Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις-Παραιτείται η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές 20 Σεπτεμβρίου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ts2

Παραιτείται η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές 20 Σεπτεμβρίου

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – Στις 20.00 το διάγγελμα του Τσίπρα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, καθώς ο κύβος ερρίφθη και οι εκλογές «κλείδωσαν» για τις 20 Σεπτεμβρίου, μετά από παραίτηση της κυβέρνησης. Στις 20.00 αναμένεται διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός δέχτηκε μεγάλες πιέσεις από στενούς του συνεργάτες να μην καθυστερήσει ούτε μία ημέρα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η προεκλογική περίοδος και να ελαχιστοποιηθούν τυχόν απώλειες από την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές των διαφωνούντων της Αριστερής Πλατφόρμας

Στόχος είναι να υπάρξει η ελάχιστη φθορά στο πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα από τα πυρά τόσο των διαφωνούντων,όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη στη Βουλή με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη και αφού ολοκληρώθηκαν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διάγγελμα Τσίπρα στις 20:00

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στις 20.00 το βράδυ οπότε και θα ανακοινώσει και επίσημα την προσφυγή στις κάλπες.

Τι ακολουθεί μετά την παραίτηση της κυβέρνησης

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Ηλίας Νικολόπουλος μιλώντας στο newsbeast.gr, εφόσον η παρούσα Βουλή ακολούθησε την προηγούμενη, η οποία και εκείνη διαλύθηκε και προσφύγαμε πρόωρα στις κάλπες, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Σύμφωνα με το συνταγματολόγο σε περίπτωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει το βράδυ της Πέμπτης ότι παραιτείται, οδηγούμαστε κατευθείαν στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών με βάση το Σύνταγμα.

Κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διαδοχικά, με βάση το άρθρο 37 του Συντάγματος, τη δυνατότητα διερευνητικής εντολής, κατά σειρά στο πρώτο κόμμα, και αν δεν σχηματίσει κυβέρνηση, στο δεύτερο και αμέσως μετά στο τρίτο σε ψήφους.

«Υπάρχει μία διευκρίνιση στο Σύνταγμα, η οποία αναφέρει πως όταν έχουμε κόμματα με τον ίδιο αριθμό εδρών, το τρίτο καθορίζεται από την παλαιότητα του κόμματος και τις ψήφους που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές. Στις τελευταίες εκλογές το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή είχαν τις ίδιες έδρες. Ωστόσο το Ποτάμι υστερεί, καθότι είναι νεότερο κόμμα και είχε λάβει μικρότερο αριθμό ψήφων. Εφόσον λοιπόν δοθούν διερευνητικές εντολές στο πρώτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ), στο δεύτερο (Νέα Δημοκρατία) και στο τρίτο (Χρυσή Αυγή), είναι στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας εάν θα δώσει διερευνητική εντολή και στο τέταρτο κόμμα (κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα), και ο ίδιος αναμένεται για λόγους πολιτικής ισορροπίας να πράξει. Σημειώνεται σε κάθε περίπτωση ότι το πρώτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) από τη στιγμή που έχει παραιτηθεί από κυβέρνηση αναμένεται να αρνηθεί το δικαίωμα της διερευνητικής εντολής», λέει ο κύριος Νικολόπουλος.

Βάσει Συντάγματος και εφόσον οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων. Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης, που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής – το κόμμα ή τα κόμματα, που θα σχηματίσουν κυβέρνηση πρέπει να συμπληρώνουν τουλάχιστον τις 151 ψήφους -, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Κατά το αμέσως επόμενο στάδιο, και εφόσον όλες οι προαναφερόμενες ενέργειες αποτύχουν, ανατίθεται η θέση του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή σε άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Το πρόσωπο αυτό αναλαμβάνει το σχηματισμό Υπηρεσιακής Εκλογικής Κυβέρνησης, η οποία οδηγεί τη χώρα σε εκλογές εντός τριάντα ημερών(σε περισσότερες από 20 ημέρες και σε λιγότερες από 30, ημέρα Κυριακή).

Στην προκειμένη περίπτωση αναμένεται να αναλάβει πρωθυπουργός η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, αποτελώντας παράλληλα την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό που θα αναλάβει καθήκοντα στην Ελλάδα.

Συνάντηση Παυλόπουλου – Παππά νωρίτερα το μεσημέρι

Στελέχη από το περιβάλλον του κυρίου Τσίπρα πίεζαν για τη διενέργεια εκλογών το συντομότερο δυνατόν, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο την Πέμπτη.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να παρακάμπτει τους αρχικούς σχεδιασμούς για πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στην οποία επέμειναν οι κορυφαίοι υπουργοί, Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης.

 

http://www.newsbeast.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea