Newsitamea.gr
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ψυχική ασθένεια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

mental-e1416532162217

Ψυχική ασθένεια

Η ψυχική ασθένεια είναι ένα μοτίβο σκέψης ή συμπεριφοράς, ή μια ανωμαλία η οποία προκαλεί πόνο ή και ανικανότητα, και η οποία δεν είναι αναπτυξιακά ή κοινωνικά καθορισμένη.

Η ψυχική ασθένεια καθορίζεται γενικά από ένα συνδυασμό του πώς ένα άτομο αισθάνεται, ενεργεί, σκέπτεται ή αντιλαμβάνεται. Είναι δυνατόν να σχετίζεται με συγκεκριμένες περιοχές ή λειτουργίες του εγκεφάλου ή και του υπόλοιπου νευρικού συστήματος, συχνά σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Η αναγνώριση και η κατανόηση των ψυχικών διαταραχών έχει τροποποιηθεί με το πέρασμα των χρόνων και ανά τον κόσμο και υπάρχουν ακόμη ποικίλοι ορισμοί, αποτιμήσεις και ταξινομήσεις, αν και καθορισμένα καθοδηγητικά κριτήρια χρησιμοποιούνται ευρέως. Σε πολλές περιπτώσεις, παρουσιάζεται μια συνέχεια μεταξύ ψυχικής υγείας και ψυχικής ασθένειας, πράγμα που κάνει τη διάγνωση δύσκολη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων στις περισσότερες χώρες αναφέρουν προβλήματα σε κάποιο σημείο της ζωής τους τα οποία ταιριάζουν στα κριτήρια διάγνωσης ενός ή περισσότερων από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές.

Αίτια

Τα αίτια των ψυχικών διαταραχών ποικίλλουν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρα, και κάποιες θεωρίες συγχωνεύουν ευρήματα από ένα ευρύ φάσμα πεδίων. Ψυχικές ασθένειες αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Αυτό μπορεί να συνδέεται με τα γονίδια και την εμπειρία. Το τι θεωρείται ως ψυχική ασθένεια έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Το τι θεωρείται ότι είναι μία ψυχική ασθένεια μπορεί να μην είναι ένα πράγμα σε μία διαφορετική κουλτούρα.

Τα άτομα με ψυχική ασθένεια έχουν μερικές φορές δυσκολίες επικοινωνίας μαζί με άλλους ανθρώπους, ή με το να ακολουθήσουν αυτό που ονομάζεται φυσιολογική ζωή. Η Ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ορισμένες ψυχικές ασθένειες να ζήσουν μία καλύτερη ζωή.

Ταξινόμηση

Ο ορισμός και η ταξινόμηση των ψυχικών διαταραχών είναι ζήτημα-κλειδί για τους ερευνητές όσο και για τους παροχείς υπηρεσιών, όπως και για όσους έχουν ήδη διαγνωσθεί. Τα περισσότερα διεθνή κλινικά αρχεία χρησιμοποιούν τον όρο ψυχική «διαταραχή», ή «ασθένεια». Έχει σημειωθεί ότι χρησιμοποιώντας τον όρο «ψυχική», δε σημαίνει απαραίτητα ότι διαχωρίζεται το μυαλό από το σώμα.

Υπάρχουν δύο ευρέως εδραιωμένα συστήματα τα οποία ταξινομούν τις ψυχικές διαταραχές:

ICD-10: Διανοητικές και συμπεριφορικές διαταραχές, από το 1945 τμήμα της Διεθνούς Ταξινόμησης Ασθενειών, που έχει δημιουργηθεί από τον ΠΟΥ,

DSM-IV: (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders- 4th Edition), που έχει δημιουργηθεί από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία από το 1952.

Τα δύο αυτά συστήματα ταξινόμησης παρέχουν σταθερά κριτήρια για τη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών. Έχουν εσκεμμένα συγκλίνοντες κωδικούς στις πρόσφατες εκδόσεις τους, ούτως ώστε τα εγχειρίδια να είναι ευρέως συγκρίσιμα, αν και οι διαφορές τους παραμένουν σημαντικές.

Ψυχικές διαταραχές

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες ψυχικών διαταραχών και πολλές διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και προσωπικότητας που μπορούν να διαταραχθούν.

Άγχος ή φόβος που διαταράσσει τη λειτουργικότητα μπορεί να ταξινομηθεί ως αγχώδης διαταραχή. Κοινώς αναγνωρισμένες κατηγορίες περιλαμβάνουν ειδικές φοβίες, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, διαταραχή κοινωνικού άγχους, διαταραχή πανικού, αγοραφοβία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και μετατραυματική διαταραχή στρες.

Άλλες συναισθηματικές λειτουργίες μπορούν επίσης να διαταραχθούν. Η διαταραχή του συναισθήματος που περιλαμβάνει ασυνήθιστα έντονη και παρατεινόμενη λύπη, μελαγχολία ή απόγνωση, είναι γνωστή ως μείζων καταθλιπτική διαταραχή (επίσης γνωστή ως μονοπολική ή κλινική κατάθλιψη). Ηπιότερη αλλά παρατεταμένη κατάθλιψη είναι γνωστή ως δυσθυμία. Η διπολική διαταραχή (επίσης γνωστή ως μανιοκατάθλιψη) περιλαμβάνει παθολογικά ανεβασμένη διάθεση, γνωστή ως μανία ή υπομανία, που εναλλάσσεται με κανονική ή καταθλιπτική διάθεση.

Η ομιλία και η αντίληψη της πραγματικότητας μπορούν επίσης να διαταραχθούν (πχ. παραληρητικές ιδέες, διαταραχές της σκέψης, ψευδαισθήσεις). Οι ψυχώσεις σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνουν τη σχιζοφρένεια και την παραληρητική διαταραχή. Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι μία κατηγορία που χρησιμοποιείται για άτομα που παρουσιάζουν στοιχεία τόσο από τη σχιζοφρένεια, όσο και από τις συναισθηματικές διαταραχές.

Η προσωπικότητα τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά ενός ατόμου που επηρεάζουν τις σκέψεις και τη συμπεριφορά ανάλογα την περίσταση-μπορεί να θεωρηθεί διαταραγμένη εάν κριθεί ότι είναι άκαμπτη και δυσπροσαρμοστική. Υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών διαταραχών προσωπικότητας, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται κάποιες που χαρακτηρίζονται ως «εκκεντρικές», όπως η παρανοειδής, η σχιζοειδής και η σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας, κάποιες που χαρακτηρίζονται ως «δραματικές ή «συναισθηματικές», όπως η αντικοινωνική, η οριακή, η ιστριονική ή ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, καθώς και αυτές που σχετίζονται με τον φόβο, όπως η αποφευκτική, η εξαρτητική και ηψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας. Γενικά οι διαταραχές προσωπικότητας αναδύονται στην παιδική ηλικία, ή τουλάχιστον στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής χαρακτηρίζονται από δυσανάλογη ανησυχία σε θέματα φαγητού και βάρους. Κατηγορίες σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνουν τη νευρική ανορεξία (ή αλλιώς ψυχογενή ανορεξία), την ψυχογενή βουλιμία και τη διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας.

Οι διαταραχές του ύπνου όπως η αϋπνία σχετίζονται με διαταραχές στα φυσιολογικά σχήματα ύπνου, ή ένα αίσθημα κούρασης παρά το γεγονός ότι ο ύπνος παρουσιάζεται φυσιολογικός.

Οι σεξουαλικές και οι διαταραχές ταυτότητας του φύλου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δυσπαρεύνια και τη διαταραχή της ταυτότητας του φύλου. Διάφορα είδη παραφιλία  θεωρούνται ψυχικές διαταραχές (όπως η σεξουαλική διέγερση από αντικείμενα, καταστάσεις ή άτομα, η οποία θεωρείται παθολογική ή επιβλαβής για το άτομο ή για τους άλλους).

Οι άνθρωποι που είναι παθολογικά ανίκανοι να αντισταθούν σε συγκεκριμένες παρορμήσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους ίδιους ή για τους άλλους, μπορούν να ταξινομηθούν στιςδιαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων, περιλαμβάνοντας διάφορα είδη διαταραχών με «τικ», όπως είναι το σύνδρομο Τουρέτ, και διαταραχές όπως η κλεπτομανία, ή η πυρομανία. Διάφοροι εθισμοί, όπως ο εθισμός στο τζόγο και στα τυχερά παιχνίδια θεωρούνται διαταραχές. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί μερικές φορές να περιλαμβάνει αδυναμία αντίστασης σε συγκεκριμένες πράξεις, ωστόσο ταξινομείται διαφορετικά όντας πρωταρχικά μία αγχώδης διαταραχή.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από σημαντικές διαταραχές της προσωπικής τους ταυτότητας,της μνήμης και της γενικότερης επίγνωσης του εαυτού τους και του περίγυρού τους, μπορούν να ταξινομηθούν στην κατηγορία της διασχιστικής διαταραχής της ταυτότητας, όπως η διαταραχή της αποπροσωποποίησης ή της ίδιας της Διασχιστικής Διαταραχής Ταυτότητας (που λέγεται επίσης και διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας). Άλλες διαταραχές της μνήμης ή γνωστικές διαταραχές περιλαμβάνουν την αμνησία και διάφορα είδη γεροντικής άνοιας.

Ένα εύρος αναπτυξιακών διαταραχών το οποίο συμβαίνει πρωτίστως στην παιδική ηλικία μπορεί να διαγνωσθεί, όπως για παράδειγμα οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, η εναντιωματική προκλητική διαταραχή και διαταραχή αγωγής, και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), που μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή.

Η διαταραχή αγωγής, αν συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή, μπορεί να διαγνωσθεί ως αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας (δυσκοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, σύμφωνα με το ICD).

Οι σωματόμορφες διαταραχές μπορούν να διαγνωσθούν όταν υπάρχουν προβλήματα που παρουσιάζονται να έχουν ως προέλευση το σώμα και θεωρείται ότι είναι εκδηλώσεις μιας ψυχικής διαταραχής. Περιλαμβάνουν τη σωμοτοποιητική διαταραχή και τη διαταραχή μετατροπής. Υπάρχουν επίσης διαταραχές που σχετίζονται με το πώς κάποιος αντιλαμβάνεται το σώμα του, όπως είναι η σωματική δυσμορφοφοβική διαταραχή. Η νευρασθένεια είναι μια παλιά διάγνωση που περιλαμβάνει σωματικές εκδηλώσεις, κόπωση και χαμηλή ενεργητικότητα/κατάθλιψη και η οπόια περιλαμβάνεται στο ICD-10, αλλά όχι πλέον στο DSM-IV.

Πλασματικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Μινχάουζεν, διαγιγνώσκονται όπου τα συμπτώματα συμβαίνουν εσκεμμένα και είναι ψεύτικα με σκοπό το προσωπικό όφελος.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σπάνιων ψυχιατρικών συνδρόμων, που συχνά παίρνουν το όνομά τους από το άτομο που τα περιέγραψε πρώτο, όπως είναι το σύνδρομο Καπγκρά, το σύνδρομο Ντε Κλεραμπό, το σύνδρομο Κοτάρ, το σύνδρομο Οθέλο, το σύνδρομο Γκάνσερ και το σύνδρομο Έκμπομ.

Αιτιολογία των ψυχικών διαταραχών

Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να προκύψουν από πολλές πηγές και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν εδραιωθεί αξιόπιστες και αποδεκτές αιτίες. Μία εκλεκτική και πλουραλιστική ανάμειξη προτύπων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσει συγκεκριμένες διαταραχές. Το κυρίαρχο παράδειγμα της σύγχρονης Δυτικής ψυχιατρικής είναι τοβιοψυχοκοινωνικό μοντέλο, το οποίο ενσωματώνει βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, αν και αυτό μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό στην πράξη.

Η βιολογική ψυχιατρική ακολουθεί ένα βιοϊατρικό μοντέλο, όπου πολλές ψυχικές διαταραχές γίνονται αντιληπτές ως διαταραχές των κυκλωμάτων του εγκεφάλου, που πιθανότατα προκαλούνται από αναπτυξιακές διαδικασίες. Μία κοινή παραδοχή είναι ότι οι διαταραχές είναι αποτέλεσμα γενετικών και αναπτυξιακών ευαισθησιών, οι οποίες εκδηλώνονται από το στρες, αν και υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με το τι καθορίζει τη διαφορετικότητα στα άτομα. Ορισμένοι τύποι ψυχικών διαταραχών μπορεί να θεωρηθούν κυρίως ως νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ποικίλα γονίδια μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ψυχικών διαταραχών, αν και η αξιόπιστη ταυτοποίηση της σύνδεσης μεταξύ συγκεκριμένων γονιδίων με συγκεκριμένες διαταραχές έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη. Περιβαλλοντικά γεγονότα γύρω από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό έχουν επισημανθεί ως πιθανά. Τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιων ψυχικών διαταραχών. Υπάρχουν κάποια αβέβαια στοιχεία που εμπλέκουν τις ψυχικές διαταραχές με συγκεκριμένες ιικές λοιμώξεις, κατάχρηση ουσιών και τη γενικότερη φυσική κατάσταση.

Κοινωνικές επιδράσεις φαίνεται ότι ενοχοποιούνται για την πρόκληση ψυχικών διαταραχών, όπως η κακοποίηση, η παραμέληση, το κοινωνικό άγχος, τα εργασιακά προβλήματα, η κοινωνικο-οικονομική ανασφάλεια, η μετανάστευση και διάφορα στοιχεία που υπάρχουν σε κοινωνίες και κουλτούρες ανά τον κόσμο.

Η ανώμαλη λειτουργία των νευροδιαβιβαστικών κυκλωμάτων έχει εμπλακεί σε αρκετές ψυχικές διαταραχές, όπως το σύστημα της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης, τηςντοπαμίνης και του γλουταμινικού οξέως.

Συσχετίσεις των ψυχικών διαταραχών με τη χρήση ουσιών περιλαμβάνουν το αλκοόλ, την κάνναβη και την καφεΐνη.

Οι ψυχικές ασθένειες είναι κοινές

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Νέας Επιτροπής Ελευθερίας για την Ψυχική Υγεία στις ΗΠΑ, ο πιο κοινός τύπος αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σοβαρές ψυχικές ασθένειες (οι οποίες περιλαμβάνουν μείζονα κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, διαταραχές προσωπικότητας, διαταραχή δυσμορφίας του σώματος, σχιζοφρένεια, και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή).

Είκοσι-τρία τοις εκατό των ενηλίκων της Βόρειας Αμερικής θα έχουν κάποια ψυχική ασθένεια σε ένα δεδομένο έτος, σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια. Αλλά σε πάνω από μισές από αυτές τις περιπτώσεις, η ψυχική ασθένεια δεν είναι αρκετά κακή για να διαταράξει δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Θεραπεία των ψυχικών νοσημάτων

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές θεραπείας, η καταλληλότητα της οποίας εξαρτάται από το άτομο και τη διαταραχή. Σε μια μειοψηφία ατόμων η θεραπεία μπορεί να τους επιβάλλεται χωρίς τη θέλησή τους, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ανάλογα με το πώς πραγματοποιείται και πώς αντιλαμβάνεται από τους ψυχικά ασθενείς ή την κοινή γνώμη.

Ψυχοθεραπεία

Μία σημαντική επιλογή για την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών είναι η ψυχοθεραπεία. Υπάρχουν πολλοί τύποι ψυχοθεραπείας. Η Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως και βασίζεται στην τροποποίηση σχημάτων σκέψης και συμπεριφοράς σχετιζόμενα με την ψυχική διαταραχή. Η ψυχανάλυση απευθύνεται σε ασυνείδητες ψυχικές διαμάχες και άμυνες. ήταν μία κυρίαρχη ψυχοθεραπευτική σχολή και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Η συστημική ψυχοθεραπεία ή οικογενειακή ψυχοθεραπεία χρησιμοποιούνται επίσης κάποιες φορές.

Για όποια απορία ή συζήτηση μαζί μας μην διστάσετε να το κάνετε, θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.  email: arisτomenis-nikolopoulos@hotmail.com  ή στο τηλ του γραφείου μας 27215 51720 και στην σελίδα μας autosinidisia.gr .

Αριστομένης Νικολόπουλος
Ψυχολόγος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 πράγματα που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια πριν πάνε για ύπνο

Newsitamea@

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea