Newsitamea.gr
AMEA news ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ψυχαγωγική Καλοκαιρινή Εκδήλωση ΕΕΑΣΚΠ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το Δ.Σ. της «Ελληνικής Ένωσης για την Αντιμετώπιση της ΣΚΠ Δυτικής Ελλάδας» έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στηνΨυχαγωγική Καλοκαιρινή Εκδήλωση την Κυριακή  9 Ιουλίου 2017, ώρα 8:30 μμ., στην Πλατεία Εργατικών Κατοικιών Νέου Δρόμου στα γραφεία του Σωματείου.

Την εκδήλωση πλαισιώνει Ορχήστρα με ζωνταντή μουσική.

Τιμή κατ’ άτομο 3€, περιλαμβάνει φαγητό, ποτό

Τι είναι η Σ.Κ.Π.

ΟΡΙΣΜΟΣ

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η πιο κοινή νευρολογική ασθένεια που προσβάλλει περίπου 100.000 ανθρώπους στη Βρετανία και 400.000 στις Η.Π.Α. Στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζονται γύρω στους 12.000. Είναι πιο συχνή στα ψυχρά κλίματα: όσο πιο μακριά είναι κάποια χώρα από τον Ισημερινό, τόσο μεγαλύτερη είναι και η συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Στη Δυτική Ελλάδα οι πάσχοντες αριθμούν περί τους 1.200.

ΑΙΤΙΕΣ

Ο εγκέφαλός μας μεταφράζει τα ερεθίσματα που προσλαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας και δίνει τις εντολές, ώστε να κάνουμε τις διάφορες κινήσεις και να αντιδρούμε στα ερεθίσματα των αισθητηρίων οργάνων. Η δραστηριότητα αυτή του εγκεφάλου στηρίζεται σε ένα πολύπλοκο σύστημα επικοινωνίας των νεύρων που ξεκινάει από τον εγκέφαλο και, δια μέσου του νωτιαίου μυελού, απλώνεται σε όλα τα μέρη του σώματος.

ΤΥΠΟΙ

Η Υποτροπιάζουσα/Διαλείπουσα ΣΚΠ είναι ο πιο κοινός τύπος σε ποσοστό 85% του συνόλου των ασθενών. Χαρακτηρίζεται από υποτροπές (ή «ώσεις») κατά την διάρκεια των οποίων ο άνθρωπος βιώνει οξεία νευρολογική δυσλειτουργία, είτε με νέα συμπτώματα είτε με τα ήδη υπάρχοντα να γίνονται πιο σοβαρά. Οι υποτροπές ακολουθούνται από υφέσεις, οι οποίες είναι περίοδοι χωρίς εμφανή συμπτώματα. Η υποτροπή ορίζεται ως ένα νέο ή επαναλαμβανόμενο νευρολογικό σύμπτωμα που εμφανίζεται συνεχόμενα για 24 έως 48 ώρες χωρίς βελτίωση. Διαρκούν συνήθως μέρες έως και βδομάδες πριν να φτάσουν στο ζενίθ και να υποχωρήσουν μερικώς ή ολικώς.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Αναλόγως των βλαβών που θα προκληθούν κατά τη φάση της ώσης εμφανίζονται και ανάλογα προβλήματα. Αν για παράδειγμα προσβληθεί το οπτικό νεύρο θα εμφανιστούν προβλήματα όρασης όπως αχρωμίες, μυοψίες, δυσχέρεια όρασης. Μπορεί να υπάρξουν διαφορετικού βαθμού κινητικά προβλήματα, αισθητικά προβλήματα, οθροκυστικά προβλήματα, σεξουαλικά προβλήματα, μουδιάσματα κ.ά. Το κυριότερο σύμπτωμα που αντιμετωπίζουμε σχεδόν όλοι οι ασθενείς είναι η κατάθλιψη και η εύκολη κόπωση η οποία συνήθως αντιμετωπίζεται με αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες – ξεκούραση, κλπ.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Δεδομένου ότι ακόμη δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, για τη διαλείπουσα μορφή εφαρμόζονται φαρμακευτικές αγωγές οι οποίες κατά κύριο λόγο τροποποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του πάσχοντα έτσι ώστε να μειώνεται κατά ένα ιακανοποιητικό ποσοστό ο αριθμός και η ένταση των ώσεων με αποτέλεσμα ο πάσχων να έχει λιγότερες αναπηρίες και κατά συνέπεια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι αγωγές αυτές είναι είτε σε ενέσιμη μορφή ή σε χάπια και η αποτελεσματικότητά τους ποικίλει από ασθενή σε ασθενή.

Συνήθως καμιά από τις αγωγές που υπάρχουν δεν είναι κατάλληλη για όλη τη ζωή του πάσχοντα και όταν υπάρξει ανάγκη τροποποιείται κατάλληλα αναλόγως της πορείας της νόσου η οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι μοναδική για κάθε ασθενή.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou