Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

ΠΡΟΣΟΧΗ:Κίνδυνος υπερκινητικότητας από την παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η λήψη παρακεταμόλης στη διάρκεια της κυήσεως σχετίζεται με τον αυτισμό και την υπερκινητικότητα στα παιδιά, υποστηρίζουν επιστήμονες από την Ισπανία.

Αναλύοντας στοιχεία από περισσότερες από 2.500 μητέρες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γιοι όσων είχαν πάρει το παυσίπονο φάρμακο, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Επιπλέον, αγόρια και κορίτσια είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεγαλώνοντας σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (IJE), πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, του Πανεπιστημίου του Οβιέδο και άλλων ισπανικών ερευνητικών κέντρων.

Οι ερευνητές επιστράτευσαν 2.644 ζεύγη μητέρων-παιδιών στη διάρκεια της κυήσεως. Έως τη γέννηση των βρεφών, το 40% των εγκύων ανέφεραν ότι είχαν πάρει τουλάχιστον μία φορά παρακεταμόλη.

Τα παιδιά αυτών των γυναικών είχαν κατά μέσον όρο κατά 41% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει συμπτώματα υπερκινητικότητας ή/και παρορμητικότητας μέχρι τα 5 τους χρόνια, σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν είχαν χρειασθεί το φάρμακο στην εγκυμοσύνη.

Ωστόσο τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έκαναν τακτική χρήση του φαρμάκου, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα, ενώ ειδικά τα αγόρια είχαν και αυξημένες πιθανότητες να έχουν παρουσιάσει κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η προνηπιακή έκθεση στην παρακεταμόλη (ή ακεταμινοφαίνη, όπως αποκαλείται σε χώρες του εξωτερικού) σχετίζεται με αυξημένο αριθμό συμπτωμάτων του φάσματος του αυτισμού στα αγόρια και με αρνητικές εκβάσεις όσον αφορά την προσοχή και στα δύο φύλα», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Και προσθέτουν πως οι συσχετίσεις αυτές «φαίνεται να εξαρτώνται από τη συχνότητα της έκθεσης».

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ανάγκη να λαμβάνονται φάρμακα κατά την εγκυμοσύνη μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο και για το συντομότερο χρονικό διάστημα.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika