Newsitamea.gr
AMEA news

Το πρώτο Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας ΑμεΑ- στις Συκιές

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

stis-sikies-to-proto-kentro-olokliromenis-frontidas-amea

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και εντός των ημερών παραδίδεται στο δήμο Νεάπολης – Συκεών ο πρότυπος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας και Στέγη Υποστηριζόμενης διαβίωσης για παιδιά και νέους με αναπηρία. Πρόκειται για το πρώτο ανάλογο κέντρο που δημιουργείται στην Ελλάδα.

Η κατασκευή του άρχισε το 2014 και ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το ταμείο του δήμου Νεάπολης – Συκεών. Το κόστος ανήλθε στα 2.670.000 ευρώ. Η παραλαβή αναμένεται να γίνει αμέσως μόλις το κτίριο συνδεθεί με τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού και πραγματοποιηθούν οι τελικοί έλεγχοι.

Ως προς τη στελέχωσή του, στην αρχή αναμένεται να αξιοποιηθούν εργαζόμενοι στις δομές του δήμου και αναλόγως, στη συνέχεια, θα γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις. Αναμένεται, ότι ως το τέλος του χρόνου το κέντρο θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους ωφελούμενους.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους του δήμου Νεάπολης – Συκεών, το έργο θα είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα εάν δεν προέκυπταν τα capital controls. Για τις εκκρεμότητες, ως προς την παραλαβή του έργου, ενημερώθηκαν πρόσφατα οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων, Αντώνης Σαουλίδης και Κοινωνικής Πολιτικής, Τάσος Τσακιρίδης.

Η θεμελίωση είχε πραγματοποιηθεί σαν γιορτή, με τη συμμετοχή ατόμων που μετέχουν στα δύο κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία που λειτουργεί ο δήμος στις Συκιές και τη Νεάπολη.

Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ αναπτύχθηκε σε οικοπεδικό χώρο συνολικής έκτασης 465,05 τ.μ. στη συμβολή των οδών Τριπόλεως και Κομνηνών. Εκεί ανεγέρθη το πενταώροφο κτίριο, το οποίο διαθέτει όλες τις ανέσεις και τις διευκολύνσεις που απαιτούνται για τα άτομα με αναπηρία. Στο βρεφονηπιακό σταθμό θα φιλοξενούνται καθημερινά 20 βρέφη και 33 νήπια με αναπηρία, ενώ στη στέγη θα λειτουργεί ειδικό διαμέρισμα και οικοτροφείο για 10 άτομα. Οι δυο αυτοί τομείς θα είναι διαχωρισμένοι λειτουργικά και θα έχουν διαφορετική είσοδο. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το τμήμα των νηπίων με ισόγεια πρόσβαση, στο δεύτερο όροφο το τμήμα των βρεφών, ενώ στον τρίτο τα γραφεία του σταθμού. Ακόμη, στον τρίτο όροφο βρίσκεται το ειδικό διαμέρισμα με κουζίνα, καθιστικό και δύο δίκλινα υπνοδωμάτια. Στον τέταρτο όροφο το οικοτροφείο με τρία υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό, και στον πέμπτο όροφο τα γραφεία της διεύθυνσης, της γραμματείας και του γραφείου προσωπικού, καθώς και αίθουσα εκδηλώσεων-σεμιναρίων. Στο ισόγειο υπάρχει πιλοτή και χώρος στάθμευσης για πέντε αυτοκίνητα, ενώ στο υπόγειο οι αποθήκες.

Όλοι οι χώροι στο κέντρο είναι προσβάσιμοι από ανθρώπους που κινούνται με καρότσι. Οι χώροι υγιεινής, όπως οι τουαλέτες και οι λουτήρες, εξυπηρετούν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, ενώ κάθε δωμάτιο στο χώρο του οικοτροφείου διαθέτει δικό του μπάνιο.

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, δηλώνει υπερήφανος για το έργο, για το οποίο λέει ότι «όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Θα καλύπτει τις ανάγκες ενός ατόμου με αναπηρία από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωσή του». Για το έργο, σύμφωνα με το δήμαρχο, απαιτήθηκε αγώνας 10 ετών έως ότου επιτευχθεί η θεμελίωσή του. «Πρώτο μέλημα ήταν να εξασφαλιστεί η γη, γιατί πάγιος σκοπός είναι να διαθέτει ο δήμος ιδιόκτητες εκτάσεις όπου να μπορεί να κατασκευάζει μικρά και μεγάλα έργα. Γι αυτόν το λόγο, προηγήθηκαν απαλλοτριώσεις οικοπέδων, εξαγορές και αποζημιώσεις».

Το αμέσως επόμενο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν η χρηματοδότησή του. «Δεν μπορέσαμε να εντάξουμε το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά δεν διακόψαμε το σχεδιασμό μας. Πήραμε την απόφαση να κατασκευάσουμε μόνοι μας το έργο με κονδύλια από το ισχυρό δημοτικό ταμείο που έχουμε δημιουργήσει με τη συνετή διαχείριση και την οικονομία μας».
Για τα άτομα με αναπηρία του δήμου Νεάπολης – Συκεών, η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Είναι χαρακτηριστική η έκφραση του Γιάννη Ζουκουρίδη, ενηλίκου ωφελουμένου της Υπηρεσίας Ατόμων με Αναπηρία του δήμου, ο οποίος έχει χάσει τους γονείς του: «Να μάθει όλη η Ελλάδα ότι εγώ θα μείνω εδώ!» Η Στέγη θα είναι το νέο σπίτι του κ. Ζουκουρίδη, ενώ ο κ. Δανιηλίδης τονίζει ότι με τη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου θα πάψει η αγωνία των γονιών για το τι θα απογίνουν τα παιδιά τους όταν αυτοί φύγουν από τη ζωή.

«Στο δήμο μας έχουμε προ πολλού ξεπεράσει δογματισμούς και προκαταλήψεις. Στηρίζουμε το αναπηρικό κίνημα, που έχει ένα και μοναδικό αίτημα: το σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Υποσχεθήκαμε, ότι θα κάνουμε το έργο για να έχουν τα παιδιά μας περισσότερες ευκαιρίες. Ο δήμος μας, όπως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί και πρέπει να αναλάβει αρμοδιότητες και δεσμεύσεις σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς δράσης», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Πηγή: Eφημερίδα «Μακεδονία» / http://www.zougla.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou