Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ψωρίαση και αρθρίτιδα: βελτιώστε τα συμπτώματα με τη διατροφή σας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

4c0d0b1

Ψωρίαση και αρθρίτιδα: βελτιώστε τα συμπτώματα με τη διατροφή σας

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να λειτουργεί πιο σωστά παρέχοντάς του όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεται. Επιπλέον, μια πιο προσεκτική διατροφή θα καταπολεμήσει τις φλεγμονές στις αρθρώσεις σας, θα ενισχύσει την ενεργητικότητά σας και θα σας βοηθήσει να κρατάτε υπό έλεγχο το βάρος σας.

Μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή είναι απαραίτητη στον καθένα ώστε να παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική στους ανθρώπους που υποφέρουν από ψωριασική αρθρίτιδα. Φροντίστε να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά, φρέσκα προϊόντα και δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχο κρέας με μέτρο. Προσθέστε επίσης λιπαρά ψάρια στη διατροφή σας (σολομό, σαρδέλα, ρέγγα, σκουμπρί) τα οποία σας προσφέρουν υγιεινά λιπαρά οξέα που συμβάλουν στην υγεία των αρθρώσεών σας.

Τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές

Ο πόνος και το πρήξιμο στις αρθρώσεις οφείλεται σε φλεγμονή. Αυξάνοντας την κατανάλωση τροφών που μειώνουν τις φλεγμονές μαλακώνουν οι πόνοι και οι ενοχλήσεις – και ταυτόχρονα μειώνετε τις πιθανότητες για καρδιοπάθεια και παχυσαρκία. Μερικά παραδείγματα τροφών που καταπολεμούν τις φλεγμονές:

* Δημητριακά ολικής άλεσης όπως καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης και βρώμη

* Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (θα τα βρείτε στα παχιά ψάρια, τα καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο)

* Φρούτα – κυρίως φρούτα του δάσους όπως φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλλα και άλλα της κατηγορίας “berries”

* Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχουν και πολλά λαχανικά, ειδικά τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα λαχανικά.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Όπως υπάρχουν τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές, υπάρχουν αντίστοιχα άλλες που μπορεί να επιτείνουν το πρόβλημα. Ανάμεσα σε αυτές είναι τα ω6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στις τηγανητές τροφές, στη μαργαρίνη, τα κρέατα και τα σνακ.

Εάν οι πόνοι στις αρθρώσεις σάς εμποδίζουν να ασχολείστε πολύ ώρα με την προετοιμασία του φαγητού σας, αξίζει να επενδύσετε σε ειδικά εργαλεία και σκεύη που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη, όπως μαχαίρια με μεγάλες λαβές, ένα ηλεκτρικό ανοιχτήρι για κονσέρβες, ελαφριά σκεύη και μπολ με πλαστικό στον πάτο για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Τέλος, τις μέρες που αισθάνεστε καλύτερα μαγειρέψτε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, μοιράστε το σε τάπερ και βάλτε το στην κατάψυξη για να έχετε σπιτικό και υγιεινό φαγητό τις πιο δύσκολες μέρες ή απλά κάποια μέρα που δεν θα προλαβαίνετε να μαγειρέψετε.

 

www.capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika