Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Ψωρίαση: Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν επιτυγχάνουν καθαρό δέρμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ψωρίαση: Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν επιτυγχάνουν καθαρό δέρμα

Στη μεγαλύτερη διεθνή έρευνα που έχει διεξαχθεί έως σήμερα, η Novartis αναφέρει ότι στην πλειονότητά τους (84%), οι ασθενείς υφίστανται διακρίσεις και περιθωριοποίηση, ενώ περισσότεροι από το ένα τρίτο των ασθενών (38%) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της ψωρίασης.

Η Novartis παρουσίασε νέα αποτελέσματα από τη μεγαλύτερη διεθνή έρευνα που έχει διεξαχθεί έως σήμερα σε άτομα με ψωρίαση, καταδεικνύοντας ότι πολλοί από τους ασθενείς δεν επιτυγχάνουν τον θεραπευτικό στόχο του καθαρού δέρματος ή δεν πιστεύουν ότι αποτελεί ρεαλιστικό στόχο. Επίσης, τα άτομα με ψωρίαση δηλώνουν ότι υφίστανται διακρίσεις και περιθωριοποίηση και εκδηλώνουν κάποια ψυχική ασθένεια, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV).

Ενώ τα στοιχεία από την καθημερινή κλινική πράξη που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολογίας καταδεικνύουν ότι το καθαρό δέρμα βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι πάνω από τους μισούς ασθενείς (57%) δεν πέτυχαν τον στόχο του καθαρού ή σχεδόν καθαρού δέρματος και σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών (28%) χρειάστηκε να περιμένουν για διάστημα πέντε ετών προτού λάβουν θεραπεία η οποία οδήγησε στην επίτευξη καθαρού ή σχεδόν καθαρού δέρματος.

«Κάθε ασθενής δικαιούται την ευκαιρία να αποκτήσει καθαρό δέρμα, αλλά η εν λόγω έρευνα αποκαλύπτει ότι σε πολλούς ασθενείς δεν παρέχεται αυτή η δυνατότητα», δήλωσε ο Vasant Narasimhan, Παγκόσμιος Επικεφαλής Ανάπτυξης Φαρμάκου και Διευθυντής Ιατρικού Τμήματος της Novartis. «Η Novartis υποστηρίζει την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αναδειχθεί η ψωρίαση ως παγκόσμια προτεραιότητα στον τομέα της υγείας και να βοηθηθούν οι ασθενείς να ξεπεράσουν τις αποκαρδιωτικές σωματικές, κοινωνικές και ψυχολογικές προκλήσεις που θέτει η εν λόγω ασθένεια».

Περισσότερα από 8.300 άτομα από 31 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα, στόχος της οποίας ήταν η καλύτερη κατανόηση των αντιλήψεων των ασθενών για το καθαρό δέρμα και, το σημαντικότερο, τον αντίκτυπο της μη επίτευξης αυτού του στόχου. Αυτή η σημαντική ερευνητική πρωτοβουλία αποτελεί τη μεγαλύτερη έως σήμερα συνεργασία μεταξύ της Novartis και των συλλόγων ασθενών, με τη συμμετοχή 25 συλλόγων από ολόκληρο τον κόσμο.

Τα ευρήματα της έρευνας ενισχύουν την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και κινητοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου της υγείας και των ασθενών ως προς τη δυνατότητα επίτευξης καθαρού ή σχεδόν καθαρού δέρματος ως θεραπευτικού στόχου. Επιπλέον, καταδεικνύουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις που έχει η ψωρίαση στη ζωή των ασθενών. Στην πλειονότητά τους (84%), τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα υφίσταντο διακρίσεις και περιθωριοποίηση, ενώ σχεδόν οι μισοί (43%) από τους ασθενείς ένιωθαν ότι η ψωρίαση είχε επηρεάσει την κοινωνική τους ζωή και έθετε εμπόδια στη σύναψη προσωπικών σχέσεων.

Επίσης, το ένα τρίτο (38%) των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν διαγνωστεί με ψυχολογική πάθηση εξαιτίας της ψωρίασης, ενώ ένας στους τέσσερις ασθενείς έχει διαγνωστεί με άγχος (24%) ή κατάθλιψη (25%)1. Επιπλέον, σε άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της EADV, διαπιστώθηκε ότι στους ασθενείς με άγχος ή κατάθλιψη αυξάνεται η σοβαρότητα της νόσου και επιδεινώνεται η ποιότητα ζωής, στοιχεία που τονίζουν περαιτέρω τη σύνδεση μεταξύ των ψυχολογικών και των σωματικών πτυχών της νόσου.

Η Novartis με όραμα και ευθύνη για τον ασθενή εστιάζει τις προσπάθειές της στα άτομα που ζουν με ψωρίαση και έχει ξεκινήσει την παγκόσμια εκστρατεία «Ζήτα από τον Δερματολόγο σου καθαρό δέρμα», η οποία υποστηρίζεται από συλλόγους ασθενών και ιατρικούς συλλόγους. Η εκστρατεία, η οποία πραγματοποιείται επί του παρόντος σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας, έχει ως στόχο να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει τα άτομα με ψωρίαση να έρθουν ξανά σε επικοινωνία με τον δερματολόγο τους προκειμένου να συζητήσουν τις θεραπευτικές προσδοκίες και να ιεραρχήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψωρίασης, 29η Οκτωβρίου, η εκστρατεία «Ζήτα από τον Δερματολόγο σου καθαρό δέρμα» ξεκίνησε και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και τη στήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα “Επιδέρμια” Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την εκστρατεία, επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.katharoderma.gr.

Σχετικά με την ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια κοινή, μη μεταδοτική, αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει έως και το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και εμφανίζεται με τη μορφή επηρμένων ερυθρών κηλίδων που καλύπτονται από ένα αργυρόχρωμο στρώμα συσσωρευμένων νεκρών κυττάρων του δέρματος. Η ψωρίαση δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια επίμονη, χρόνια (μακράς διάρκειας) και ορισμένες φορές οδυνηρή νόσος, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις απλούστερες πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Ποσοστό έως και 30% των ασθενών με ψωρίαση έχουν ή θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα, στην οποία επηρεάζονται και οι αρθρώσεις, προκαλώντας εξουθενωτικά συμπτώματα όπως άλγος, δυσκαμψία και μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων. Επίσης, η ψωρίαση συσχετίζεται και με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η κατάθλιψη.

Σχετικά με την έρευνα σε ασθενείς με ψωρίαση

Η Novartis ξεκίνησε και χρηματοδότησε την έρευνα, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών αγοράς Gesellschaft für Konsumforschung (GfK) της Ελβετίας. Η έρευνα υποστηρίχθηκε από μια συντονιστική επιτροπή εγνωσμένου κύρους, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων ιατρών από όλο τον κόσμο. Με 8.338 συμμετέχοντες, πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα διεθνή έρευνα σε άτομα με ψωρίαση και είναι η πρώτη έρευνα του είδους της που εστιάζει στη σημασία της επίτευξης καθαρού δέρματος για την ποιότητα ζωής των ατόμων με ψωρίαση.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα προέρχονται από τις παρακάτω 31 χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Μεξικό, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Ταϊβάν, Τουρκία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika