσβασιμότητας και συγχρόνως αναδείξαμε μαζί με τον Δήμαρχο και όλους όσους έκαναν μαζί μας αυτή την βόλτα τις υφιστάμενες δυστοκίες. Παντού υπάρχουν ράμπες με κακοτεχνίες που δεν επιτρέπουν την προσβασιμότητα στα άτομα με κινητική αναπηρία αλλά και γενικά στα εμποδιζόμενα άτομα γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσβασιμότητα δεν αφορά τα άτομα με αναπηρία μόνο αλλά και τους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με προβλήματα όρασης κλπ. Θεωρούμε ότι γίνεται μια προσπάθεια τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από τους υπόλοιπους για το καλό της πόλης κάτι το οποίο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται», τόνισε ο κ. Μπέλλος.

Η Διευθύντρια του 1ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής κ. Ελευθερία Παππά αναφέρθηκε στην εργασία που πραγματοποίησαν καθηγητές του σχολείου σε συνεργασία με τα παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματοςfreemobilityλαμβάνοντας το πρώτο βραβείο στην οποία έγινε καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν στον Βόλο. Το συμπέρασμα που προέκυψε από την συγκεκριμένη έρευνα είναι πως ο Βόλος δεν είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία ώστε να κινηθούν αυτόνομα.

Τέλος ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος αστειευόμενος αρχικά είπε πως «η Δημοτική Αρχή σκέφτηκε ότι επειδή έχει πολύ καιρό ο κ. Πατσιαντάς και ο κ. Γαργάλας να κάνουν ένσταση να ξεκινήσουμε αυτό το έργο για τους συνανθρώπους μας για να τους δώσουμε την δυνατότητα να κάνουν πάλι μια ένσταση» και στην συνέχεια πρόσθεσε: «Ενόψει του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ Εφήβων που διοργανώνεται στον Βόλο στις 23 Ιουλίου έως και 2 Αυγούστου εμείς από την Δευτέρα ξεκινάμε με τις τεχνικές υπηρεσίες έναν αγώνα δρόμου. Έχουμε υποχρέωση στα άτομα με αναπηρία να δώσουμε μια πόλη προσβάσιμη. Δεν έχουν αυτοί το πρόβλημα εμείς το έχουμε. Είναι ντροπή για όλους εμάς να βλέπουμε αυτό το κατάντημα και να μην συμβάλλουμε στο να διορθωθεί αυτή η εικόνα. Είναι ντροπή άτομα με τεράστια κινητικά προβλήματα να μην μπορούν να έχουν προσβασιμότητα. Η μεγαλύτερη όμως ντροπή είναι όλες αυτές οι εταιρείες όπως οι τράπεζες, ο ΟΤΕ, το Ταχυδρομείο που δεν έχουν μια ράμπα. Πως θα μπει ένας άνθρωπος εδώ να κάνει την δουλειά του; Που ζούμε; Και για αυτά δεν μιλάει κανείς. Την Δευτέρα λοιπόν όλοι αυτοί οι Οργανισμοί θα παραλάβουν από εμάς μια πολύ σκληρή επιστολή ώστε να δρομολογήσουν άμεσα την δημιουργία ραμπών και εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν μέσα σε 2-3 μήνες την διαδρομή που μας έχουν υποδείξει τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας να την ολοκληρώσουμε και μετά σιγά – σιγά θα κάνουμε και επέκταση στην υπόλοιπη πόλη. Είναι υποχρέωση μας απέναντι σε αυτά τα άτομα. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ώστε να δείξουμε τον σεβασμό μας».

amea-volou

amea-volou1

amea-volou3

 

πηγή:www.onvolos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika