Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Προσπάθειες για να μην υπάρξουν ελλείψεις στα φάρμακα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
1

Προσπάθειες για να μην υπάρξουν ελλείψεις στα φάρμακα

Διαβεβαιώσεις έλαβε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής από τους εκπροσώπους του χώρου του φαρμάκου ότι θα συνεχιστεί ο εφοδιασμός της αγοράς με τις συνήθεις ποσότητες φαρμάκου.Η ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με όλους τους φορείς– φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία – ζητώντας από όλες τις πλευρές να διασφαλιστεί «η συνήθης ροή σκευασμάτων προς νοσοκομεία και φαρμακεία».Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κουρουμπλής, κατέστησε σαφές ότι πρωταρχικός στόχος είναι «όλοι οι πολίτες, σε κάθε σημείο της χώρας, να έχουν επαρκή πρόσβαση στο φάρμακο και κατ’ επέκταση στο αγαθό της Υγείας. Παράλληλα ζήτησε από τη φαρμακοβιομηχανία να τηρηθεί η νόμιμη υποχρέωση διατήρησης αποθεμάτων τουλάχιστον 90 ημερών, όπως ορίζει ο νόμος».Η ανταπόκριση του κλάδου επισφραγίζεται και από την ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). «Ως μια ενιαία δύναμη, οι εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ παραμένοντας προσηλωμένες στην ηθική τους υποχρέωση απέναντι στους έλληνες πολίτες και τη χώρα, διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει η ίδια επάρκεια φαρμάκων που υπήρχε και πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Και φροντίζουμε από την δική μας πλευρά να ανατροφοδοτείται κανονικά η αλυσίδα φαρμάκων, προσκαλώντας τους πάντες να κάνουν το ίδιο. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ώστε να αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσλειτουργίες».Στο μεταξύ, και σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη στην οδό Αριστοτέλους εξετάζουν την προσωρινή κατάργηση των τρίμηνων και εξάμηνων συνταγών (που χορηγούνται σε χρονίως πάσχοντες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους ), σε μία προσπάθεια να διασφαλιστούν τα αποθέματα σκευασμάτων.

Παράλληλα και για τους ίδιους λόγους μελετάται το ενδεχόμενο να παγώσουν τις παράλληλες εξαγωγές, για όσο διάστημα είναι αποσταθεροποιημένη η αγορά.

Όμως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το σενάρια αυτά παραμένουν στο συρτάρι ως «plan b»,  μετά και τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η ηγεσία του Υπουργείου από τους εκπροσώπους του κλάδου.

Πάντως, ήδη καταγράφονται τα πρώτα σημάδια πανικού στην αγορά: Για παράδειγμα σε ορισμένα φαρμακεία δεν γίνονται αποδεκτές οι πιστωτικές κάρτες.

Προβλήματα όπως εντοπίζονται και στις προμήθειες των νοσοκομείων, δεδομένου ότι μερίδα προμηθευτών – κυρίως τροφίμων – επιμένει να πληρωθεί τοις μετρητοίς. Προς το παρόν ωστόσο, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με την επιλογή άλλων προμηθευτών.

Δωρεάν εξετάσεις από τους γιατρούς

Την παροχή υπηρεσιών χωρίς χρήματα ζητούν από τα μέλη τους ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, και Θεσσαλονίκης, επικαλούμενοι τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα.

Παράλληλα, και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έδωσε εντολή σε όλους τους γιατρούς της χώρας, να «εξυπηρετούν τους ασθενείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Επιπλέον, έστειλε μήνυμα στα μέλη του «να συνταγογραφούν τα φάρμακα με επιστημονικό τρόπο και σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά όχι με τα αιτήματα των ασθενών», ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα ελλείψεων στην αγορά.

 

 

 

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑgr tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea