Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Πρωτοποριακή Συνδυαστική θεραπεία για τον Καρκίνο του Εγκεφάλου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε ασθενείς με καρκίνο εγκεφάλου (γλοίωμα βαθμού IV) δίνει πρωτοποριακή συνδυαστική θεραπεία!

Αυτό ανακοινώθηκε στο ετήσιο  συνέδριο της  Αμερικανικής Νευροχειρουργικής  Εταιρείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στο Λος Αντζελες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο η συνδυαστική θεραπεία για το Γλοιοβλάστωμα (γλοίωμα βαθμού IV)  σχεδόν διπλασιάζει το προσδόκιμο ζωής.

Αξίζει να τονιστεί ότι  το Γλοιοβλάστωμα (γλοίωμα βαθμού IV) είναι η πιο κακοήθης μορφή νεοπλασίας-όγκου που μπορεί να εμφανιστεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο.


Πρόκειται για μια διηθητική μορφή καρκίνου χωρίς σαφή όρια από τον υπόλοιπο υγιή εγκέφαλο με ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης .Αποτελεί  το 20% όλων των ενδοκράνιων όγκων σε ενήλικες, ενω  πολύ σπάνια εμφανίζεται  στην παιδιατρική ηλικία. Σε ετήσια βάση έχουμε 2με 3 νέα κρούσματα ανα 100000 άτομα σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική, έχει δε την χειρότερη πρόγνωση από κάθε κακοήθεια του κεντρικού νευρικού συστήματος .

«Πράγματι τα αποτελέσματα της συνδυαστικής θεραπείας είναι εντυπωσιακά και πρόκειται για μια ακόμη νικηφόρα μάχη στον πόλεμο κατά του καρκίνου» αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Freiburg και Διευθυντής Νευροχειρουργός, υπεύθυνος τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης, στο Νοσοκομείο Metropolitan  κ. Βασίλειος Βουγιούκας , που εφαρμόζει τη μέθοδο στην Ελλάδα.

Παρά τις ιατρικές εξελίξεις στον τομέα της νευροχειρουργικής, της ακτινοθεραπείας αλλά και της ογκολογίας το προσδόκιμο ζωής  για τους ασθενείς με Γλοιοβλάστωμα παραμένει κατά μέσο όρο στα δυο χρόνια από την στιγμή της διάγνωσης.


ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύμφωνα με τους νευροχειρουργούς ουσιαστικά ακόμα και σήμερα η ολική θεραπεία του γλοιωβλαστόματος παραμένει ένα ιατρικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί μια εν μέρει γονιδιακή κατηγοριοποίηση κάποιων μορφών των γλοιωμάτων.  Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα γραμμή άμυνας με φάρμακα-εμβόλια στοχεύοντας συγκεκριμένα γονίδια που εκφράζονται σε αυτούς τους όγκους περιορίζοντας έτσι την εξάπλωση τους.

«Η φαρμακευτική αλλά και η ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση των γλοιωμάτων-γλοιωβλαστωμάτων αποτελούν ουσιαστικά υποστηρικτική θεραπεία. Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι βασική προϋπόθεση για την καλή δράση της άκτινο-χημειοθεραπείας είναι η μικροχειρουργική εξαίρεση του όγκου στον μέγιστο βαθμό που επιτρέπεται χωρίς να υπάρχει νευρολογική επιδείνωση του αρρώστου»  εξηγεί ο κ Βουγιούκας και προσθέτει.

«Η συνδυαστική θεραπεία γίνεται με την λήψη από τον ασθενή – από το στόμα -την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του όγκου, το φάρμακο  5-αμινολεβουλινικό οξύ (5-ALA).  Ο μεταβολισμός του φαρμάκου παράγει φωτοενεργές φθορίζουσες ενώσεις οι οποίες γίνονται ορατές με την χρήση ειδικού μικροσκοπίου. Με απλά λόγια στον άρρωστο που έχει λάβει το φάρμακο μπορεί ο χειρουργός με την χρήση του ειδικού μικροσκοπίου να διακρίνει τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε περιπτώσεις που με συμβατικά μικροσκόπια αυτό δεν θα ήταν δυνατό».

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή εξαίρεση του όγκου και μεγιστοποιείται το όφελος μετά τις συμπληρωματικές θεραπείες (άκτινο-χημειοθεραπεία), Όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο το προσδόκιμο ζωής σε αρρώστους που χρησιμοποιήθηκε η τεχνική ήταν σημαντικά μεγαλύτερο.


Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η πρωτοποριακή θεραπεία με  την χρήση του 5-ALA εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες με επιτυχία στην Ελλάδα στο νοσοκομείο Metropolitan και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ό μετεγχειρητικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία σε όλες τις περιπτώσεις έδειξε εξαίρεση της βλάβης στο μέγιστο βαθμό ενώ δεν υπήρξε νευρολογική επιδείνωση σε κάποιο περιστατικό.

Τα αποτελέσματα των μελετών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της αμερικανικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας καταδεικνύουν ότι η προεγχειρητική χρήση του 5-ALA βοηθάει σημαντικά στην μέγιστη εξαίρεση των γλοιματικών όγκων εγκεφάλου και συντελεί ουσιαστικά στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε αυτη την ιδιαίτερα δύσκολη και ταλαιπωρημένη κατηγορία αρρώστων.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika