Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ψυχικές ασθένειες: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ψυχικές ασθένειες: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών

Οι πάσχοντες από ψυχικές νόσους διατρέχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Ερευνητές από το King’s College στο Λονδίνο υπογράφουν τη μεγαλύτερη μετα-ανάλυση για τη σχέση σοβαρών ψυχικών νόσων και καρδιαγγειακών παθήσεων που περιλαμβάνει πάνω από 3,2 εκατομμύρια ασθενείς και πάνω από 113 εκατομμύρια γενικού πληθυσμού.

Οι ερευνητές εξέτασαν 92 έρευνες που κάλυπταν 4 ηπείρους και 16 χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Αυστραλίας και της Σουηδίας.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι πάσχοντες από σοβαρές ψυχικές νόσους πεθαίνουν 10 έως 15 χρόνια νωρίτερα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως λόγω κάποιας καρδιαγγειακής νόσου, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πάσχοντες από σοβαρή ψυχική νόσο, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και μείζονα κατάθλιψη, διατρέχουν 53% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και 78% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου μακροπρόθεσμα.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας από τη νόσο ήταν επίσης 85% υψηλότερος σε σχέση με ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας στο γενικό πληθυσμό.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της τακτικής εξέτασης των ασθενών με σοβαρή ψυχική νόσο για καρδιαγγειακό κίνδυνο και την ανάγκη τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου.

Τέτοιοι είναι η χρήση αντιψυχωσικών χαπιών και ο υψηλότερο ΔΜΣ. Με βάση τα αποτελέσματα, είναι σημαντικό οι γιατροί, όταν είναι εφικτό, να επιλέγουν αντιψυχωσικά με λιγότερες παρενέργειες, όπως η αύξηση βάρους, η υπέρταση και οι ανωμαλίες γλυκόζης.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο World Psychiatry.

ΠΗΓΗ: govastileto.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea