Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Ψωρίαση: Νέο φάρμακο αλλάζει τη ζωή των ασθενών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

psoriasi

Τα νεότερα δεδομένα που αλλάζουν τη ζωή ασθενών με μέτρια ψωρίαση, μία κατηγορία που ήταν δύσκολη στην αντιμετώπισή της, παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δερματολογίας που έγινε στη Βιέννη.

Η ψωρίαση είναι αυτοφλεγμονώδης (όχι αυτοάνοση) νόσος και τα συμπτώματα που φαίνονται στο δέρμα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. «Αυτό που μας ανησυχεί στην ψωρίαση εμάς τους γιατρούς δεν είναι μόνο το αισθητικό, δηλαδή οι κοκκινίλες στο δέρμα ή οι φλύκταινες, ή ακόμη και οι αλλοιώσεις στα νύχια.

Οι υπόλοιπες ασθένειες που κρύβονται πίσω από αυτά, όπως είναι το μεταβολικό σύνδρομο, το λιπώδες ήπαρ, η υπέρταση και ο διαβήτης που μπορεί να προκαλέσει η χρόνια φλεγμονή της ψωρίασης είναι πολύ σοβαρότερα και επικίνδυνα για τη ζωή του ασθενή. Αυτό δηλαδή που ονομάζεται συλλοίμωξη», εξηγεί η καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διοικητής -διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός Χριστίνα Αντωνίου.

Για τις περισσότερες ασθένειες δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα σε προχωρημένο στάδιο. Στην ψωρίαση δεν υπήρχε κάποιο κατάλληλο φάρμακο που να μπορεί να καλύψει ανθρώπους με μέτρια ψωρίαση. «Δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις τι θεραπεία θα ακολουθήσεις σε αυτήν την περίπτωση. Στην ήπια κατάσταση δίνεις μόνο λοσιόν. Στη εκτενή, βιολογικούς παράγοντες σε ένεση. Για τη μέτρια μέχρις σήμερα δεν υπήρχε κάτι».

Τη λύση έρχεται να δώσει ένα χάπι που πρέπει να λαμβάνει ο ασθενής πρωί και βράδυ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τις υποαναλύσεις των κλινικών μελετών ESTEEM 1 και 2 και PALACE 1-3 που παρουσιάστηκαν στον συνέδριο. Στις εν λόγω μελέτες είχαν ενταχθεί ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση (κατά πλάκας) αλλά και ασθενείς με ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα, οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία με απρεμιλάστη σε χάπι δύο φορές την ημέρα. Οι ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα λάμβαναν απρεμιλάστη μόνο ή και σε συνδυασμό με συγχορηγούμενα τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα συμπεριλαμβανομένης της μεθοτρεξάτης.

Η απρεμιλάστη, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον Μάρτιο, δεν αλληλεπιδρά με τις συνήθεις συγχορηγούμενες φαρμακευτικές αγωγές της ψωρίασης (τοπική θεραπεία, UVB φωτοθεραπεία). Μπορεί να χορηγηθεί κανονικά και χωρίς να τροποποιήσουμε τη δόση σε άτομα με τις κλασικές συννοσηρότητες της ψωρίασης (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη). Βάσει της Περίληψης Χαρακτηριστικών/Φύλλου Οδηγιών, δεν απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις ούτε κατά την έναρξη, αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια χορήγησης της απρεμιλάστης.

«Σύμφωνα με τις μελέτες, το φάρμακο, που είναι ήπιο, καθόλου τοξικό για τους νεφρούς ή το ήπαρ, είχε αποτελέσματα στις 16 εβδομάδες. Αυτό που είδαμε εμείς όμως στην κλινική πράξη που το δοκιμάσαμε ήταν ότι είχαμε αποτελέσματα από τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες. Από παρενέργειες κάποιοι αισθάνονταν ναυτία τις πρώτες μέρες και κάποιοι είχαν μαλακά κόπρανα. Και βάσει αποτελεσμάτων το φάρμακο αναμένεται εκτός από την ψωρίαση που έχει εγκριθεί, να λάβει και έγκριση για τους ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα», προσθέτει η Χριστίνα Αντωνίου.

Στη συγκεντρωτική ανάλυση ασφαλείας, όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο, συμμετείχαν 2.242 ασθενείς. Οι συχνότερα εμφανιζόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες ήταν διάρροια, ναυτία, κεφαλαλγία, λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού και ρινοφαρυγγίτιδα. Τα περισσότερα περιστατικά διάρροιας – ναυτίας ήταν ήπιας έως μέτριας βαρύτητας, εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο εβδομάδων και υποχώρησαν μέσα σε έναν μήνα.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika